Robotter bliver en del af fremtidens plejehjem

Når fremtidens plejehjem skal bygges, vil it kunne holde medarbejderantallet nede og trivslen oppe, lyder det fra Aalborg Kommune.

Færre unge danskere kommer i fremtiden til at skulle pleje et støt stigende antal ældre.

Derfor tager blandt andre Aalborg Kommune tyren ved hornene og vil i det kommende halve år undersøge de teknologiske muligheder for at passe kommunens plejehjemsbeboere ved hjælp af robotter.

"Vi er ved at afklare, om der er grund til at bruge personale på rutineopgaver som rengøring, tøjvask og medicinering. Derfor er vi i gang med at se på om og hvordan, robotter kan overtage den slags arbejdsopgaver," fortæller kontorchef Kirsten Skovrup fra Ældre- og Handicapforvaltningens it-afsnit.

Hun forestiller sig ikke, at byggeriet med opstart til næste år vil ligne kulisserne til en science fiction-film, men velafprøvede teknologier som eksempelvis selvkørende støvsugere, informationssystem på beboerens tv, selvtræningsprogrammer, videokald og intelligent bad kan snildt blive en del af beboernes hverdag.

"Hver 8. unge fra folkeskolen skal søge ind på en af social- og sundhedsuddannelserne for at vi kan dække behovet, og det er jo fuldstændig urealistisk. Især fordi det hovedsageligt er piger, der søger uddannelserne," lyder det fra Kirsten Skovrup.

Teknologisk tallerken
Aalborg Kommune forestiller sig ikke, at den skal opfinde den dybe tallerken med ny teknologi.

Men selvom der er tale om velafprøvede teknologier, vil forundersøgelser vise, hvilke konkrete it-løsninger, der kommer på tale.

"En robotstøvsuger på gulvet kan betyde, at ældre falder over dem. Derfor skal vi måske i stedet kigge på støvsugere, der automatisk flytter sig, når man nærmer sig dem. Også robotternes størrelse og udseende spiller ind på vores valg," forklarer Kirsten Skovrup.

Forundersøgelserne er på plads til sommer. Til den tid ved kommunen mere præcis, hvor meget personale, der kan spares, og hvilke teknologier, der skal indkøbes.

Kommunen søger penge hos blandt andre Fonden for Arbejdskraftbesparende Teknologier, hvor der ligger i alt tre milliarder kroner og venter på ansøgninger.

Kirsten Skovrup forklarer, at erfaringerne fra fremtidens plejehjem kan benyttes på andre institutioner som hospitaler, hvor ny teknologi også kan gøre hverdagen nemmere for både plejepersonalet, beboerne og økonomiafdelingen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Gør som millioner af andre brugere i hele verden - bind hele dit forretningssystem sammen med Microsoft Dynamics 365 Business Central
Alle kender efterhånden til ”digital transformation”, og uanset hvor langt din virksomhed er i processen, så kan I med det rette forretningssystem, tage de nødvendige skridt og løfte det hele op i skyen. Herigennem opnår I højere effektivitet gennem automatisering og enklere arbejdsgange for jeres medarbejdere. Det er nemt og hurtigt at komme i gang, og løsningen kan tilpasses i takt med at jeres forretningsbehov ændrer sig. Bliv klogere på Microsoft Dynamics 365 Business Central her.