Artikel top billede

Originaltegning: Lene Sekjær

Manipulation i søgemaskiner er helt normal praksis

Hvis du tror, at nettets søgemaskiner er troværdige, må du tro om igen. Manipulation af ­søge-resultaterne er nemlig blevet dagligdag på nettet.
Selv Google erkender, at det er et problem.

Troværdighed på nettet har altid været en sær størrelse.
Kan man eksempelvis stole blindt på blogs eller brugerdrevne sites som Wikipedia?

Relevansen af resultaterne fra en søgemaskine skal man også ofte tage med et gran salt, selvom søgemaskine-selskaberne har som erklæret mål at levere de mest relevante resultater øverst.

For når virksomhederne kæmper en benhård kamp om at ligge helt i toppen i en søgemaskine, søgemaskine-optimerer selskaberne gerne lige til eller over stregen.

Søgemaskineoptimering er oven i købet en ulige kamp mellem virksomhederne og privatpersoner, for nogle selskaber har flere ressourcer i form af tid, mennesker og penge til at optimere deres onlineforretning - blandt andet ved at fremhæve firmaernes positive historier og presse negativ omtale væk fra side ét i søge­resultaterne.

En øvelse i manipulation

Thomas Rosenstand fra søgeoptimeringsfirmaet Concept Interest har erfaring med at trykke negative historier med den nu skandaleramte erhvervsmand Stein Bagger ned på sekundære placeringer i Googles søgemaskine, før IT Factory- og Stein Bagger-skandalen brød ud i lys lue i december.

Thomas Rosenstand erkender, at den slags optimering i lighed med enhver anden form for søgemaskineoptimering er en øvelse i at manipulere de tre store søgemaskiner, Google, Yahoo og Microsofts Live, til at levere positive historier om et firma eller en person øverst i søgeresultaterne.

"Søgemaskine-manipulation er overhovedet ikke anderledes end anden manipulation i medier som aviser, radio og tv. Der bliver historierne præget af spin, og det samme gælder altså også med søgemaskiner som Google. Jeg kan ikke forstå, at Googles organiske søgemaskine er ophøjet til den evige sandhed i folks bevidsthed," pointerer han.

Nye og gamle medier

Der er dog én afgørende forskel på traditionelle medier og søgemaskiner.

"De fleste traditionelle medier - normalt kaldet ‘pressen' - er omfattet af medieansvarsloven, hvor man kan holde en redaktør ansvarlig for medieindholdet. Det gælder generelt ikke for internettet og resultaterne i en søgemaskine, hvor ingen kan stilles til ansvar for indholdet," siger Oluf Jørgensen, der er afdelingsforstander i informations- og forvaltningsret på Journalisthøjskolen i Århus.

Han understreger, at det ville være absurd og fysisk umuligt for firmaer som Google og Yahoo at være tvungne til at holde øje med alt indhold og prioritere det, som bliver vist via verdens mest benyttede søgemaskiner.

"Selv om søgemaskiner kan være til meget stor nytte, skal offentligheden vide, at ude på det store internet bliver der manipuleret, og man kan derfor ikke altid regne med resultaterne i en søgemaskine," konstaterer Oluf Jørgensen.

"Der er derfor en afgørende forskel i troværdigheden på medier med en ansvarlig redaktør og et medie som en søge­maskine, hvor alle kan lægge indhold på," fortsætter han.

Google erkender problemet

Googles chef i Danmark, Peter Friis, erkender, at verdens mægtigste søgemaskineselskab stadig har en masse udfordringer for at kunne levere 100 procent troværdige søgeresultater.

"Vi prøver hele tiden på at optimere vores algoritmer og gøre søgningen mere intelligent og troværdig. Men der vil altid være en kamp mellem søgemaskineselskaber som Google, Yahoo og Microsoft på den ene side og den amoralske del af verden, der udfordrer søgemaskineselskaberne, på den anden side," siger Peter Friis.

Han fremhæver samtidig, at søgemaskiner som Google har et sæt retningslinjer for webmastere, der skal overholdes for fortsat at kunne eksistere i en Google-søgning på nettet.

"Det er jo fair nok at manipulere med søgemaskinerne, så længe man holder sig inden for reglerne. Men hvis man bryder Googles guidelines for web­mastere, så har vi sanktioner, der blandt andet inkluderer helt at fjerne websites, som ikke overholder reglerne," forklarer Peter Friis.

Og han sætter sin lid til, at søgefuskerne bliver fundet af Googles egne søgerobotter, selskabets medarbejdere eller af de mange hundrede millioner mennesker, der dagligt benytter søgemaskinen.

"Vores brugere gør os ofte opmærksom på, når reglerne bliver brudt. Og vi tager vores bruger-respons meget alvorlig," lyder det fra Peter ­Friis.

Konstant forandring

Søgemaskinernes retningslinjer bliver konstant justeret i takt med, at folk finder på nye og lidt for smarte søgetricks. Og i mange tilfælde er søge­maskinernes egne guidelines dog ikke nok til at afgøre en sag.

Peter Friis fra Google mener eksempelvis, at hvis Stein Bagger får et comeback på forsiden af Google-søgemaskinen med lutter positive historier, vil der være manipuleret i al for høj grad med søgeresultaterne - og Google vil derfor se sig nødsaget til at tage affære på en eller anden måde.

"Der foregår en konstant forædling af de store søgemaskiner, og der vil altid være eksempler, hvor man bliver nødt til at se og reagere på den enkelte sag. Hvis resultatet er alt for tydeligt manipuleret, så vil vi skride til handling," advarer Googles danske direktør uden at ville ind på konkrete sank­tions­muligheder i netop sådan en sag.

Når det drejer sig om uafprøvede sager, der ligger i en gråzone uden for Googles guide­lines, er det helt og holdent Google, der træder til og afgør, hvad der skal ske med søgesnyderne.

"Det er os, der laver produktet og bestemmer vores egne guidelines ligesom de andre søgemaskineselskaber. Vi har et produkt, som alle og enhver frit kan benytte eller lade være. Vi tvinger ikke nogen til at bruge vores søgemaskine," siger Peter Friis.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere