Diskret totalsikkerhed fra Symantec
Sikkerhedsvirksomheden Symantec er nok mest kendt for sine Norton-produkter, der stikker snuden frem, når du eller computeren gør et eller andet mistænkeligt.
Det bliver der sådan set ikke lavet om på med nyeste skud på stammen, Norton 360. Men ud over antivirus, firewall og netværksbeskyttelse, indeholder Norton 360 også – som noget nyt – en funktion til automatisk sikkerhedskopiering.
Kunderne får desuden adgang til to gratis gigabyte online backup-plads, hvis de nu ikke har en USB-harddisk eller dvd-brænder ved hånden.
Det er en sympatisk og bekvem løsning, om end der ikke skal mange otte megapixel billeder til, før www-harddisken fyldes op.
I det tilfælde sælger Symantec (meget belejligt) ekstra online-plads til priser på 229, 329, 449 og 1.599 kroner for henholdsvis 5, 10, 25 og 100 GB. Ikke just billigt sammenlignet med, hvad andre online-udbydere kan tilbyde, men rigtig fint at muligheden foreligger.
Norton 360 skulle dog også understøtte online-storage fra andre udbydere.
Licens til tre computere
Modsat de gammelkendte Norton Internet Security-produkter, får man ved køb af Norton 360 licens til at installere og opdatere softwaren på hele tre computere ad gangen.
Heller ikke dumt set af Symantec, da stadig flere familier har mere end en computer i hjemmet og næppe har stor lyst til at betale for at sikre dem alle sammen selvstændigt.
Pilk af, phiskermand
Tilbage ved sikkerhedsfunktionerne kan man glæde sig over et stærkt forbedret forsvar mod både de dybt ubehagelige rootkits, de irriterende spy- og adware-programmer samt den stadig mere udbredte phishing.
Sidstnævnte har som bekendt ofte til formål at lokke adgangsgivende oplysninger ud af netbank-kunder.
Dette foregår typisk ved at bede dem klikke på et link i en mail, hvorefter de opfordres til at ”opdatere” deres adgangsoplysninger på en falsk – men særdeles vellignende – gengivelse af bankens webside.
Hvorefter det er en smal sag for Slobodan og hans østeuropæiske mafiavenner at lænse ofrets konto.
Grøn mand gå - rød mand stå
Dette forebygger den indbyggede transaktionssikkerhed i Norton 360 angiveligt ved at foretage i omegnen af 100 tests på hver webside for at undersøge, om opbygning og kodeopførsel bærer præg af phishing. Er siden OK, vil den nye Norton 360-bjælke i browseren forblive grøn.
Bliver værktøjslinjen derimod rød, er der sandsynligvis ugler i mosen, og brugeren får besked om at tage benene på nakken.
Ifølge Symantec opdateres transaktionssikkerheden jævnligt. Ikke blot for at fange nye trusler, men også for at forebygge, at it-kriminelle – der måtte have held til at hacke koden i Norton 360 – gør phishing-sites så teknisk troværdige, at softwaren giver brugeren falsk grønt lys.
Diskretion en æressag
Også softwarens firewall har fået et ekstra skud EPO. Blandt andet i form af en opdateret liste over de 50.000 programmer, som er forhåndsgodkendt til at gå på nettet.
Formålet er at øge sikkerheden uden at skulle forstyrre brugeren med spørgsmål i tide og utide.
Ud over at være enormt irriterende har disse evige brugerhenvendelser nemlig – ifølge Symantec – en tendens til at gøre brugeren både skødesløs og usikker på en og samme tid.
Holder sig i baggrunden
Nu har vi ikke installeret det nye produkt endnu. Men skal man tro Symantecs nordiske salgschef, er diskretion også på andre områder en æressag for Norton 360.
For hvor vi er vant til, at antivirus-scanninger og andre ressourcekrævende sikkerhedsfunktioner med statsgaranti sættes i værk, når det er allermest ubelejligt, så venter Norton 360 pænt, til du alligevel tager en pause fra computeren.
I mellemtiden holder programmet lav profil og bruger kun en smule processorkræfter på at opbygge en huskeliste over, hvad det skal tage sig til, næste gang det ser sit snit.
For eksempel at scanne for virusinfektioner og andre dårligdomme, kontrollere om sikkerhedskopien er opdateret eller måske sætte gang i en defragmentering af harddisken.
Hvor farligt er nettet, egentlig?
I almindelighed er det lige så let at få pulsen op ved udsigten til et nyt sikkerhedsprogram som at glæde sig til næste tandlægebesøg eller grundejerforeningens generalforsamling.
Men Symantecs nye barn ser alligevel så spændende ud, at det ikke kan udelukkes, at der bliver plads til begejstring. Bare en lille smule. Prisen på 699 kroner er heller ikke til at få tårer i øjnene over.
Vil du for øvrigt have et kvalificeret bud på, hvor farlig en størrelse nettet egentlig er lige nu, kan du læse Symantecs nyeste sikkerhedsrapport her. Den er – tro det eller ej – både spændende og skrevet på et tilgængeligt engelsk.