Sådan gør du Word-dokumentet til en lækkerbisken

Du behøver ikke det store kørekort til Photoshop eller en grafisk uddannelse for at skabe blændende flotte Word-dokumenter. Lær en håndfuld smarte tricks her.

1. Sådan gør du Word-dokumentet til en lækkerbisken

Vi har sikkert alle set forskellige rædsler af festsange eller invitationer til familiebegivenheder, hvor en eller anden behjertet sjæl er gået total amok med WordArt, skrifttyper og -farver.

De er ganske givet fabrikeret i den bedste mening og måske - hvis afsenderen har en smule nørd-blod i sine årer - også med en vis stolthed, for se lige hvad jeg kan...

Men havde vedkommende virkelig kendt Microsoft Word, var det næppe gået så galt, for faktisk har Word masser af hjælpemidler, der sikrer et pænt og professionelt resultat - uden at det nødvendigvis bliver kedeligt og formelt at kigge på.

Det eneste, det kræver, er, at du bruger nogle af de mange muligheder, Word har for at peppe dine dokumenter op - og at du bruger dem med omtanke.

Start med en skabelon

En smart måde at sikre et flot design i dine dokumenter er ved at tage udgangspunkt i en af de mange tusinde dokumentskabeloner, du kan finde på Office.com - det tidligere Office Online.

Her finder du skabeloner til alle mulige formål og anledninger, ligesom flere af de mere avancerede indeholder en guide, der sikrer, at du får nødvendige oplysninger med i eksempelvis et juridisk dokument eller lignende.

Du har adgang til skabelonerne direkte fra Backstage-visningen i Word. Du vælger bare Filer-knappen | Nyt, så åbnes en oversigt over de tilgængelige skabeloner - både dem, du har liggende på din computer og dem, der findes på Office Online.

Du kan navigere rundt i de forskellige skabelonkategorier ved at klikke på dem. Du kan også vælge at søge efter dem ved hjælp af Søge efter skabeloner på Office.com-feltet i titellinjen på Office.com-skabeloner-ruden.

2. Flot udseende med temaer

En smart måde at styre udseendet af dit dokument på er ved at anvende temaer.

Et tema styrer farvevalg, typografier og effekter - eller kort sagt det overordnede grafiske udseende af dit dokument.

Som standard medfølger en række temaer, som Microsoft har fået udviklet af professionelle designere.

Det betyder, at skrifter, farver og effekter er nøje afstemt i forhold til hinanden, så det ikke ligner det rene hjemmesløjd.

Anvender du derfor et tema til typografierne i dit dokument, er du sikret, at det får et professionelt udseende, og da temaerne kan anvendes på tværs af programmerne i Microsoft Office, så du kan få et ensartet udsende på alle dine dokumenter, præsentationer og så videre.

Det giver en grafisk identitet, man ellers kun ser hos større virksomheder.

Du finder Temaer-knappen som den første knap på Sidelayout-fanen.

Ved hjælp af Temaer-galleriet kan du se hvilke temaer, der er tilgængelige og prøve dem på dit dokument ved at holde musemarkøren over det tema, du påtænker at virke. Så vises dokumentet med det pågældende tema, så længe du holder musemarkøren over det.

3. Få styr på typografierne

En typografi beskriver udseendet af et tekstafsnit, altså hvilken skrifttype, -vægt og -farve, der er valgt på teksten.

Anvender du standardtypografierne i Word, er det nemt efterfølgende at ændre udseende på teksten i hele dokumentet ved at ændre indstillingen for den enkelte typografi.
Som standard vælges de skrifttype-egenskaber, der er defineret i det tema, du har valgt til dokumentet.

Men du kan altid ændre udseendet af en typografi, ved at højreklikke på den i Typografier-galleriet og vælge Rediger i genvejsmenuen.

Så åbnes Rediger typografi-dialogboksen, hvor du kan tilpasse de enkelte egenskaber ved typografien, eksempelvis skrifttype og -farve, linjeafstand med videre.

Du kan også ændre på typografi-egenskaberne for samtlige typografier i dokumentet på en gang. Det gør du ved at klikke på Skift typografier i genvejsmenuen.

Så åbnes Skift typografier-dialogboksen, hvor du kan vælge at ændre egenskaberne for skrifttype, farve, afsnitsformatering med videre for alle typografierne på en gang.

På den måde kan du mikse egenskaber fra et tema med egenskaber fra et andet og eksempelvis anvende skrifttyper og linjeafstand fra et tema og farveskemaet fra et andet tema.

Opret egne typografisæt

Du kan også gemme dine egne typografisæt ved at vælge Skift typografier-knappen | Typografisæt | Gem som hurtigt typografisæt. På den måde kan du hurtigt opbygge dine egne typografisæt og derved sætte personligt præg på de dokumenter, du skriver.

Endelig kan et firma naturligvis tilføje deres egne typografisæt, så de altid er lige ved hånden.

4. Brug sprælske teksteffekter

Alle kender og frygter WordArt. Den ene mere smagløse effekt efter den anden - måske smagløse fordi folk altid ender med at bruge 7.000 effekter i et dokument, så snart de har hittet ud af, at der er noget der hedder WordArt.

Eller rettere noget der hed WordArt - i hvert fald i den form, som Office 2003 og brugere af tidligere versioner kender dem.

Her er WordArt noget, der konverterer teksten til et billede, og du kan så kun rette i teksten ved at rette i egenskaberne for det pågældende WordArt-objekt.
Sådan er det ikke i Word 2010.

Her kan du tilføje alle de grafiske effekter til din tekst, som du har lyst til - det er og bliver stadig tekst ved hjælp af Teksteffekter-knappen i Skrifttype-gruppen på Startside-fanen.

Du kan tilmed tilpasse dem, lige som du har lyst til ved enten at vælge en af de foruddefinerede teksteffekter i galleriet øverst i menuen eller ved at tilpasse en af egenskaberne for disposition, skygge, refleksion eller skær ved hjælp af de nederste menupunkter i Teksteffekter-menuen.

Vores råd må være, at så snart du har fundet en enkelt teksteffekt, så brug formatpenslen til at kopiere den til de andre steder i dokumentet, du ønsker at anvende den.

Så er du sikker på, at effekten er nøjagtig ens hver gang. På den måde ender du med noget, der er væsentlig mere smagfuldt, fordi effekten er nøjagtig ens hver gang - og lysår foran de vanlige WordArt-effekter.

Du kan endda tilføje teksteffekter til typografierne i Word, hvis det skal være rigtig nemt. Men brug det kun til typografier, du ikke anvender særlig tit eller opret en separat typografi til teksteffekten og brug den sparsomt - for ellers bliver det simpelthen bare for meget.

5. Giv dokumentet et personligt pennestrøg

En anden måde at sætte dit helt eget præg på dit dokument er ved hjælp af de særlige kalligrafi-effekter.

De kan kun bruges til visse OpenType-skifttyper, der understøtter kalligrafi-effekter.

Effekten giver et tydeligt personligt og håndskriftsagtigt præg på din tekst og kan anvendes både i Microsoft Word og Publisher.

Til hver OpenType-skrifttype er der defineret en række stilistiske effekter - enkelte har helt op til 20 forskellige, og andre har slet ingen, så det er med at prøve sig frem.

Prøv eksempelvis Copperplate-skriftfamilien eller andre lidt gammeldags skrifttyper i OpenType-formatet og prøv dig frem.
Du får adgang til kalligrafi-effekterne ved at klikke på Åbn dialogboks-knappen nederst til højre i Skrifttype-gruppen.

Så åbnes Skrifttype-dialogboksen. Her klikker du på Avanceret-fanen og kan så tilpasse kalligrafi-effekterne ved hjælp af indstillingerne i OpenType-funktioner-gruppen. Vælg for eksempel Historisk og efter skøn i Ligaturer-feltet og et af de stilistiske sæt i Stilistiske sæt-feltet. Selvom der er op til 20 valgmuligheder i alle skrifttyper, er der sjældent defineret så mange i praksis.

Billedbehandling direkte i Word

Håndteringen af billeder og mulighederne for at efterbehandle billederne, efter de er sat ind i dokumentet, er et af de områder, hvor der er sket en stor udvikling i Word og de øvrige programmer i Office 2010.

Du indsætter et billede i dokumentet ved at klikke på Indsæt-fanen og derefter på Billed-knappen i Illustrationer-gruppen.

Så åbnes Billedredigeringsværktøjerne som et fanesæt yderst til højre på båndet. Her kan du ændre på billedindstillingerne, efterbehandle billedet, vælge en af de mange flotte billedtypografier og tilpasse billedets placering, tekstomløb omkring billedet med videre.

Efterbehandlingsfunktionerne finder du forrest i Juster-gruppen yderst til venstre på Formater-fanen.

De omfatter muligheder for at ændre lysstyrke, kontrast og fokus på billedet ved hjælp af Korrektioner-knappen, skifte farvetema med Farver-knappen og tilføje forskellige kunstneriske effekter, som for eksempel penselstrøg og pixelering af billedet, med Kunstneriske effekter-knappen.

En anden ny billedbehandlingsfunktion på Formater-fanen, som du med garanti vil komme til at sætte stor pris på, er Fjern baggrunden-knappen midt på fanen.

Den gør det muligt at fjerne baggrunden på et billede, så personer, bygninger eller ting på billedet kan indsættes som selvstændige objekter i dit dokument uden irriterende spor af baggrunden på billedet.

6. Indsæt et skærmbillede i Word

Skal du skrive en instruktion til et computerprogram eller beskrive et problem i et program til jeres support-afdeling, kan du nyde godt af, at det nu er muligt at indsætte skærmbilleder af alle åbne programmer direkte fra Indsæt-fanen i Microsoft Word 2010.

Bare placer indsætningspunktet der, hvor du vil indsætte skærmbilledet, klik på Indsæt-fanen og derefter på Skærmbillede-knappen. Vælg herefter det skærmbillede i Skærmbillede-galleriet, der skal indsættes i dokumentet.

Nemt, ikk?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere