Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

DR bør ændre omstridte login-krav og gøre det frivilligt, siger Datatilsynet

DR bør tilbyde en frivillig løsning i stedet for tvungen login, lyder det fra Datatilsynet.

DR har indført loginkrav, hvis brugere vil se andet end livekanaler.

Det tiltag har medført en del kritik, og nu kommer Datatilsynet med sit besyv: Myndigheden har bedt DR om at undersøge en løsning, hvor det er frivilligt for brugerne, om de vil logge ind eller ej.

Hvis det ikke er muligt, skal DR redegøre for hvorfor, skriver Ritzau på baggrund af en aktindsigt.

DR har argumenteret for, at loginmetoden skal give samme funktioner og fordele som hos andre streamingtjenester, men Datatilsynet mener, at DR bør kunne tilbyde tjenester uden tvungen login.

"Det står imidlertid ikke klart, hvorfor DR - med hensyn til den enkelte bruger - ikke kan stille DRTV til rådighed, hvor login er et frivilligt tilvalg," lyder det fra Datatilsynet ifølge Ritzau.

Tilsynet uddyber, at det har modtaget ganske mange henvendelser om DR’s loginkrav.

DR meddeler, ifølge Ritzau, at brugere, der ikke ønsker at logge ind, bare kan se DR’s indhold på flow-tv i fjernsynet.

Datatilsynet mener, at det skal overvejes, om kravet om login stemmer overens med DR’s public service-forpligtelse, som handler om "alene at tilbyde de danskere, som ikke ønsker at logge ind, et flow tv-alternativ", skriver Datatilsynet.

Kritik fra Prosa

Blandt de store kritikere af DR’s krav om login er it-fagforeningen Prosa og Forbrugerrådet Tænk.

Computerworld har tidligere været i kontakt med Ole Tange, der er it-politisk rådgiver i Prosa, som netop har klaget til Datatilsynet over DR’s loginkrav.

Ifølge ham strider kravet imod GDPR’s dataminimeringsprincip, der foreskriver, at virksomheder kun må indsamle de data, der er nødvendige for deres formål.

"De registrerer noget, som de ikke har behov for," har Ole Tange tidligere sagt til Computerworld.

Han har fremhævet, at login-løsningen betyder, at DR indsamler personoplysninger såsom navn og e-mail, selv hvis brugerne fravælger alle datadrevne funktioner.

Som led i sin klage søgte Ole Tange aktindsigt i de data, DR havde registreret om ham, og her kunne han blandt andet se, hvilke programmer han havde set.

Dette, mener han, er et brud på GDPR’s principper.

Efter Datatilsynets meldinger er det nu op til DR at se, om mediet kan finde en løsning.




White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis