Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Velfærds-millioner ligger gemt til it-branchen

Danmarks Vækstråd er kommet med en række forslag til, hvordan det offentlige og private kan blive bedre til at samarbejde om teknologiske løsninger til sundhedssektoren.

Den offentlige sektor kommer i fremtiden under et stigende pres, fordi der bliver flere ældre, mens der er færre til at forsørge dem.

Teknologi er et af midlerne til at afhjælpe presset, og Danmarks Vækstråd har fokuseret på, hvordan det offentlige og private i fremtiden kan fremme denne udvikling i fællesskab. Det er nu blevet til fem konkrete forslag fra rådet.

Et bedre samarbejde mellem det offentlige og private vil være til gavn for sundhedssektoren, ligesom der ligger et erhvervspotentiale gemt for virksomhederne, mener Danmarks Vækstråd.

"Det er utroligt interessant for virksomheder - også it-virksomheder - at få et tættere og mere gnidningsfrit forhold til det offentlige. Det offentlige er jo en stor indkøber," siger formanden for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen.

Han ser forslagene som noget, der kan være med til at skabe vækst, mens projektet samtidig afhjælper en presset sundhedssektor.

"Danmark skal gerne sparkes ud af krisen igen, og formålet med at satse på den sektor er i virkeligheden at lave et Columbus-æg som på den ene side vil gøre det muligt, hvis vi gør det rigtigt, at få mere ud af de ressourcer, der er allokeret til sundhedsvæsenet ved at satse på arbejdskraftbesparende teknologier eller bedre service," siger han og fortsætter:

"På den anden side ser vi på de kommercielle muligheder i den enorme know how, der er samlet i vores sundhedsvæsen," siger Lars Nørby Johansen.

Patientjournalen er det gode eksempel

Ifølge Lars Nørby Johansen er der allerede nu en lang række gode offentlige projekter i gang.

"Vi har ikke mindst i regionerne arbejdet med det her i nogle år, og det er helt utroligt, hvad der er dukket op af muligheder. Et af eksemplerne er den elektroniske patientjournal, som kører udmærket som forsøg i Nordjylland," siger han.

Der har dog været en lang række problemer med forsøget på at skabe den elektroniske patientjournal. Regionernes systemer kan ikke tale sammen, mens andre systemer har været ramt af nedbrud.

"Det er lige præcis det, vi forsøger at imødekomme med vores anbefalinger. Det er rigtigt, at der har været lidt knaster omkring det, og et af forslagene er at lave en vidensbank, hvor man udgangspunkt i nogle af de negative historier, der har været og samtidig får anvisninger på, hvordan man kan undgå dem," siger Lars Nørby Johansen.

Et marked i vækst

I vidensbanken kunne der også være hjælp til de virksomheder, der har lidt svært ved at komme i gang, fremhæver formanden for Danmarks Vækstråd.

"Der er også en del virksomheder - specielt mindre virksomheder - der har haft problemer med de noget kantede udbudsregler eller den slags ting, og det bliver der også taget højde for i den vidensbank," forklarer Lars Nørby Johansen.

Ifølge rådet er velfærds- eller sundhedsteknologier et marked, der er i vækst internationalt.

"Der er også hele den telemedicinske sektor, der har et eksportpotentiale, men det er samtidig noget, der kan bidrage til, at vi kan styre vores udgifter i sundhedsvæsenet og alligevel skabe bedre forhold for patienterne," siger Lars Nørby Johansen.

Den administrerende direktør hos IT-Branchen, Morten Bangsgaard ser også et lukrativt marked gemt i sundhedssektoren.

"Der er et kæmpe potentiale, og jeg tør slet ikke nævne, hvor stort et potentiale, der ligger gemt, hvis præsident Obama får sin sundhedsreform igennem i USA," siger han.

Han er overbevist om, at it vil spille en større rolle i fremtidens sundhedssektor.

"Der er allerede et hav af eksempler på, hvordan it har været med til at effektivisere og løfte de opgaver, der ligger i sundhedssektoren. It er et af hovedsvarene på, hvordan man skal tackle de problemer, som sundhedssektoren står over for i fremtiden," siger direktøren fra IT-Branchen.

Lars Nørby Johansen fortæller omkring udspillet, at forslagene fra rådet nu er kastet ud til debat, og så er det op til politikerne, hvad de vil tage til sig.

Forslagene fra Danmarks Vækstråd kan ses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere