Kongen af navigation

TomTom 910 er uden tvivl den mest avancerede navigator til dato. Men det hele er pakket flot ind og brugervenligheden er i top.

Kongen af navigation

Hollandske TomTom er for mange indbegrebet af navigationsanlæg. Der er blevet solgt tusindvis af lommecomputere med tilhørende GPS og TomTom-program i Danmark i de senere år, og de små integrerede TomTom GO-navigatorer har også fået godt tag i danskerne.

TomTom er uden tvivl den ukronede konge af navigation, og den position cementerer hollænderne med deres nye GO 910.

At der er tale om en topmodel ser man tydeligt på specifikationerne. Først og fremmest er der indbygget en 20 gigabyte stor harddisk.

De otte gigabyte er fyldt op med kort over ikke blot Europa, men også Nordamerika. Skal man en tur på tværs af staterne, er det altså ikke længere nødvendigt at investere i dyre ekstrakort. Man tager bare GO 910'eren med i bagagen.

De sidste 12 gigabyte kan man selv fylde op med eksempelvis musik, som så kan afspilles via bilens højttalere, da GO 910 kan tilsluttes bilradioen direkte. Man kan også vælge at overføre billeder fra digitalkameraet, som så kan beskues på den 4 tommer store bredformatsskærm, der er overraskende lysstærk og som heller ikke har problemer i stærkt sollys.

Den indbyggede GPS-modtager er af SiRF Star 3-typen, og det betyder, at den er superhurtig, og låser fast på et signal på under 30 sekunder. Derefter tager det ikke mange sekunder for den 400 MHz hurtige processor at beregne selv meget lange ruter.

Vi udsatte GO 910 for alskens prøvelser for at se, om vi dog ikke kunne få den ud i tovene, men uanset hvilke ruter, vi fandt på eller hvilke manøvrer, vi foretog, så klarede den navigationen til UG.

Den taler

I gammeldags GPS-navigatorer får man blot at vide, at man skal dreje til højre eller venstre, men med GO 910 bliver taleinstruktionerne løftet op på et nyt niveau.

Der er nemlig indbygget syntetisk tekst-til-tale, og det betyder, at maskinen faktisk kan læse eksempelvis vejnavne højt.

Desværre fungerer dette ikke på dansk endnu, men der er ingen tvivl om, at det er en teknologi, som i fremtiden vil gøre navigation endnu lettere. Tekst-til-tale-funktionen kan også benyttes til at få oplæst sine SMS-beskeder, så man ikke behøver at køre ind til siden eller kompromittere trafiksikkerheden, mens man fumler med tasterne.

Dette skyldes en anden af de mere avancerede funktioner i GO 910, nemlig muligheden for at koble den trådløst sammen med sin mobiltelefon over Bluetooth.
Det giver også mulighed for at benytte 910'eren som håndfri installation. Når telefonen ringer, trykker man blot hurtigt på skærmen og taler ud i bilen.

Der er indbygget mikrofon i GO 910, men lyden bliver først rigtig god, når man installerer den medfølgende eksterne mikrofon.

Bluetooth-forbindelsen kan også benyttes til at koble GO 910 på nettet via GPRS eller en 3G-forbindelse. Forbindelsen kan så benyttes til at modtage trafik-informationer, så man eksempelvis undgår køer på den tyske Autobahn.

Funktionen virker ikke særlig godt i Danmark, og på ferierejsen er GPRS-data meget dyrt – ofte op til 100 kroner per megabyte. Heldigvis kan man også købe et TMC-modul, så man kan få trafikinformationerne via gratis radiobølger.

Under hele vores test var vi meget begejstret for TomTom 910, vi kunne kun finde få ankepunkter. Der er dog ingen tvivl om, at størrelsen og designet ikke er videre heldigt. Konkurrenter som Garmin nüvi 310 er langt lettere at tage med i tasken, så man også kan blive guidet til fods. Her falder TomTom 910 lidt igennem.

Tilsvarende med fastgørelsen af sugekoppen, der er noget besværlig.

Men på trods af disse små indvendinger har vi ingen problemer med at anbefale TomTom 910. Den får topkarakter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere