Et spændende alternativ fra HP

HP’s tavle-pc tx1000ea har et gennemtænkt design og utallige finesser. Den er et spændende alternativ til en "almindelig" bærbar, men man kan få en stærkere bærbar til færre penge.

Et spændende alternativ fra HP

De såkaldte tavle-pc'er har hidtil været et nicheprodukt. Fine til assurandører og andre med behov for at udfylde digitale skemaer, men for dyre og ikke tilstrækkeligt alsidige til hjemmebrug.

Med tx1000ea forsøger HP at bringe tavle-konceptet ud til et bredere publikum. Nyheden betegnes ligefrem som en "underholdnings-pc".

Designet skiller sig ud med blanke flader i sølv og sort - belagt med diskrete kruseduller, der kun ses fra visse vinkler.

Formen er blød og afrundet, og pegepladen sidder i en "bølgedal", som markeres med en række bittesmå fordybninger. Det kræver lidt tilvænning, når man er vant til glatte pegefelter, men smart ser det ud.

Ved siden af de mindste tavle-pc'er til erhvervsbrug virker tx1000 en smule tung og klodset. Men det er mere fair at sammenligne med bærbare til hjemmebrug, og i det selskab fremstår den som en lækker letvægter (2,2 kilo).

Tastaturet har fuld størrelse, men tasternes vandring er lovlig kort efter vores smag.

Tavleformat en stor gevinst

Den lille bredskærm måler 12 tommer, men med en opløsning på 1280 x 800 er her rigelig skærmplads.

HP har givet skærmen den moderigtige blanke overflade, som giver flottere farver - men også flere generende reflekser. Og som i andre tavle-pc'er ser vi, at det trykfølsomme lag tager toppen af skarpheden.

Ellers er der ingen ulemper ved tavle-formatet. Skærmen er solidt hængslet og kan let vendes og klappes ned over tastaturet.

Den tilhørende pegepind har sin faste plads i kabinettet, men ofte kan man lige så godt bruge pegefingeren. Skærmen er nemlig af den passive type, der kun reagerer på fysisk berøring.

Ulempen er, at man skal trykke ret hårdt, ligesom præcisionen er lidt ringere end med en elektronisk pen.

Alligevel er tavleformatet en stor gevinst i mange situationer. Når man ser film, forvandles computeren til en fladskærm, der endda har afspilningsknapper på siden.

Pc'en har indbygget dvd-brænder, hvilket ikke er en selvfølge i denne størrelse. De store højttalere fra Altec Lansing er også bedre end normalt. Bassen er begrænset, men den høje lydstyrke er en fordel til musik og film.

Den testede udgave leveres endda med digital tv-modtager. Og på bedste Mac-maner vedlægger HP en ekstra fjernbetjening i mikroformat, som kan opbevares i selve computeren, så man altid har den med sig.

Kan genkende håndskrift

Tavle-formatet er også en gevinst, når man læser websider og e-bøger. Det er rart at holde skærmen på højkant som en bog uden at tastaturet kommer i vejen.

Med den indbyggede fingeraftrykslæser kan man logge sig på uden tastaturet. Får man alligevel brug for at skrive tekst, kan man hurtigt åbne det virtuelle skærmtastatur.

Det er lidt omstændeligt at prikke bogstaverne ind på den måde - men det går lige til webadresser og den slags.

Microsofts tavle-software kan også genkende håndskrift - men desværre ikke på dansk. Og selv om du skriver på engelsk, kræver systemet så megen øvelse og oplæring, at det næppe er besværet værd.

Tavlesystemet, der tidligere var en særudgave af Windows XP, er her integreret i Vista Home Premium. Det kører fornuftigt - inklusive de smarte Aero-effekter.

Vi har da også fat i topmodellen (tx1040ea) med 2 GB hukommelse, 160 GB harddisk og Turion 64 x2 1,6 GHz processor. HP tilbyder også en billigere udgave med lidt langsommere processor, 120 GB harddisk og kun en enkelt gigabyte hukommelse.

Det sidste er i underkanten til Vista, og tv-tuneren følger også kun med topmodellen, som derfor er det bedste køb.

Gennemtænkt design

Pc'en leveres med hele to batterier, som dog ikke kan monteres samtidig. Det store (der rager et par centimeter ud ad bagsiden) holder til godt fire timers almindelig brug, mens det mindre giver cirka tre timer. Det er rigtig flot.

På plus-siden skal også fremhæves det diskrete webkamera øverst på skærmrammen og det trådløse netværk, der understøtter den nye (og ikke endeligt autoriserede) n-standard.

Vi savner egentlig kun en firewire-port til videokameraet. Og måske et stærkere grafikkort end GeForce Go 6150, som ikke kan trække moderne 3D-spil. Så det med "underholdnings-bærbar" er mere møntet på film og musik.

Der findes stærkere bærbare til lavere priser. Men HP imponerer med det gennemtænkte design og enorme udvalg af ekstra finesser.

Hvis du kan se charmen ved at se dvd-film på sengebordet, og læse morgenavis med en fladskærm på armen, så er HP's tavle et spændende alternativ til en "almindelig" bærbar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere