Test: Bærbare tasker til de store modeller

En bærbar computer med 17 tommer er til dels en selvmodsigelse – den er i bedste fald slæbbar. PC World har testet fem tasker, der gør det muligt at tage den tunge maskine med på farten.

Bærbare tasker til de store modeller

En stor bærbar computer sætter høje krav til den taske, den skal bæres rundt i ganske enkelt fordi, maskinen i sig selv vejer adskillige kilo.

Derfor skal polstringen af tasken være i orden, og tasken skal være udstyret med en rigtig god skulderrem. Det er de ting, vi primært har kigget på i vores test af tasker.

Vi har valgt at indsnævre testfeltet til kun at omfatte skuldertasker, for selvom en rygsæk til så tung en maskine rent ergonomisk er at foretrække, så sender en rygsæk ofte et forkert signal i professionelle situationer.

Testens natur taget i betragtning har vi ikke haft mulighed for at måle taskerne imod objektive benchmark-programmer, stopure eller lignende. I stedet har taskerne alle været i brug over en periode, og testen beror på erfaringerne gjort i det daglige brug med hver af de fem tasker.

Det skal for en god ordens skyld bemærkes, at de testede tasker alle fås i tilsvarende modeller til bærbare computere af mere moderat størrelse og vægt.

1. Crumpler - Sticky Date

Crumpler-taskerne er oprindeligt designet til cykelbude, og den livsstil emmer stadig gennem de håndgjorte syninger og det kraftige materiale, der er vand- og smudsafvisende. Den håndværksmæssige kvalitet i tasken er høj.

Den bærbare computer befinder sig i sin egen interne let forede taske inde i selve tasken, hvilket gør det dejligt enkelt at lægge maskinen fra sig på for eksempel hotelværelset, og benytte tasken på almindelig vis. Mængden af skum omkring tasken kunne vi godt ønske lidt større, for nok ligger maskinen beskyttet inde i tanken, men specielt mod bunden tager den nemt et hak, når man stiller tasken fra sig.

God plads i tasken

Foruden den bærbare er der to yderligere rum med god plads i tasken til papirer, læsestof, en flaske vand, og hvad der nu ellers skal med på rejsen. Der er massevis af små lommer, så pas og buskort ikke forputter sig i taskens store rum.

Den brede skulderrem og store skulderpude gør tasken behagelig at have med. Samtidig er den udstyret med et såkaldt tredje ben; en ekstra lille rem så tasken kan skubbes om på ryggen og holdes fast, så den ikke hænger i vejen, når man cykler. Det eneste, vi savner, er en almindelig hank.

2. Umates - Protector17X

Danske Umates går meget traditionelt til designfasen og leverer en taske, som ikke kan fornærme nogen overhovedet. Faktisk er den lidt kedelig at se på, men lavet i gode materialer så den kan holde til brug.

Umates benytter et helt unikt system i taskens primære rum, hvor de i stedet for at indkapsle den bærbare computer i skum, lader den hænge og svæve i en bred elastisk rem.

Således rammer maskinen ikke taskens bund, heller ikke hvis man får den stillet lidt brutalt fra sig. Samtidig er rummet solidt afstivet, så den også er beskyttet mod slag.

Mindre indeni end udenpå

Desværre fylder dette system også en del, hvorfor tasken faktisk er mindre rummelig, end den umiddelbart syner. Kabler med videre er nødt til at befinde sig i samme forrum som pas, billet med mere opbevares i. Til gengæld er der et dejligt stort tredelt dokumentrum placeret på taskens bagside.

Tasken er forsynet med et rigtig godt bredt håndtag, der er rar at bære tasken i. Mens skulderremmens pude er en smule for lille, så tasken ind imellem ender med at hvile på selve remmen.

3. Samsonite – Proteo Casual, Messenger back

Den gule pangfarve mod den sorte nylon og de imiterede læderhjørner henter lidt for meget i signalværdi hos de prisvenlige indkøbssteder. Tasken udstråler ikke helt den autoritet, vi gerne vil have over skulderen.

Det skum, der skal beskytte den bærbare i bunden af tasken, er ganske enkelt ikke tilstrækkeligt. Profilen er for lille på skumstykket, så det trykkes fladt af maskines vægt, hvis den overhovedet hviler på skummet. Der er nemlig kun lagt en enkel stang skum i bunden af tasken, og denne er for smal til at understøtte computeren ordentligt.

Beskyttet for og bag

Beskyttelse langs taskens sider behøver vi ikke bekymre os om, den er der nemlig ikke noget af. Kun mod taskens bagside er der foret yderligere med skum.

Foruden den bærbare er der lige plads til kabler med videre, dagens avis og så de nødvendigheder, man opbevarer i det forreste rums små lommer.

Skulderremmens pude er god og stor og gør tasken rar at have med. Men taskens hank er underligt placeret på taskens bagside, hvilket gør det akavet at have den i hånden.

4. Targus – XL Metro Notebook Case

Tasken hviler et godt sted omkring det meget traditionelle, men med lige tilstrækkelig små farvespjæt til, at man ikke falder helt i søvn ved synet.

Den bærbare computer gemmes centralt i tasken, og her ligger den rigtig trygt og godt. Der er en fornuftig mængde skum både langs kanter og bund af tasken, og den bærbare ligger mellem to tykke skumvægge, mens en lettere afstivning af tasken sikrer den sidste beskyttelse. Vi kunne godt have ønsket os bare en smule mere skum mod bunden for at beskytte mod stød, når taskens stilles på jorden.

En overflod af lommer

Ellers leverer Targus en sand overflod af lommer og plads. Der er separat rum til opbevaring af papirer, og det forreste rum er godt indrettet med lommer til de små ting, man har med på rejsen. Der er sågar en ydre lomme til mobiltelefonen, til de der gerne vil have den stjålet undervejs.

Skulderrem og pude er fornuftige i størrelse, mens bærehanken godt kunne tåle at være lidt bedre polstret – nylonkanter og velkrolukning resulterer i en hank, der ikke er rar at bære tasken i.

5. Original I – CE 603

Udførslen i ruskind gør, at tasken rent æstetisk skiller sig væsentligt ud fra de andre deltagere i testen. Den udstråler en lille smule luksus, og vigtigt nok så ligner den ikke umiddelbart en computertaske. Men den sorte skindoverflade er sart og tager fantastisk godt imod pletter og snavs.

Rummet til den bærbare er lige præcis stort nok til maskinen. Men en lille smule mere luft ville være at foretrække i de situationer, hvor computer skal op og ned i tasken flere gange som i lufthavnen. Der er en god mængde skum i taskens bund, og en lettere afstivning af taskens kanter gør, at den bærbare ligger godt beskyttet i tasken.

Kun plads til småting

Der er imidlertid ikke meget plads til andet end maskinen, tilhørende kabler, mus og lignende småting. Tre mindre lommer gør, at for eksempel mobiltelefon, pas og billetter kan holdes adskilt fra maskinens kabler i taskens hovedrum. Derudover er der ikke plads til meget andet end dagens avis.

Skulderremmen er forsynet med en fornuftig polstret pude, mens taskens todelte hank ikke er behagelig at benytte i længere tid ad gangen, da maskinens vægt gør, at den gnaver let i hånden.

Dokumentation: Testens resultater

Konklusion: Et tæt løb

Der er, som man kan se i testskemaet, opstået en vis uro på sejrsskamlen, da der er opstået pointlighed mellem Umates, Crumpler og Targus.

Men det har ikke været muligt at gå ind og pege på en endegyldig vinder. Det kommer i stedet helt an på, hvad for en taske der passer til ens temperament.

Hvis man går efter den ultimative beskyttelse af den bærbare computer, ikke bekymrer sig om det rent designmæssige eller blæreværdi og godt kan leve med, at pladsen i tasken er begrænset, så er Umates det helt rette valg – bedre sikring af den bærbare på rejsen fås ikke. I hvert fald ikke i dette prisniveau.

Hvis det derimod tæller mere på plussiden, at tasken er lækker at se på, og man godt kan finde ud af ikke bare at smide den fra sig med den bærbare som faldoffer, så skal man have fat i en Crumpler. Man får lov til at betale for at se godt ud, men får også en rigtig god taske til de dage, hvor computeren ikke er med på farten.

Endelig er der muligheden for at sætte sig midt mellem de to stole. Targus leverer ikke en beskyttelse af computeren, der kan hamle op med Umates, og de leverer ikke et design på niveau med Crumpler. Men de har en virkelig kompetent taske, med masser af plads og muligheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere