Artikel top billede

DK Hostmaster jubler: Vi har vundet .dk-domænet

Formanden fra DK Hostmaster er overbevist om, at foreningen har genvundet retten til at administrere det danske internet. Foreningen mangler dog at leve op til en lang række formelle krav.

Efter en lang, sej kamp om retten til at administrere det danske .dk-domæne, ser det nu ud til, at den nuværende administrator DK Hostmaster genvinder retten til at administrere det danske internet.

Formand Mads Bryde Andersen fra DK Hostmasters danske moderselskab Dansk Internet Forum (DIFO) mener i hvert fald selv, at sejren er i hus.

"I realiteten har vi vundet, for der er jo ikke så mange meter tilbage til målstregen. Jeg ved ikke, om man kan tale om sejr og nederlag, men vi føler os i hvert fald meget tæt på målet," fortæller DIFO's formand Mads Bryde Andersen til Computerworld.

Domæne-sagen har taget den udvikling efter videnskabsminister Helge Sander (V) har bortdømt udfordreren dotDK.

Fyringen af dotDK er sket, fordi IT- og Telestyrelsen har vurderet, at dotDK ikke kunne samle den fornødne støtte i det danske internetsamfund.

Fra asken i ilden

DK Hostmaster var ellers i første omgang vraget af IT- og Telestyrelsen, fordi foreningen ikke var så godt teknisk udrustet som dotDK, der stod med det irske teknologiselskab Afilias i ryggen.

"Det sidste tekniske krav, som IT- og Telestyrelsen stiller, er, at vi kan videreføre administrationen af .dk-domænet. Det har vi taget som en selvfølge og slet ikke svaret på i vores oprindelige udbudsmateriale, hvilket var en af grundene til, at vi blev dømt ude i første omgang," fortæller Mads Bryde Andersen.

Han understreger, at det burde være en smal sag for DK Hostmaster at kunne bevise, at foreningen kan varetage administrationen af det danske internet på en tilfredsstillende måde.

"Nu venter vi bare på at se de specifikke krav, som IT- og Telestyrelsen vil stille til vores tekniske formåen," forklarer Mads Bryde Andersen.

Inspiration fra dotDK

I udbudsprocessen har DIFO på vegne af DK Hostmaster overvejet, om foreningen - i lighed med dotDKs tekniske bagstopper Afilias - skal dublere de administrative systemer i tilfælde af server-nedbrud.

De formelle krav til DIFO

Det tiltag ville sikre, at en brand, som eksempelvis ramte hosting-selskabet Interxion i foråret ikke ville gå ud over vedligeholdelsen domæner og af registreringen af nye domænenavne.

"Vi har regnet ud, at dubleringen vil koste en krone per domæne og omkring en million kroner i opstartsomkostninger. Dubleringen er en sag, som vi vil tage stilling til på et senere tidspunkt," fortæller Mads Bryde Andersen.

Han siger, at der i den til tider heftige mediedebat mellem dotDK og DIFO desuden er opstået idéer og tanker, som DIFO overvejer at indføre hos DK Hostmaster - uden Mads Bryde Andersen dog konkret fortæller, hvilke idéer og tanker det kunne dreje sig om.

DIFO skal indsamle støtteerklæringer

Inden DIFO-datterselskabet DK Hostmaster kan blive indsat i en ny administrations-periode, skal foreningen dog vente på, at IT- og Telestyrelsen får formalia på plads angående udbuddet.

Styrelsen har i første omgang indkaldt DIFO til et møde 8. december, hvor DIFO får at vide, at organisationen skal opfylde kravet om indsamle støtteerklæringer fra det danske internet-samfund på lige vilkår med dotDKs oprindelige indsamling og påvise, at foreningen kan varetage den tekniske administration af .dk-domænet.

Samtidigt skal DIFO som sejrsherre betale 5,5 millioner kroner plus moms for IT- og Telestyrelsens administrative omkostninger i forbindelse med udbuddet.

I det oprindelige udbud kræves der en fem måneders teknisk prøveperiode, som dog kan blive forkortet lidt. Det ligger samtidigt fast, at tidsfristen med overtagelsen af administrationen i starten af februar 2009 bliver udskudt til et stykke ind i foråret.

Men DIFO kan givetvis være ligeglade, fordi DK Hostmaster bare viderefører sin egen administration, som foreningen har siddet solidt på i ni år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere