Velfærds-millioner ligger gemt til it-branchen

Danmarks Vækstråd er kommet med en række forslag til, hvordan det offentlige og private kan blive bedre til at samarbejde om teknologiske løsninger til sundhedssektoren.

Den offentlige sektor kommer i fremtiden under et stigende pres, fordi der bliver flere ældre, mens der er færre til at forsørge dem.

Teknologi er et af midlerne til at afhjælpe presset, og Danmarks Vækstråd har fokuseret på, hvordan det offentlige og private i fremtiden kan fremme denne udvikling i fællesskab. Det er nu blevet til fem konkrete forslag fra rådet.

Et bedre samarbejde mellem det offentlige og private vil være til gavn for sundhedssektoren, ligesom der ligger et erhvervspotentiale gemt for virksomhederne, mener Danmarks Vækstråd.

"Det er utroligt interessant for virksomheder - også it-virksomheder - at få et tættere og mere gnidningsfrit forhold til det offentlige. Det offentlige er jo en stor indkøber," siger formanden for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen.

Han ser forslagene som noget, der kan være med til at skabe vækst, mens projektet samtidig afhjælper en presset sundhedssektor.

"Danmark skal gerne sparkes ud af krisen igen, og formålet med at satse på den sektor er i virkeligheden at lave et Columbus-æg som på den ene side vil gøre det muligt, hvis vi gør det rigtigt, at få mere ud af de ressourcer, der er allokeret til sundhedsvæsenet ved at satse på arbejdskraftbesparende teknologier eller bedre service," siger han og fortsætter:

"På den anden side ser vi på de kommercielle muligheder i den enorme know how, der er samlet i vores sundhedsvæsen," siger Lars Nørby Johansen.

Patientjournalen er det gode eksempel
Ifølge Lars Nørby Johansen er der allerede nu en lang række gode offentlige projekter i gang.

"Vi har ikke mindst i regionerne arbejdet med det her i nogle år, og det er helt utroligt, hvad der er dukket op af muligheder. Et af eksemplerne er den elektroniske patientjournal, som kører udmærket som forsøg i Nordjylland," siger han.

Der har dog været en lang række problemer med forsøget på at skabe den elektroniske patientjournal. Regionernes systemer kan ikke tale sammen, mens andre systemer har været ramt af nedbrud.

"Det er lige præcis det, vi forsøger at imødekomme med vores anbefalinger. Det er rigtigt, at der har været lidt knaster omkring det, og et af forslagene er at lave en vidensbank, hvor man udgangspunkt i nogle af de negative historier, der har været og samtidig får anvisninger på, hvordan man kan undgå dem," siger Lars Nørby Johansen.

Et marked i vækst
I vidensbanken kunne der også være hjælp til de virksomheder, der har lidt svært ved at komme i gang, fremhæver formanden for Danmarks Vækstråd.

"Der er også en del virksomheder - specielt mindre virksomheder - der har haft problemer med de noget kantede udbudsregler eller den slags ting, og det bliver der også taget højde for i den vidensbank," forklarer Lars Nørby Johansen.

Ifølge rådet er velfærds- eller sundhedsteknologier et marked, der er i vækst internationalt.

"Der er også hele den telemedicinske sektor, der har et eksportpotentiale, men det er samtidig noget, der kan bidrage til, at vi kan styre vores udgifter i sundhedsvæsenet og alligevel skabe bedre forhold for patienterne," siger Lars Nørby Johansen.

Den administrerende direktør hos IT-Branchen, Morten Bangsgaard ser også et lukrativt marked gemt i sundhedssektoren.

"Der er et kæmpe potentiale, og jeg tør slet ikke nævne, hvor stort et potentiale, der ligger gemt, hvis præsident Obama får sin sundhedsreform igennem i USA," siger han.

Han er overbevist om, at it vil spille en større rolle i fremtidens sundhedssektor.

"Der er allerede et hav af eksempler på, hvordan it har været med til at effektivisere og løfte de opgaver, der ligger i sundhedssektoren. It er et af hovedsvarene på, hvordan man skal tackle de problemer, som sundhedssektoren står over for i fremtiden," siger direktøren fra IT-Branchen.

Lars Nørby Johansen fortæller omkring udspillet, at forslagene fra rådet nu er kastet ud til debat, og så er det op til politikerne, hvad de vil tage til sig.

Forslagene fra Danmarks Vækstråd kan ses her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.