Lightroom 2: Forrygende billedbehandling

Adobe Photoshop Lightroom 2 er kongen, når det gælder om at overskue, organisere og retouchere Raw-filer. Samtidig sørger programmet for, at du sparer tid på billedredigering. Desværre er Lightroom 2 et dyrt bekendtskab.

Lightroom 2: Forrygende billedbehandling

Hvis du er den glade indehaver af et nyere digitalt spejlreflekskamera, har du sikkert skudt en masse Raw-filer.

Modsat de velkendte JPG-filer er Raw-filerne ikke komprimerede, og det gør det muligt at efterbehandle dem uden tab af data.

Det er smart. Især for professionelle fotografer eller seriøse amatører som ikke kan tåle, at hvidbalancen er helt på hoved, eller eksponeringen er forkert.

Med billedbehandlingsprogrammer kan de værste fejl hurtigt rettes, men det er forskel på, hvor nemt eller besværligt det er at rette de digitale fotografier.

Det har Adobe gennemskuet, og softwarefirmaet har derfor skabt programmet Photoshop Lightroom, der nu er ude i version 2.

Det udmærker sig ved at give brugeren et virkelig godt overblik over harddiskens voksende mængde Raw-filer, og det er muligt at organisere og retouchere billeder.

Lækkert design

Lightroom 2 har ligesom sin forgænger et rigtigt lækkert design. Det er en fryd at sidde foran computerskærmen og jonglere med billederne.

Brugergrænsefladen er intuitiv, og du kan nemt justere en masse egenskaber for billederne som eksempelvis farvemætning, kontrast og kromatisk aberration.

En af vores favoritfunktioner er, ligesom i Lightroom 1, muligheden for at se en originalfil side om side med den manipulerede version. På den måde kan du se, om du er gået lidt for drastisk til værks med justeringerne.

Det er nemlig nemt at blive grebet af billedbehandlingen, der er lige til at gå til, selv for folk uden det store kendskab til fotoredigering. Du trækker blot i de mange forskellige skyde-knapper, og billedet justerer sig med det samme.

Nemmere workflow

Lightroom 2 er set som et værktøj for professionelle - eller seriøse amatører - som vil have et hurtigere og nemmere workflow. Ideen er, at du skal bruge tid på at skyde billeder, og programmet skal i stedet hjælpe dig med hurtigt at komme gennem billedbehandlingen, der for nogen kan være dræbende kedelig.

Optimeringen af arbejdsprocessen fungerer rigtig godt med Lightroom, og du har stadig mulighed for at eksportere dine behandlede fotos direkte til Photoshop, hvis en fil har brug for hårdere og mere grundig billedbehandling.

Dyrt, men dejligt

En af fordelene ved Lightroom 2 er, at det kan mere end blot at konvertere Raw-filer.

Programmet har en række smarte funktioner, der gør det muligt hurtigt at oprette flash- og HTML-gallerier med dine favoritbilleder og uploade dem til en webside.

Du kan også oprette slideshow og hurtigt skabe et contact sheet, der giver et overblik over en håndfuld af dine billeder, og det er noget, især professionelle fotografer vil gøre brug af i forbindelse med en opgave.

Irriterende småting

Der er dog også nogle irritationsmomenter ved Lightroom 2. Vi har flere gange oplevet, at det gået ned med et voldsom crash. I skrivende stund sidder vi med version 2.1, men vi håber, at problemerne fikses i en af de kommende opdateringer.

Samtidig kan det på nogle maskiner tage tid at rendere billeder, med mindre din maskine er fodret med en god processor og en solid håndfuld ram.

Det kan være hæmmende for billedbehandlingen, selv om det egentlig var meningen, at Lightroom skulle gøre den hurtigere

Desuden er prisen på 2.200 kroner lige i overkanten. Selv om programmet af konge, når det gælder behandling og justering af Raw-filer, er det en voldsom pris, da de fleste garvede billedbehandlere ikke kan nøjes med Lightroom, og derfor også skal anskaffe sig et program, der kan arbejde med lag og lave mere kreative manipulationer.

Hvis penge ikke er noget problem, og du er vild med at skyde Raw-filer, er der ingen betænkningstid. Lightroom 2 vil være et ideelt valg, der vil gøre det nemt at overskue og behandle harddiskens voksende mængde Raw-filer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere