Fornuftig iPhone 3Gs med turbo

Det danske salg af Apples seneste iPhone 3Gs er i gang. Vi har haft telefonen mellem hænderne de sidste par dage - læs her om den er en investering værd.

Fornuftig iPhone 3Gs med turbo

Det er kun godt et år siden Apple lancerede iPhone 3G i Danmark, og selvom telefonens markedsandele ikke tåler direkte sammenligning med for eksempel Nokia, så er iPhone ikke til at komme udenom.

Den har sat ny dagsorden, for hvad en telefon skal kunne, og ikke mindst hvordan telefonen skal opleves.

Nyhederne i iPhone 3Gs ligger i indmaden og ikke i designet, hvor Apple har bibeholdt præcis den samme formfaktor som forgængeren.

Det er fornuftigt nok i forhold til det store udvalg af ekstraudstyr, som således stadig fungerer sammen med telefonen. Men som bruger af iPhone savnes lidt kælen for egoet, hvor blot små designmæssige detaljer kunne signalere til omverdenen og kendere, at vi havde smidt pengene på bordet for den seneste model.

Hurtigere processor

Teknologisk er den vigtigste nyhed i iPhone 3Gs en ny og hurtigere 600 MHz processor, som tydeligt kan mærkes, når større applikationer eller spil er i brug.

Således tager det nu kun den halve tid at få gang i et spil Sim City. Den hurtigere processor har også tydelig indflydelse på indlæsningen af websider, der er på plads langt hurtigere end tidligere, hvad end der surfes via mobilnettet eller WiFi.

Mobilforbindelsen er langt om længe blevet opgraderet med HSDPA-understøttelse og de dermed teoretiske downloadhastigheder på 7,2 mbps. Det er en velkommen hastighedsforøgelse, men den burde have befundet sig allerede i forrige model - dengang hvor alle andre smartphones allerede havde HSDPA indbygget som standard.

Nu med brugbart kamera

Apple har med iPhone 3Gs svunget sig op på et tre megapixel indbygget kamera med autofokus og understøttelse for videooptagelser i VGA.

Det er svært at være imponeret med tanke på den kvalitet og opløsning, som konkurrenterne opererer med, men kameraet er i det mindste en betragtelig forbedring i forhold til forgængerens næsten ubrugelige af slagsen.

De indbyggede foto- og videoredigeringsmuligheder er yderst begrænsede, men det er en opgave, som tredjepartsudviklerne af applikationer til iPhones App Store givet vil tage hånd om - mod betaling selvfølgelig.

Dansk på engelsk

Desværre har samme udviklere ikke adgang til telefonens stemmeunderstøttelse, der kun forstår engelsk. På trods af at stemmeunderstøttelsen er lækkert udført med mulighed for såvel at foretage opkald som at styre afspilningen af musik, så fungerer det simpelthen ikke at forsøge at udtale danske navne på engelsk. Man ender med at lyde som en udenlandsdansker, og så er det mindre pinligt at tage telefonen op af lommen og betjene den manuelt.

Samtidig er det svært at kaste hænderne begejstret i vejret over en stemmefunktionalitet, som alle andre producenter har haft i årevis.

Spejdertelefonen

Den nok mest nuttede og let blærede funktion i iPhone 3Gs er det indbyggede digitale kompas. Det er fint nok at kunne finde nord, men det er i samspil med Google Maps, at det er rigtig sjovt.

Hele kortet kan orientere sig i forhold til, hvilken vej telefonen vender, og så er det slut med at skulle trave 500 meter i en retning for overhovedet at kunne se, hvilken vej man i virkeligheden skal gå.

Endelig har iPhone 3Gs fået understøttelse for Nike+ løbesystem, samt fået indbygget funktionalitet rettet mod syns- og hørehandikappede med mulighed for sort på hvid skærmtekst og monolyd.

Som at sammenligne æbler og vodka

Kigges der på iPhone 3Gs fra et rent teknologisk synspunkt og sammenligner punkt for punkt, så hænger telefonen slet ikke sammen set i forhold til konkurrenterne. Prisen for iPhone 3Gs kommer til at ligge på omkring de 5000 kroner inklusive abonnement, uanset om den købes hos Telia, Telenor eller 3, der alle udbyder telefonen - og til den pris er der konkurrerende modeller, der alle kan mere eller mindre det samme som iPhone.

Pointen er blot, at ingen kan det helt lige så godt som Apple, der med iPhone 3Gs fortsat leverer den bedste mest intuitive telefonoplevelse på markedet. Det hele fungerer og spiller sammen på den måde, som Apple-produkter nu engang gør, og specielt hvis man allerede befinder sig godt i Apples økosystem af styresystemer, maskiner og iTunes, er iPhone blot den naturlige forlængelse af oplevelsen - og den fungerer også fremragende i samspil med pc og Outlook.

Det er mere tvivlsomt, om skridtet fra den forrige et år gamle model til den nye 3Gs er værd at tage. For nok er den nye telefon hurtigere og kan mere, men ikke så meget at ventetiden på næste års model bør afvejes i forhold til den økonomiske udskrivning ved at opgradere.

Se også vores web-tv om alle de nye funktioner i iPhone 3Gs.

Se indslaget her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere