Softwarehuller bliver farligere

I modsætning til tidligere år var der i 2003 ingen stigning i antallet af softwarehuller, siger rapport fra Symantec. Men hullerne bliver farligere og nemmere at udnytte.

Indhold

Antallet af sikkerhedshuller i software flader ud, siger den seneste udgave af Symantecs halvårlige rapport Internet Security Threat Report, som blev udsendt mandag.

I 2003 blev der ifølge rapporten offentliggjort 2.636 sikkerhedshuller, hvilket er en lille stigning på to procent i forhold til 2002. Det står i skarp kontrast til perioden fra 2001 til 2002, hvor antallet af fundne huller steg 81 procent.

Til gengæld er hackerne blevet skrappere til at udnytte hullerne, siger rapporten. Det skyldes blandt andet, at det kræver mindre ekspertise at udnytte mange af de nye huller, samt at angribere benytter tilgængelige værktøjer og kodestumper, der udnytter hullerne.

Denne adfærd knyttes som regel sammen med den gruppe af angribere, som kaldes for Script Kiddies, hvilket betegner hackere, som ikke har teknisk indsigt, men i stedet benytter hacker-værktøjer til at angribe systemer med.

Fejl bliver farligere

Symantec vurderer, at selv om antallet af huller ikke er steget, så er fejlenes karakter alvorligere. Symantec fremhæver specielt Microsofts browser Internet Explorer, hvor antallet af kendte huller havde en tilvækst på 70 procent i første halvdel af 2003.

Da hullerne både bliver farligere og nemmere at udnytte, går der mindre tid fra sikkerhedshullet opdages, til angribere udnytter hullet. Som eksempel peger Symantec på ormen Gaobot, som udnyttede et hul i Microsofts Workstation Service mindre end to uger efter at hullet blev offentliggjort.

Hackernes motiver er ikke længere simpel trang til at begå hærværk. Symantecs rapport siger, at antallet af angreb, som motiveres af informationstyveri, blev femdoblet i sidste halvdel af 2003. Det er kreditkortnumre og passwords, som tyvene går efter.

Hackerne benytter også i stigende grad bagdøre, som andre orme og virusser har efterladt på ofrenes maskiner. Det er i særdeleshed hjemme-pc'er, som udnyttes på denne måde. Derfor slår Symantec også på tromme for fuldautomatiske opdateringsfunktioner i styresystemerne, sådan som det ses i den kommende Service Pack 2 til Windows XP.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere