Lysstærkt kamera med kæmpe zoom

Panasonic Lumix DMC-FZ28 vil så gerne være et spejlreflekskamera, men det behøver absolut ikke skamme sig over sit kompaktkamera-ophav. Vi har testet kameraet, som er udstyret med en kæmpe zoom.

Lysstærkt kamera med kæmpe zoom

Med FZ28 er også Panasonic trådt ind i rækken af kameraproducenter med kompaktkameraer med kæmpe zoom på programmet.

For med 18 gange optisk zoom - dækkende brændviddeområdet 27-486 millimeter i 35 millimeter-formatet - kan man virkelig trække detaljerne ind.

Samtidig er Leica DC Vario-Elmarit-objektivet, især i vidvinkelenden, forholdsvis lysstærkt med en største blændeåbning på F2.8. I teleenden er største blændeåbning F4.4.

Lille billedsensor

DMC-LZ28 er udstyret med en CCD-baseret billedsensor med 10,1 millioner pixels. Desværre har Panasonic ikke fundet plads til en større billedsensor, for med et diagonalmål på 1/2,33 tomme ligger den i den mere almindelige ende - også hvad angår bidraget af billedstøj.

Panasonic har fundet på en snedig måde at reducere kameraets udløserforsinkelse. Det, der tager tid for et kompaktkamera, når man trykker på udløserknappen, er primært at fokusere.

Det har Panasonic løst ved simpelthen at lade kameraets autofokusfunktion køre hele tiden. Dermed er der store chancer for, at kameraet allerede har fokuseret, når man begynder at nedtrykke udløserknappen, hvorfor kameraet reagerer behageligt hurtigt. Vi oplevede et par gange at snyde autofokussystemet i vores iver.

Kamera med indbygget personforfølgelse

Hvis man aldeles ukritisk rykker kameraet fra et motiv til et andet, med en helt anden afstand, og presser udløserknappen i bund, kan kameraet tage billedet, før autofokussystemet er færdig med at arbejde. Og det giver uskarpe billeder. Træerne vokser trods alt ikke ind i himlen.

FZ28's indbyggede ansigtsgenkendelse går et skridt videre end til blot at være i stand til at genkende et antal ansigter i et motiv - i dette tilfælde op til 15 ansigter i ét og samme motiv.

For når man har fastlåst fokus på det ønskede ansigt, forfølger fokusautomatikken dette ansigt; også selv om vedkommende bevæger sig rundt inden for billedrammen.

Fjerne røde flashøjne

Dette gælder for øvrigt også for eksponeringen, der automatisk følger med, hvis belysningen på det pågældende ansigt ændres, inden udløserknappen trykkes helt i bund.

Og anvender man flash, kan FZ28 indstilles til automatisk at fjerne eventuelle røde flashøjne.

Men denne automatiske fokusforfølgelse gælder ikke kun ansigtsgenkendelse. Faktisk vil denne funktion automatisk sørge for at fastholde fokus på det valgte objekt - også selv om udløserknappen ikke fastholdes halvvejs nedtrykket.

Funktionen virker også, selv om motivet står stille, og man bevæger kameraet for at genkomponere billedet - endog hvis afstanden mellem kamera og motiv ændres.

Omfattende eksponeringsmuligheder

Ud over de for et spejlreflekskamera almindelige eksponeringsfunktioner P, A, S og M finder man intelligent Auto (iA), der stort set fritager fotografen for at spekulere nærmere over kameraets indstillinger.

Eksponering, fokusering, motivvalg, ISO-indstilling, hvidbalance og eventuel makrofunktion varetages fuldautomatisk med iA-funktionen valgt på kameraets eksponeringsfunktionsvælgerhjul på toppen.

17 motiver

Det overlader fotografen med det enhver fotograf vel egentlig ønsker - nemlig at koncentrere sig om motivvalg og om at trykke på udløserknappen i det helt rigtige øjeblik.

Men de kreative muligheder stopper ikke her, for funktionsvælgeren rummer desuden mulighed for at vælge portrætfoto, landskab, sport, natportræt samt nærbillede - foruden en motivvalgsindstilling.

Her kan man vælge mellem 17 færdigindstillede motiver. Hulkamera - altså illusionen af at fotografere med et meget gammeldags "Camera Obscura" med en lysfølsom glasplade i den ene ende af en lukket kasse og et lillebitte hul uden objektiv i den modsatte ende - hører til de mere underholdende.

Det er desuden muligt at vælge mellem to egentilpassede sæt af indstillinger.

Traditionel LCD-skærm

På trods af at der egentlig ikke er tale om et decideret lille kamera, er der ikke blevet plads til mere end en 2,7 tommer stor LCD-skærm på kameraets bagside.

Og med 230.000 pixels tilhører den desværre den traditionelle skærmtype, selv om den med den såkaldte Auto Power Mode automatisk kan skrue op eller ned for lysstyrken afhængig af lyset i omgivelserne.

Skarpttegnende objektiv

Skulle man foretrække den elektroniske søger med 201.600 pixels foregår omskiftningen manuelt - ved hjælp af en trykknap.

At Panasonic godt kan lave gode LCD-skærme er Lumix DMC-LX3, med sin 3,0 tommer store skærm med en opløsning på 460.000 pixels, et bevis på.

At Leica udmærket ved, hvordan man skal strikke et godt objektiv sammen, er ikke den store nyhed. Det kommer da også FZ28 til gode, og med de nævnte 18 gange optisk zoom har man tillige et særdeles fleksibelt objektiv med en nærgrænse tæt på frontlinseplan - hvilket vil sige, at man med forsigtighed kan føre kameraet så tæt på motivet, at de to ting berører hinanden - selv om specifikationerne blot taler om en nærgrænse på en centimeter.

Kraftig flash

Den indbyggede flash er en del kraftigere end vanligt. Således rækker den henholdsvis 5,4 eller 8,5 meter ved henholdsvis 27 millimeter eller 486 millimeters brændvidde - med samtidigt valg af ISO Auto.

Flashen kan naturligvis indstilles til reduktion af røde flashøjne ved at affyre et par for-flash med mindre styrke end hovedflashen, ligesom den kan indstilles til at synkronisere med enten forreste eller bagerste lukkergardin.

Fotos med masser af detaljer

Billeder taget med Panasonic Lumix DMC-FZ28 er først og fremmest præget af stor skarphed og en fin detaljegengivelse.

Afhængig af ens personlige præferencer kan farvegengivelsen indstilles fra helt neutral til ekstremt overdrevet, for der er masser af muligheder for at påvirke de færdige resultater i kameraet.

Er lysmængden ringe, kan både flash og ISO-Auto til dels kompensere for dette, men den minimale billedsensors støjbidrag gør anvendelse af ISO-værdier over 400 til en noget støjfyldt oplevelse - på trods af, at kameraet anvender Panasonics nyeste billedprocessor, Venus Engine IV.

Til gengæld er den lækre fornemmelse som 18 gange optisk zoom giver, altså svær at komme uden om.

Galleri: Panasonic Lumix DMC-FZ28




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere