Ledelse: Se organisationen som en myretue

Hundreder af danske virksomheders personalechefer fik i går en ordentlig, satirisk opsang af en forsker i organisation og ledelse på et træf i København. Verner C. Petersen opfordrede til at se på ansatte som myrer i en tue frem for tandhjul i et ur

Af Malene Grouleff

"Jeg er ikke nogen ressource, jeg er et menneske" - om ledelse i stedet for management. Sådan lød overskriften på en times karikatur af nutidens lederstil. Den blev tegnet af forskningsprofessor Verner C. Petersen for deltagerne på Human Ressource Træf 2001 i Bella Centeret onsdag.

Og Verner C. Petersen havde taget den store pensel frem for at få de hundredevis af personalechefer blandt tilhørerne til virkelig at se sig selv udefra. Det så ud til at lykkes - i hvert formåede han at få tilhørerne til at grine af sig selv, når tingene blev sat på spidsen.

- Jeg kan egentlig godt forstå, at virksomhederne ikke oversætter den moderne titel på personalechefen - human ressource manager. For det lyder jo ikke særligt charmerende at tale om en menneskelig kapitalforvalter. Og mennesker er heller ikke som citroner, der skal presses, til der slet ikke drypper mere saft ud, sagde Verner C. Petersen.

Udvikling i skidt retning
Han mener, at ledelse i mange danske virksomheder har bevæget sig i en uheldig retning, hvor man tror, at ledelse og management udelukkende er et spørgsmål om værktøjsanvendelse. Her hentydede Verner C. Petersen til udbredte brug den software med spørgeskemaer, analyser, målinger og vurderinger. Redskaber der bygger på en forestilling om rationalitet, fornuft og effektivitet.

- Med det syn på ledelse, tænker man som urmagere. Man opfatter organisationen som et stykke kompliceret mekanik og tror, at man kan forudse, regulere og planlægge alt ned til den mindste detalje. Men problemet er, at selvom et ur er ekstremt kompliceret, så skaber det ingenting nyt. Det tikker blot støt derudad år ud og år ind, sagde Verner C. Petersen.

Organisation lig myretue
Han argumenterede for, at en personalechef i stedet bør betragte sin organisation som en myretue. Ellers sker der ingen udvikling, nyskabelser og medarbejdernes evner kommer ikke rigtig til udfoldelse.

- Myrernes bevægelser kan ikke forudses. Men de bygger alligevel i samarbejde indviklede konstruktioner som myretur, og det sker ud fra en fælles idé, sagde Verner C. Petersen.

Forskningsprofessoren mener, at en god leder skal lede med ånd og idé. Det er for eksempel bedre at lancere en lidt tåget idé for medarbejderne end præcise instruktioner. For det kan inspirere medarbejderne til at komme på banen med deres evner og viden.

Dermed udvikler de sig fagligt - og ledelsen får formentlig noget, den slet ikke vidste, den kunne få.

Relevant link:
Præsentation af Verner C. Petersens forskning på Handelshøjskolen i Århus




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere