Avatar billede Slettet bruger
07. november 2007 - 11:49 Der er 7 kommentarer og
1 løsning

behandling af opladelig batterier

jeg har flg batterier der passer på en ældre sony camcorder

1 stk sony np-55 1000mah nicc batteri
1 stk varta v200 1500mah nimh batteri
1 stk sony np-68 1800mah nicd batteri
1 stk megapower 2000mah batteri
1 stk varta v210 3000mah nimh batteri

spørgsmålet er batterierne bliver ikke brugt mere hvordan behandler man dem bedst så de ikke falder sammen blot ved og ligge skal de lades op eller skal de ligge afladet

og hvordan aflader man dem bedst ?
Avatar billede ole_madsen Ekspert
07. november 2007 - 11:56 #1
De skal lades fuldt op. Det gælder for alle genopladelige batterier.

Batterier der bare ligger, selvaflader en lille smule. Aflades batteriet helt, og får lov at ligge sådan, risikerer man at det går ud over batteriet.

Så en god regel er også at huske at lade batterierne en gang imellem, selv om de ikke bruges...
Avatar billede Slettet bruger
07. november 2007 - 19:40 #2
hvor tit vil du gætte på jeg skal gå dem efter når de blot ligger .

husk og lægge et svar
Avatar billede ole_madsen Ekspert
07. november 2007 - 20:00 #3
NiCd batterier taber lidt hurtigere end NiMh batterier - så de skal lades oftere.

Og så afhænger det af batteriernes generelle stand. Jeg har nogle 6-8 år gamle batterier, der er ved at være helt døde - dem er jeg nødt til at lade hver måned.

Men en gang hver 3. måned burde være rigeligt... - hvis de er i nogenlunde stand.
Avatar billede Beach Mester
08. november 2007 - 01:47 #4
Blot til INFO--->

Den bedste kemsike metode til at forlænge genopladelige batterier bestemes af 2 ting:
1/ Bruges batterierne med jævne mellemrum eller...
2/ Bruges batterierne næsten aldrig.

Ved forbrug som 1/ Man bør ved hvert 5-10. opladning af NiMH, aflade batteriet med enten aflade-funktionen i Org. lader til produktet eller aflade batteriet mest muligt i det produkt hvortil batteriet virker. Med det sidste mener jeg at man i f.eks et video-kamera lader det kører til det slukker af sig selv. Efter nogle timer kan man tænde kameraet igen ind til det dør. Fortsæt med dette med nogle timers mellemrum ind til kameraet nægter at starte op. Så skulle der være så lidt power i cellerne at man kan lade disse op uden alt for meget "memory-effekt"
Jeg ved godt at NiMH ikke umiddelbart skulle have denne "memory-effekt" og den er også LANGT mindre udtalt end på NiCd celler, men den er der og der bør tages højde for dette.

Ved forbrug som 1/ Man bør ved hver eneste opladning af NiCd, aflade batteriet med enten aflade-funktionen i Org. lader til produktet eller aflade batteriet mest muligt i det produkt hvortil batteriet virker FØR man oplader igen. Dette fordi "memory-effekten" er meget udtalt på denne type celler.

"Memory-effekten" er en ting der har stor indflydelse på cellernes opladning. Et Eks:

Man tager et batteri og oplader dette 100%, derefter forbruger man 90% af batteriets kapacitet og sætter det til opladning igen. Da batteriet stadig har ca. 10% kapacitet tilbage vil det ->KUN<- modtage ca. 90% af den fulde kapacitet ved opladningen. Alt dette er jo en ganske fin ting da man så ikke for overladet batteriets celler. Problemet er nu bare det, at næste gang man skal bruge batteriet så vil der kun være 90% af batteriets kapacitet til rådighed hvilket jo er = det der sidst blev ladet på cellerne. Resultatet er at 10% af cellernes kapacitet er forsvundet ud i den blå luft:-(

Effekten er lidt forskellig efter hvordan cellerne er opbygget i et NiCd batteri, men meget udtalt og ene og alene derfor er der "opfundet" batteriafladere til formålet.
I NiMH batterier er dette problem næsten løst, men der ligger stadig en rest tilbage som spec. ved meget "klat-ladning" kan give noget nær samme effekt. Men som hovedregl bør det ikke være nødvendigt at gennemføre en afladning selv om det kun kan gavne cellernes holdbarhed.


------

Ved forbrug som 2/ Man bør ved begge celletyper aflade betteriet så meget det er muligt og derefter oplade dette til fuld kapacitet. Findes der en vedligeholdelsesfunktion i laderen er det bedste at lade batteriet blive i laderen til den dag man skal bruge det. Det er desværre næsten kun Prof. grej der har denne funktion, men har også fra tid til anden set det på amatørgrej.
Har ens lader ikke denne funktion så skal man stadig først aflade og derefter oplade batteriet til fuld kapacitet. Fjern derefter batteriet fra laderen og lad dette ligge i stue-temp ind til ALT varmen fra ladningen er væk fra batteriet. Når batteriet har nået rum-temp omkring de 20 grader C så ligges de i en plastpose med "lynlås" eller anden lufttæt emballage og sug / fjern så meget luft fra posens indhold som det er muligt (brug enten en støvsuger eller bund til pose metoden). Når luften er væk og posen er forsejlet ligges denne i en dybfryser der kan fryse min. -18 grader C. Jo koldere man kan fryse batteriet ned, jo længere tid kan man holde den netop opladet kapacitet i cellerne. Plejer at sige at man bør sammenligne et batteri (både genopladelige og alm. batterier) med en gang hakket oksekød. Kan man ikke bruge det hele så i fryseren med det hurtigs muligt med så få baktusser som muligt). Jo koldere nedfrysningen er, jo frisker er kødet (læs: Batteriet) når det tøes op igen.

Jeg selv har alm. alkaline batterier i fryseren som er langt over udløbsdatoen (jo jo, det står altså på PK når du køber den, check selv næste gang!!!) og efter optøning er der stadig fuld hammer på dem. De sidste jeg havde fat i var udløbet i 2002 men kører stadig i den mus de blev sat i.  Det samme bruger jeg med batterier til digitalkameraene. Ved jeg at der ikke lige skal bruges noget sådan lige rundt om hjørnet så ryger det ene (Canon Eos400D) på frys mens det andet sidder i kameraet. Når der skal lades, bytter jeg om på de 2 så det kolde ryger i kameraet mens det ny-opladet kastes på køl. Virker hver gang...

Til alm. walkmann batterier (som jeg bruger til alt imeller himmel og jord) har betalt ved kasse et og købt en "rigtig" lader som kan finde ud af at vedligeholde-lade. På den måde har jeg altid 12 af dem der er tip-top og klar til afgang.

VIGTIGT---> Når man nedfryser ens batterier så er der 3 ting man SKAL huske:

1/ Når man tager batteriet ud af fryseren, skal det lige have 1-2 timer hvor det tør op inden man kaster det ind i noget elektroninsk. Ellers kan der nemt opstå kondens som går ind og kortslutter elektronikken:-)
2/ Ved genopladning SKAL man først lade batteriet tø op, derefter aflade og til slut oplade og fryse igen. Det hjælper intet af forsøge at oplade på et dybfrosent batteri
3/ Haster det, så varm batteriet op i hånden og tør jævnligt polerne af for kondens så der ikke pludselig opstår en kortslutning. Dette kan hurtigt tage livet at batteriet.

Ved en -18 graders nedfrysning vil jeg tro at der er omkring 90% tilbage på NiCd celler mens NiMH celler nok er nede på 75%. Men den naturlige afladning er meget længere undervejs i forhold til at ligge batteriene ind i skabet ved siden af xxx.

Sorry, kan på længden af dette indlæg sgu da gode se at jeg er gåer lidt i selvsving, men når nu man ved noget der kan gavne andre så.... Håber du/i kan bruge det til noget fornuftigt *S*

//Beach
Avatar billede Slettet bruger
08. november 2007 - 10:03 #5
beach du må have point til gode i et andet spørgsmål .
Avatar billede Beach Mester
10. november 2007 - 04:42 #6
Det var ikke derfor jeg skrev, altså mht. point.... Mest fordi det svar du fik ikke var rigtigt:-)

//Beach
Avatar billede ole_madsen Ekspert
10. november 2007 - 10:29 #7
Nåå - jeg mener nu ikke det er forkert.

Din vejledning er fin, og du har sikkert gjort dig erfaringerne over mange år... og jeg mener selv at kunne lære af det.

Men jeg har nu altså også NiCd batterier liggende, der er over 14 år gamle, og som fungerer fint endnu - ved at blive behandlet som jeg selv skriver. (og så er man jo nok doven, så de har da nok ligget mere end et halvt år uden at blive ladet)

Men at skrive at svaret ikke er rigtigt, er vist ud fra dit eget synspunkt.

Jeg mener iøvrigt at vide, at NiCd batterier faktisk helst ikke må fryses - gerne komme på køl - men man risikerer at de falder sammen ved at komme på frys (KAN hænge sammen med kondens på polerne :-)
Avatar billede Beach Mester
12. november 2007 - 02:15 #8
Ole Madsen--->
Måske en forkert måde at skrive det på "Mest fordi det svar du fik ikke var rigtigt", men da jeg ved at batterier er mega følsomme over for den behandling de får så mente jeg ikke at den korte beskrivelse dækkede hele vejen rundt efter hvordan man bruger disse.

Mht. nedfrysning skal men bare huske på at den kondens der opstår bliver tøret væk så der ikke kan opstå en direkte elektrisk forbindelse imellem polerne, kondensén  er ikke direkte elektrisk ledende med mindre der er store koncentrationer af natriumclorid (salt) i omgivelserne!
I tilfælde af at der opstår en ledende forbindelse imellem polerne vil denne have så stor en modstand at den varme der opstår ganske hurtigt vil få kondensen til at fordampe hvilket i de fleste tilfælde vil fjerne muligheden for en derikte elektrisk kontake / en kortslutning.
Men for at være på den sikre side så er det altid godt med en klud til lige at tøre batteriet under optøningen. Så er det ingen muligheder for at det går galt:-)

Nedfrysningen har jo stadig den store bonus at man ikke i meget lang tid (læs: flere år) skal tænke på batterierne, og de kan på få timer gøres klar til brug. Den lille negative effekt er at mange måske glemmer hvad de har på frys, og derfor ikke fra tid til anden bruger / lader på de ting der er på frys. Men det er så en problemstilling jeg ikke kan hjælpe med:-)

Men vil stadig anbefals en lufttæt plastpose og frysning. Dit giver en minimal naturlig afladning som giver batterierne op til flere års ekstra levetid.

Nedfrysning eller køl af den form for varer har jeg tit fået bemærkninger om i min fortid i fotobranchen. De fleste amatørere stillede ALTID spørgsmål til hvorfor vores film (analoge) klar til salg, lå pakket i køgleskabe:-) Men også med analog film har vi jo problemet. Organiske matrialer nedbrydes langsommrer på køl...

//Beach
Avatar billede Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.

Loading billede Opret Preview
Kategori
Computerworld tilbyder specialiserede kurser i database-management

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester