Test: Xoom er som en iPad - bare lidt bedre

PC World har spenderet en lille uge i selskab med Motorola Xoom - den første tablet-computer med Googles Android 3.0-operativsystem. Førstehåndsindtrykket er positivt.

Test: Xoom er som en iPad - bare lidt bedre

Lige siden Apple lancerede iPad sidste år, har vi alle gået og spekuleret over, hvornår mon Google ville komme med sit tablet-alternativ, og hvordan det egentlig ville tage sig ud. Nu ved vi det! Den første maskine med Android 3.0 - Motorola Xoom - er nemlig røget ud på butikshyldene i USA, og PC World har fået fingrene i et eksemplar.

Vi har spenderet en lille uge med maskinen, der på mange områder formår at bygge videre på ideen bag iPad, og resultatet er en brugeroplevelse, der næsten føles pc-agtig, hvad angår produktivitet og hastighed.

Desværre er det også tydeligt, at selv om Google praler med versionsnummer 3.0, så føles softwaren lidt grov i kanterne.

Dette er første skridt på en meget lang rejse.

Motorola Xoom minder fysisk meget om Apples iPad. Den har en vægt på 730 gram (ligesom iPad Wi-Fi+3G) og er 12,9 millimeter tyk.

Skærmen er på 10,1 tommer og har en opløsning på 1280 x 800 pixel. Bredskærmsformatet er klart en fordel, når maskinen holdes horisontalt, da du får mere plads i bredden, og det mærkes især, når der afspilles film eller surfes store, komplekse websider. Det fungerer også fremragende, når du eksempelvis arbejder med mail, da du her både har plads til menu- og oversigtselementer og masser af plads til selve mailen. 

Når Xoom holdes vertikalt, føles den lidt aflang og snæver, men det er faktisk et hit, når du skal overskue lange websider som eksempelvis Berlingske.dk, Politiken.dk eller Ekstrabladet.dk.

Godt stykket sammen

Der er delte meninger blandt de amerikanske anmeldere om selve hardwaren, men denne skribent er udpræget tilfreds over den måde, hvorpå Xoom er skruet sammen. Konstruktionen virker robust, kompakt og af høj kvalitet.

Det tager lidt tid at vænne sig til, at tænd/sluk-knappen sidder på bagsiden, men det er ikke noget, der påvirker brugeroplevelsen. Hjertet i maskinen er Nvidias Tegra2 dualcore-processor, der akkompagneres af en hel gigabyte hukommelse. Det giver Xoom en masse muller at rutte med, og det mærkes tydeligt.

Der er 32 gigabyte lagerplads til apps, film, musik og fotos, og en plads til MicroSD-kort. Desværre virker Android 3.0 pt. ikke med hukommelseskort, men Motorola forsikrer os, at Google er på vej med en softwareopdatering, der aktiverer funktionaliteten.

Inden i Xoom sidder en Broadcom 3G-chip, der i USA leverer mobilt bredbånd via Verizons EVDO-netværk, men når maskinen finder vej til Europa, så bliver den konfigureret til at virke med vores 3G-net, og vil ifølge Motorola kunne levere hastigheder på op til 10.1 megabit per sekund.

Smider du maskinen på dit Wi-Fi-netværk derhjemme, virker den både med a,b, g og n-teknologierne, og der er også understøttelse for Bluetooth 2.1 + EDR til eksempelvis headset, trådløse hovedtelefoner eller et fysisk tastatur. I bunden af Xoom er der en MicroUSB-port, en MicroHDMI-port og strømstik til opladeren.

Men det interessante ved Xoom er egentlig ikke hardwaren, men derimod softwaren. Det er her, at al magien sker, og som udgangspunkt leverer Android 3.0-operativsystemet en rigtig god oplevelse. Denne anmelder har prøvet at tage et par skridt tilbage, tage nørdbrillerne af og i stedet vurdere Xoom fra et mere brugerorienteret perspektiv, og her er der en masse positivt at fortælle om Googles tablet-platform.

Operativsystem med stort potentiale

Du får fem hjemmeskærme at brede dig på, og, ligesom på Android-mobilerne kan du proppe dem med apps og widgets. Især sidstnævnte giver ekstra god mening på en tablet, for du er ikke altid interesseret i at gå ind i hver enkelt app for at tjekke data.

Især Googles egne widgets til Gmail og kalderen fungerer fremragende og gør det nemt at overskue, hvem der lige har skrevet til dig, eller hvad du har af aftaler resten af dagen. Der er stort potentiale i gennemtænkte widgets, eksempelvis noter og indkøbslister, statusopdateringer fra Facebook, nye billedgallerier fra venner og bekendte på nettet eller nyhedsopdateringer.

En fast bestanddel af Android 3.0 er status- og orienteringsbaren i bunden af skærmen. Denne bruges konstant til at navigere rundt, og det er også her, du finder virtuelle knapper til "Hjem," "Tilbage," og en multitasking-knap, der viser dig de aktuelt kørende apps med miniaturebilleder af, hvad du sidst havde gang i.

I nederste højre hjørne har du altid adgang til de mest benyttede indstillingsmuligheder og kan rode med Wi-Fi, flytilstand, skærmens lysstyrke osv. Det er også her, at du får vist orienteringer om nye mails, kalenderpåmindelser, beskeder fra Google Chat, indkommende videoopkald eller når der er opdateringer tilgængelige i Android Marked.

Tredjepartsapplikationer kan også bruge orienteringsfeltet, så du kan få en besked, når der er blevet overført penge til din bankkonto, eller du kan tjekke ind på dit fly.

Godt gået, Google

Googles egne apps fortjener stor ros. De er optimeret til at gøre brug af det store skærmareal, og det er en fornøjelse at bruge Gmail på Xoom.

Mail-oplevelsen minder meget om, hvad vi kender fra Googles webinterface, og du har rig mulighed for at flytte rundt på beskeder, tilføje mærkater og søge i årevis af korrespondancer.
I toppen af skærmen får du forskellige muligheder for at manipulere dine informationer og data, alt efter om du har fat i én mail eller markerer flere mails. Du kan eksempelvis tilføje stjerner, rapportere spam eller ændre mærkater.

Også Google Maps-applikationen er en fornøjelse at bruge, og funktionelt minder den meget om den nyeste version 5.0 til Android-mobiler. Google Maps gør sig godt på en stor skærm, og det er nemt at søge, enten med tekstinput eller via stemmekommandoer. Sidstnævnte virker endnu ikke på dansk, men fungerer udmærket på engelsk.

Søgeresultater vises i venstre side i en overskuelig oversigt, og du kan vælge at få rutevejledning eller starte Google Maps Navigation, der forvandler Xoom til én gigantisk GPS. Det er nok de færreste bilruder, der har plads til en 10-tommers maskine, men konceptet fungerer godt, når navigatøren sidder i passagersædet. Du kan også bruge Google Maps Navigation som fodgænger, og her er Xoom fremragende. Det er nemt og hurtigt at manipulere kortene, aktivere visning skråt oppe fra og vende og dreje kortet, så det matcher dine omgivelser.

Kongen af apps i Android 3.0 er dog webbrowseren, der opfører sig og føles som Chrome på Mac eller Windows, blot optimeret til at brug med fingrene. Du har adgang til faneblade, og nye websider kan åbnes i baggrunden, hvor de kan passe sig selv, indtil du er klar til at kigge på dem. Det betyder, at du får en web-oplevelse meget lig den du er vant til på computeren.

Websider loader hurtigt og vises korrekt på skærmen, men ligesom på iPad må vi klare os uden Flash. Det skyldes, at Adobes Flash-klient endnu ikke er klar til Android 3.0, men firmaet siger at softwaren skulle være klar indenfor få uger. Vi håber bare, at Flash ikke påvirker hastigheden i alt for stor grad.

Hvor er alle de andre?

En tablet som Xoom er kun rigtig sjov, og brugbar, med et stort udvalg af kreative tredjepartsapplikationer, men udvalget af tablet-apps i Android Marked er pt. en rigtig kedelig affære.

Der er blot 16 apps i butikken, og det skal holdes op imod, at Apple har over 60.000 iPad-optimerede apps i sin App Store. Der vil givetvis komme mange, mange flere apps over tid, men det meste af dette år må brugere af Android 3.0-tablets nok kigge iPad-ejere misundeligt over skulderen.

Vi håber, at tredjepartsudviklere hurtigt støtter op under platformen, så der bliver noget godt at vælge imellem. Der er allerede et par guldkorn i Android Marked, eksempelvis spillet Gun Bros., Angry Birds Seasons og nyhedslæseren Pulse. Movies-app'en fra Flixster er også godt bygget, og CNN har kreeret en fed nyheds-app, der udnytter det store skærmareal.
Xoom virker også med Android-apps til smartphones, men ligesom på iPad føles det som en lidt tam oplevelse at køre smartphone-apps i fuldskærm på 10 tommer. Nogle apps virker heller ikke helt stabilt på Android 3.0, og andre crasher, bare du prøver at åbne dem.

Ærgerlig filmafspiller

Motorola praler med, at Xoom er den ultimative filmafspiller og i stand til at vise videoer i 1080p HD-opløsning med 30 billeder per sekund. Det kan maskinen også, men kun hvis videoen er i et specielt format. Ser du, filmafspilleren i Xoom klarer hverken DivX-filer eller H.264-video i High Profile-formatet, og det betyder at maskinen må give op over for stort set alle de film, du kan finde på nettet.

Har du selv konverteret dvd eller Blu-ray-samlingen til videofiler på harddisken, har du med 99 procent garanti også benytte et format, der ikke sluges af Xoom.

Maskinen bryder sig desuden heller ikke om DTS- eller AC3-lydspor, og det resulterer i en rigtig skuffende brugeroplevelse. Det skal ses i lyset af, at en maskine som Samsung Galaxy Tab afspiller stort set alt, hvad du smider efter den, hvad enten det er en DivX-fil med AC3-lyd eller en MKV-fil i 720p HD-opløsning.

Vi krydser fingre for, at der snart bliver lavet en god filmafspiller til Android 3.0, der understøtter bare de mest udbredte filformater.

Nå, men lykkes det at få en film til at afspille på Xoom, kan du se frem til omkring otte timers batterilevetid med 3G og Wi-Fi aktiveret, og endnu længere hvis du slukker for de trådløse forbindelser.

Batterilevetiden er generelt rigtig fint, og det lykkedes os at få over 10 timers webbrowsing via 3G ud af maskinen, før batteriet gav op. Det er med andre ord ikke et problem at have maskinen med i tasken en hel arbejdsdag eller bruge den på en flyvetur over et af verdenshavene.

Hej, mor!

Xoom har et 5-megapixel kamera på bagsiden, der også skyder video i 720p HD-opløsning, men det føles mildt sagt mere end mærkeligt at skyde fotos eller video med en så stor maskine.

Nej, så er vi meget mere interesserede i kameraet på fronten. Her har du en 2-megapixel skyder til narcissistiske selvportrætter eller ... videochat! Google Chat fungerer fremragende med videoopkald, og vi glæder os til, at Skype også kommer med en klient til Android 3.0.

Videochat fungerer glimrende over Wi-Fi, men oplevelsen bliver noget hakkende via 3G. Forhåbentlig bliver det bedre i Danmark, hvor Xoom får HSDPA, der er noget hurtigere end EVDO-teknologien, der bruges i denne amerikanske model.

Motorola Xoom koster 800 dollar i USA og det er vel at mærke uden salgsskat, der varierer fra stat til stat. Det antyder en dansk pris på omkring 5.500-6.000 kroner, når den lander herhjemme. Xoom er også på vej i en udgave kun med Wi-Fi, og her er den annoncerede pris 600 dollar, eller cirka 4.000-4.500 kroner.

Konkurrerende maskiner som LG's Optimus Pad har fået en annonceret dansk pris på 7.350 kroner, og det er rigtig mange penge, ikke mindst sammenlignet med, at der er et væld af forskelligt prissat iPad-modeller at vælge imellem. Snart får vi også selskab af iPad 2, der antageligvis får mange af de funktioner, der findes i Xoom og Android 3.0, så vi håber, at priserne snart rammer et mere fornuftigt leje.

Et igangværende projekt

Men hvad er så vores dom over Android 3.0, spørger du måske lidt utålmodigt? Denne anmelder er mere end imponeret over, hvad Google har formået at skrue sammen.

Operativsystemet fortjener ikke at hedde 3.0, snarere 1.0 beta, men når det fungerer, giver det en lækker og varm følelse i maven. Du forkæles med en brugergrænseflade, der er nem at finde rundt i, og som det meste af tiden giver en hurtigt og flydende brugeroplevelse. Det er ofte hurtigere og nemmere at tjekke information eller besøge en webside på Xoom end på den traditionelle computer eller endda en iPad, og multitasking fungerer rigtig godt.

Indimellem irriteres man af sløv hastighed eller apps, der simpelthen bare crasher, og det har nok noget at gøre med, at Google skal i gang med at skrue på det underliggende maskineri og ellers bare finpudse og optimere koden. Android 3.0 har masser af potentiale, men i dag er softwaren, og de første maskiner, nok mere for nørderne og gadget-entusiasterne end almindelige forbrugere.

Giv Google og firmaets partnere en 6-9 måneder, og vi spår, at vi har at gøre med en platform, der står lige så stærkt over for iPad som Android-mobilerne i dag gør over for iPhone.

Se detaljerede specifikationer på Motorolas webside her. 

Se mange flere billeder af Motorola Xoom i vores galleri her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere