Sådan tager du bedre fotos med flash

Vil du skabe endnu bedre billeder med dit digitale spejlreflekskamera, så skal du bruge din flash trådløst. Vi giver råd om, hvordan du kommer i gang og forbedrer dine fotos markant. Det er faktisk ikke så svært.

Sådan tager du bedre fotos med flash

Du har måske smidt spareskillingerne efter et halvdyrt digitalt spejlreflekskamera, også kendt som D-SLR, og undrer dig nu over, hvorfor dine fotos ikke er ligeså gode, som dem du kan se i aviser, blade og på nettet.

En af hemmelighederne er lyset.

Selv om vores forbrugerkameraer efterhånden er vældig imponerende teknisk set, så bliver mange billeder elendige, hvis du udelukkende holder dig til den lille pop-up-flash.

Fotoet af brudeparret op ad en hvid væg er præget af kraftige slagskygger, og på svigermors portrætfoto er ansigtet blæst fuldkommen op, mens baggrunden er mørk og dunkel, så det ligner noget fra en mislykket kroferie i Polen.

Hvis du vil slippe for nogle typiske fejlskud og tage bedre billeder, så skal du bruge trådløs flash.

På den måde kan du flytte lyskilden, så dit motiv ikke bliver ramt frontalt. Det vil hjælpe dine billeder hen mod det look, du kender fra de flotte portrætfotos, som du finder i magasiner og blade.

På de næste sider afslører vi, hvordan du kommer i gang.

Måske er din flash allerede trådløs

Vi tager udgangspunkt i Nikons Creative Lighting System, også kaldet CLS. Fordelen er, at det kan få Nikon-kameraer til at kommunikere med en flash, uden den behøver at sidde på kameraet, og uden du skal gøre ret meget.

CLS er indbygget i de fleste nyere Nikon-kameraer som D80, D90, D200 og D300. Andre modeller kan også bruges, men nogle kræver en adapter eller en SB-800.

Kom i gang

For at komme i gang skal du bare anskaffe dig en flash, der er kompatibel med CLS, eksempelvis SB-600. Et hurtigt pristjek viser, at den i skrivende stund kan fås for omkring 1.600 kroner.

Flere fotoforretninger sælger også Nikon-kameraer i kit, hvor en flash som SB-600 eller SB-800 følger med. Så måske har du allerede en flash liggende derhjemme, som egentlig kan fungere trådløst.

Radiomodtagere kan også bruges

Til Canon-folket eller tilhængere af andre kameramodeller er løsningen at anskaffe sig en flash, der eksempelvis monteres på kameraet og bruges som master til at udløse andre flash. Alternativt kan der investeres i trådløse radiomodtagere. Det lyder kringlet, og det kræver da også lidt mere teknisk fiflen.

Til gengæld er der nogle fordele ved radiomodtagerne, da de kan sende over meget længere afstande end Nikons indbyggede system, og det kan gøre din flashfotografering mere kreativ. Du kan eksempelvis placere en flash flere hundrede meter væk og stadig få den til at lyse, når du trykker på knappen. Radiomodtagerne er dog en ekstra udgift, hvis du vil til at eksperimentere med trådløs flash.

Af andre modeller kan nævnes Pocket Wizards, som bruges til forbindelse mellem kamera og flash. Denne videogennemgang viser, hvordan det lader sig gøre. Trådløse radiomodtagere som Pocket Wizards virker også med Nikon-kameraer, hvis du ikke synes, at der er nok rækkevidde på det indbyggede system.

Tilbage til Nikons Creative Lighting System. Vi begynder med at gøre flashen trådløs, og det er nemt.

Sådan sætter du flashen op

Sådan sætter du kameraet op

Vi bruger et Nikon D300, som vi nu skal have forbundet til flashen, men menuerne minder meget om dem, du kan finde på de øvrige Nikon-modeller. Det vigtigste er at nå frem til Commander Mode. Tjek eventuelt manualen til dit pågældende kamera.

Nu bliver billederne bedre udenfor

Nu bliver billederne bedre indenfor

Hent inspiration på nettet

I princippet er det kun fantasien, som sætter grænser for, hvordan du kan skabe billeder med trådløs flash. På nettet findes adskillige grupper og websider, der sværger til fotografering med flashen væk fra kameraet. Vi viser her vej til nogle af de bedste:

Strobist.blogspot.com er lidt af en kult-side, hvor fotojournalisten David Hobby leverer guldkorn, der tilfredsstiller selv hardcore fans af trådløs flash. Her kan du også læse guider, få mere at vide om udstyr, samt diskutere med ligesindede om flashfotograferingens mange kreative muligheder.

Joe McNally er den ukronede konge, når det kommer til brug af ekstern flash. Han er ikke bange for at dele ud af sine erfaringer, og det er meget lærerigt. På sin blog lægger han ofte lange indlæg op, og han gennemgår - i en munter tone - hvordan han har skudt sine fotos. Han har endda små diagrammer, der viser, hvordan lyssætningen er blevet til.

Poopoorama - med det borgerlige navn Danny Ngan - er efterhånden lidt af en kendis på fotosiden Flickr.com. Den unge amerikaner er især kendt for sine vilde hoppebilleder, hvor han svævende i luften har udløst sit kamera og et par trådløse flash. Det giver nogle ret spektakulære resultater.

Copenhagen Strobist findes også på Flickr og er en gruppe danskere, der har specialiseret sig i trådløs flashfotografering. De er klar med gode råd, tips og tricks, og du kan blive inspireret af fotografernes billeder. Engang i mellem mødes fotograferne i gruppen ude i den virkelige verden for at skyde med skarpt sammen. Vi bringer om kort tid en artikel om gruppen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere