Artikel top billede

Firmaer meldt til politiet for skrothåndtering

Miljøstyrelsen anmelder danske virksomheder til politiet på baggrund af en Greenpeace-undersøgelse. Men direktøren for den ene af virksomhederne er forbavset over sagen. Læs hvorfor.

Miljøets bidske vagthund har nu fået kløerne i to danske skrotfirmaer, der angiveligt skulle have brudt reglerne for håndtering af elektronisk skrot.

Og ifølge Greenpeace står virksomhederne med en meget dårlig sag.

Den konkrete undersøgelse bunder i spionudstyr, som i august 2007 blev monteret på apparater, der skulle skrottes. Her kunne man følge med i processen, som miljøkæmperne kalder ulovlig.

Men det vækker stor undren hos en af de implicerede parter, Marius Pedersen A/S. Administrerende direktør, Christian Møller, er uforstående over for kritikken såvel som politianmeldelsen.

"Vi forstår ikke, at Miljøstyrelsen politianmelder os på dette grundlag. For vi efterlever EU-reglerne. Vi kører det som grønt affald til et godkendt behandlingssted i EU. Derfor mener vi slet ikke, at der er noget i sagen. Det er en godkendt tysk virksomhed," siger Christian Møller.

Dårlig undskyldning

Han fortæller desuden, at han i branchen oplever, at myndighederne engang imellem fortolker de eksisterende regler forskelligt.

Men den forklaring køber Henrik Pedersen fra Greenpeace ikke.

"Marius Pedersen prøver at undskylde sig med, at de tyske myndigheder ser anderledes på affaldshåndtering end de danske. Men det er de danske myndigheder, som virksomheden er underlagt. Marius Pedersen er en affaldsdistributør- og forvalter.

Derfor skal virksomheden henholde sig til Miljøstyrelsens fortolkninger og regler i Danmark, og derfor kan Christian Møller ikke løbe af sted med, at det er et grønt affald," understreger miljøbiologen.

De forskellige dele skal adskilles

Christian Møller fra Marius Pedersen regner foreløbig med, at virksomheden får en samtale med Miljøstyrelsen og får forklaret, hvad virksomheden har gjort.

"Så er der ikke mere i det. Jeg ser det som et storm i et glas vand. Det, der åbenbart er lidt tvist om, er print-kort, der skulle have været taget ud af pc'en og kørt separat," fortæller direktøren.

Klare EU-regler

Men Henrik Pedersen anser sagen som langt mere alvorlig og mener heller ikke, at Marius Pedersen har overholdt EU-reglerne.

"EU-reglerne er helt klare. Elektronik består af en række problematiske komponenter og hele intentionen med EU-reglerne, er at få genbrugt så meget som muligt. Man skal adskille en masse af produkterne. Hvis Marius Pedersen havde skilt de forskellige dele, havde det været en anden sag," fastslår han.

Under et dæknavn indleverede Greenpeace i august 2007 elektronisk affald i form af videobåndoptagere og andre elektroniske apparater til virksomheden Børge Kristiansen & Søn A/S. Sporingsudstyr monteret på apparaterne afslørede, at firmaet kørte det elektroniske affald til et andet firma, H. J. Hansen, på Prøvestenen i København, hvor det blev blandet med metalskrot.

I november 2007 ankom affaldet med skibet 'Rebecca Rovsing' til Rostock, Tyskland, hvor det endte i en bunke metalskrot på havnen.

Computerworld har prøvet at få kommentar fra den anden involverede virksomhed, Børge Kristiansen & Søn A/S, men direktøren er på ferie, og der er ingen andre til at udtale sig.

I øjeblikket er Miljøstyrelsen ved at udarbejde politianmeldelsen og kan derfor ikke udtale sig nærmere om sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere