Købeguide: Vælg den rigtige desktop pc

Det kan være mere end almindeligt forvirrende at købe en ny computer. Vi har testet tre modeller til 4.500, 7.000 og 11.000 kroner - og set på hvad du får for pengene.

Købeguide: Vælg den rigtige desktop pc

Selv om computerne konstant bliver bedre og billigere, har både programmer, spil og – ikke mindst – Windows-systemerne det tilsvarende med at blive stadig mere flamboyante og derfor også krævende i deres systemkrav. Derfor kommer selv nye computere til kort fra tid til anden.

Så hvad skal du egentlig vælge, hvis du blot er ude efter en ganske almindelig desktop-computer? Svaret er naturligvis, at det kommer an på, hvor dine behov krydser betalingsvilje og pengepungens dybde.

Derfor vil du i denne artikel kunne læse mere om, hvad du kan forvente at få for dine penge indenfor bestemte prissegmenter.

Hvad er du for en?

Vi tager udgangspunkt i fire forskellige brugertyper med hver sit behov og ambitionsniveau. Ligeledes angiver vi, hvad du cirka kan forvente at få for dine penge, afhængig af hvor meget du har lyst at investere i dit nye elektroniske kontormøbel.

For at tage temperaturen på dagens desktopmarked, har vi desuden bedt HP sende os computere til cirka 4.500, 7.000 og 11.000 kroner.

På den led får vi et omtrentligt billede af, hvor meget computer du får for dine penge indenfor de enkelte prisgrupper nu og her. Især hvis du vælger en løsning, hvor de enkelte komponenter og det generelle udstyrsniveau er afpasset efter hinanden.

Hvilket er blandt fordelene, hvis du køber en færdigsammenstykket pc-løsning fra en af de store producenter.

Specifikations-fetichister vil med rette indvende, at du let kan finde, eller selv bygge, hurtigere computere til samme pris som de HP-maskiner, vi her har taget fat i. Men den benhårde konkurrence på det globale hardwaremarked betyder omvendt, at du tilsvarende må give køb på et stykke udstyr, hvis du skruer op for et andet.

Lidt om maskiner og brugerprofiler

I artiklen definerer vi fire forskellige brugerprofiler. Efter tre af dem finder du omtale og minitest af en maskine, der bedst svarer til brugerens behov.

Nu har vi som sagt valgt HP-maskiner, men det er naturligvis blot til illustration og ikke et udtryk for vores vurdering af, om denne fabrikant generelt leverer bedre (eller værre) produkter end alle mulige andre pc-producenter.

Alle computerne er fra fabrikken udstyret med Windows Vista Home Premium samt tastatur og mus – men ikke skærm eller højttalere.

Testet med programmer og spil

Vi har kørt benchmark-programmet PCMark 05 på alle maskinerne, hvilket giver os en god idé om, hvor meget ydelse de hver især kan levere. Desuden har vi kørt det meget krævende 3D-strategispil Supreme Commander samt det mindre krævende Railroads på computerne for at finde ud af, hvor maskinerne løb ind i deres ydelsesgrænse.

Endelig har vi målt, hvor hurtigt computerne starter Windows Vista Home Premium.

Det minimale behov

Du vil netsurfe, redigere billeder i et ikke alt for tungt billedredigeringsprogram, arbejde med kontorfiler i et ældre Microsoft Office-program (eller i OpenOffice) samt køre Windows XP eller – endnu bedre – Linux.

Hvilken pc skal du vælge?

En desktop med en prisbillig processor (typisk enkelt-kerne), 512 MB systemhukommelse. Grafik og lyd integreret på bundkortet.

Her kunne du måske lade dig friste til at købe en brugt maskine, men pas på med det, medmindre du kender sælgeren godt; ellers har du ikke en jordisk chance for at vide, om maskinen er stabil. Eller om du køber katten i sækken.

Prisgruppe: 2.000-3.000 kroner.

Hvad kan du ikke bruge computeren til?

  • Redigere større video- og grafikfiler uden ventetid

  • Køre Windows Vistas grafiske brugergrænseflade

  • Arbejde med to skærme

  • Afvikle spil fra de seneste par år i andet end de allermest basale indstillinger
  • Det begrænsede behov

    Du vil kunne netsurfe, arbejde med kontorfiler i en nyere Microsoft Office-udgave samt se og redigere dine fotos. Maskinen skal tillige kunne køre Windows Vistas grafiske brugergrænseflade, Aero.

    Hvilken pc skal du vælge?

    En ny desktopmaskine med 1 GB systemhukommelse. Integreret eller lille selvstændigt grafikkort med mindst 64 MB dedikeret grafisk hukommelse. Intet selvstændigt lydkort.

    Prisgruppe: Under 5.000 kroner.

    Hvad kan du ikke bruge computeren til?

  • Redigere større video- og grafikfiler uden ventetid

  • Arbejde med to skærme – i hvert fald ikke uden at gå på kompromis med den grafiske kvalitet i Windows.

  • Afvikle de nyeste spil i andet end de mest basale grafiske indstillinger
  • Eksempel: Den basale familiecomputer

    Produktnavn: HP PavilionMedia Center t3714

    Udvalgte specifikationer:

  • Pris: Ca. 4.500 kr.

  • CPU: Mobile AMD Sempron 3400+

  • Systemhukommelse: 1 GB DDR2

  • Harddisk: 250 GB SATA, 7200 rpm

  • Optisk drev: DVD multiformat brænder med Lightscribe

  • Grafik: Nvidia GeForce 7300 LE (64 MB)

  • HD Audio 7.1 (onboard)

  • Kablet mus og tastatur
  • Denne maskine til blot 4.500 kroner scorer betydeligt lavere på alle PCMark05-parametre end de to øvrige maskiner – se selv her. Alligevel var vi i stand til at afvikle Supreme Commander acceptabelt i en opløsning på hele 1440 x 900 pixels, dog med minimal grafisk detaljerigdom.

    Vores andet testspil, Railroads, kørte fint med selv et par ekstra grafiske detaljer slået til, men det er heller ikke blandt markedets titler.

    Med Vista

    Computeren afvikler Windows Vista Home Premium i acceptabel, men ikke sublim stil. Du kan godt have flere vinduer åbne på samme tid, men anvender du den meget omtalte 3D-flip funktion til at skifte mellem skærmbilleder, hakker det grimt. Ligeledes er der en lille – men mærkbar – forsinkelse fra du klikker på et ikon, til der faktisk sker noget.

    Her er kun en udgang på grafikkortet, hvilket er ok. For med blot 64 megabyte dedikeret grafisk hukommelse ville kortet ikke kunne trække to skærme på Windows Vista alligevel.

    Vista var et minut og tyve sekunder om at starte, hvilket er acceptabelt.

    Samlet har vi altså her at gøre med en computer, der er helt tilstrækkelig til basisbrug og faktisk en smule mere. Blot du holder igen med skærmopløsningen og antallet af åbne programmer.

    Den avancerede bruger

    Du vil gerne køre de nyeste spil med acceptable grafikindstillinger, arbejde med vinduer på flere skærme, redigere video- og billedfiler uden unødig ventetid.

    Hvilken pc skal du vælge?

    En dual-core baseret desktop med 2 GB systemhukommelse. Selvstændigt grafikkort med to udgange og mindst 256 eller gerne 512 MB dedikeret hukommelse. Husk også et lille lydkort.

    Prisgruppe: 6.000-8.000 kroner.

    Hvad kan du ikke bruge computeren til?

    Afvikle de nyeste spil i højeste opløsning samtidig med at alle grafiske finesser og forbedringer er slået til.

    Eksempel: Den hurtige familie-computer

    Produktnavn: HP PavilionMedia Center TV m7733

    Udvalgte specifikationer

  • Pris: Ca. 7.000 kr.

  • CPU: AMD Athlon 64 X2 4200+

  • Systemhukommelse: 2 GB DDR2

  • Harddisk: 400 GB SATA 7200 rpm

  • Optisk drev: DVD multiformat brænder med Lightscribe

  • Grafikkort: Nvidia GeForce 7500 LE 256 MB hukommelse

  • 2 x tv-tuner (analog og DVB-T)

  • HD Audio 7.1 (onboard)

  • Trådløs tastatur og mus

  • Trådløs fjernbetjening af Media Center funktioner
  • Et godt eksempel på en pc i mellemklassen, der kører Windows Vistas grafiske brugergrænseflade fuldstændig gnidningsløst. I øvrigt startede maskinen i snit Vista op på ca. 55 sekunder, hvilket er rigtig pænt. Man vil ydermere kunne skære et par sekunder af denne tid ved at forhindre Windows Vistas sidepanel i at åbne automatisk.

    Supreme Commander blev afviklet flot ved en opløsning på hele 1680 x 1050. Faktisk begyndte spillets grafik først at hakke i generende grad, da vi skruede op for den krævende anti-aliasing funktion, der udjævner de værste takker og kanter på spillets figurer.

    Railroads kørte derimod fuldstændig gnidningsløst, selv da vi skruede op for detaljeringsgraden.

    Pæne PCMarks

    Målingerne i PCMark forløb virkelig pænt, og samlet har denne pc-konfiguration det mest fordelagtige forhold mellem pris og ydelse af de tre maskin-eksempler.

    Her er ikke tjekkede udstyrsmæssige finter såsom ekstern harddisk og dobbelt optisk drev som på den dyrere m7795-model. Men pengene er brugt ordentligt, og resultatet er meget harmonisk.

    Den spilleglade bruger

    Du vil gerne køre de nyeste 3D-spil i højeste opløsning på højopløsningsskærme med alle – eller stort set alle – grafiske detaljer slået til.

    Hvilken pc skal du vælge?

    En desktop baseret på en af de hurtigere dual-core processorer. Gerne en Intel Core 2 Duo, der er væsentligt hurtigere end det konkurrerende tilbud fra AMD. Maskinen skal mindst have to gigabyte systemhukommelse.

    Hertil et hurtigt, selvstændigt grafikkort med mindst 512 MB hukommelse. Du kan overveje en SLI- eller CrossFire-konfiguation (hvor du har to grafikkort, der arbejder i tandem), men dels er det urimeligt dyrt, dels vil du i mange tilfælde få samme eller bedre ydelse med et enkelt GeForce 8800 GTX-kort.

    Husk også et selvstændigt lydkort, da det aflaster processoren.

    Prisgruppe: Fra 10-12.000 kroner og op.

    Hvad kan du ikke bruge computeren til?

    Stort set intet. Naturligvis kan du komme ud for at nyeste spil hakker i de højeste opløsninger og med alle grafiske detaljer nær maksimum. Navnlig når der er mange objekter på skærmen.

    Men vil du helt undgå den slags problemer, kommer du let til at fordoble udgifterne til processor, grafikkort, køling, hukommelse og harddiskkonfiguration – og så mange penge vil de færreste trods alt ofre på sagen.

    Eksempel: Spillemaskinen

    Produktnavn: HP Pavilion Media Center TV m7795

    Udvalgte specifikationer

  • Pris: Ca. 11.000 kr.

  • CPU: AMD Athlon 64 X2 5000+

  • Systemhukommelse: 2 GB DDR2

  • Harddisk: 2 x 250 GB SATA 7200 rpm

  • Ekstern harddisk: 300 GB Personal Media Drive (passer ind i kabinettet)

  • Primært optisk drev: Multiformat DVD-brænder m. Lightscribe

  • Sekundært optisk drev: DVD-rom (16x)

  • Grafikkort: ATI Radeon X1700 SE (512 MB)

  • Trådløst netværk

  • 2 x tv-tuner (analog + DVB-T)

  • Creative Soundblaster X-Fi 7.1 lydkort
  • Den stærkeste af artiklens tre computere kørte Windows Vista som en drøm uden hak eller ventetid af nogen art. Hvilket egentlig også bare manglede. Starttiden blev i snit målt til et minut og ti sekunder, hvilket vi tilskriver computerens mange hardwareenheder.

    Med feltets kraftigste grafikkort til rådighed, skruede vi op for alle grafiske detailfunktioner i Supreme Commander ved en opløsning på 1680 x 1050. Hvilket computeren klarede uden så meget som at kny. Det gik naturligvis ikke an.

    Kraftig grafikydelse

    Derfor sluttede vi en ekstra 22”bredformats skærm til computerens sekundære DVI-udgang og aktiverede strategispillets mulighed for – uafhængigt fra skærm til skærm – at overskue og zoome ind på forskellige dele af slagmarken. Så indfandt hakkeriet sig endelig. Men det forsvandt i al væsentlighed, da vi slukkede for anti-aliasing funktionen, og det er faktisk imponerende.

    Ligeledes kørte maskinen naturligvis Railroads for fuld damp (så at sige..) uden problemer af nogen art.

    Havde man villet presse mere grafisk ydelse ud af maskinen, ville det dog være oplagt at vælge en computer med eksempelvis et stærkere grafikkort samt end hurtigere CPU og til gengæld give køb på den eksterne harddisk, det trådløse netværk og det ekstra DVD-drev.

    Maskinen larmer markant mere end de to øvrige computere. Det er sådan set forventeligt taget i betragtning, at både strømforsyningens og grafikkortets køler skal arbejde hårdere.

    Konklusion: Hvor hurtige var de egentlig?

    Nu vil du måske gerne vide, hvor hurtige de enkelte maskiner, vi anvendte som eksempler i artiklen, egentlig var. Derfor får du her vores PCMark05-målinger. Så kan du selv se, om din computer er ovenpå, eller om du pinedød skal ud og investere i nyt pc-grej.

    Du kan læse mere om PCMark05 og downloade en gratis prøveversion her. Bemærk dog, at en uregistreret prøveversion kun giver mulighed for at foretage en samlet point-vurdering af maskinens ydeevne.

    Derimod giver prøveversionen ikke mulighed for – som i vores målinger – at udtrække mere specifikke data om, hvor godt maskinen klarer sig i testforløb relateret specifikt til processorens, grafikkortets, hukommelsens eller harddiskenes ydeevne.

    Du kan se PC Worlds PCMark05-målinger af de tre HP-computere i detaljer ved at klikke på billedet til højre.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Targit A/S
    Udvikling og salg af software til business intelligence.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    EA Excellence Day

    Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

    23. april 2024 | Læs mere


    AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

    Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

    24. april 2024 | Læs mere


    Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

    Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

    25. april 2024 | Læs mere