Artikel top billede

Derfor er du nødt til at fortælle om dine data-bøffer

Du er nødt til at acceptere, at nogle virksomheder og offentlige myndigheder sjusker med dine personlige data. Det handler om at begrænse skaden.

Læs også:
Du skal tvinges til at fortælle om dit firmas databrud

Her er smuthullet i den nye persondata-love

Vi er nødt til at erkende, at der i en digital verden sker databrud. Derfor er størst mulig gennemsigtighed den eneste vej frem.

Det er meldingen fra Rådet for større it-sikkerhed, der pris på, at EU nu vil ændre loven, så virksomheder fremover er forpligtiget til at oplyse om databrud.

"Det er et fornuftigt princip, at man - hvis man bevidst eller ubevidst har gjort noget, der kommer borgerne til skade - på al mulig måde hjælper med at begrænse skaderne," siger formanden, Christian Wernberg-Tougaard.

Allerede i 2009 opfordrede Rådet for større it-sikkerhed daværende videnskabsminster Helge Sander til at indføre en såkaldt notifikations-pligt, men det er altså først med EU's tiltag, at der sker noget.

Hvor er konsekvenserne?

Men selvom en oplysningspligt er "et rigtigt skridt på vejen," er der stadig flere udfordringer ved modellen.

"Man kunne måske efterlyse, at der var nogle konsekvenser," siger Christian Wernberg-Tougaard.

Han peger på, at man som forbruger kan drage den konsekvens, at man ikke længere vil handle i virksomheder, der ikke har passet godt nok på ens data.

"Det er bare lidt svært, hvis det er offentlige virksomheder, det drejer sig om. Man kan ikke stoppe med at betale skat, selvom SKAT har fjumret."

Alligevel vil Christian Wernberg-Tougaard ikke sige ja eller nej til muligheden for at tildele bøder eller indføre andre former for sanktioner.

"Vores udgangspunkt er, at jo længere man kan komme ad frivillighedens vej, jo bedre. Men vi udelukker ikke nogen instrumenter. Vi har bare ikke taget stilling til det endnu."

Skal ramme de rigtige

Christian Wernberg-Tougaard forklarer, at bøder kan komme til at ramme skævt, fordi det er de virksomheder, der rent faktisk lever op til oplysningspligten, der kommer til at betale, mens dem, der holder databrud skjult, går fri.

"Det tror jeg desværre, at man må affinde sig med. Hvis en virksomhed vil putte med et databrud, er svært at gøre noget ved."

"Personligt mener jeg, at dem, man bør straffe - og det kan være ganske hårdhændet - er dem, der ikke overholder notifikationspligten," siger han.

Dermed ligger Rådet for større it-sikkerhed på linje med Dansk Industri, der også bifalder EU-tiltaget - men samtidig har peget på, at det ikke stopper problemet med databrud og kan ramme skævt.

"De virksomheder, der har enormt godt styr på sikkerheden, er dem, der opdager, at de har tabt kundedata og derfor er nødt til at offentliggøre det. Alle de virksomheder og myndigheder, der ikke har styr på noget som helst, mister mindst ligeså mange data - de finder bare ikke ud af det," udtalte sikkerhedskonsulent Henning Mortensen i sidste uge.

Læs også:
Du skal tvinges til at fortælle om dit firmas databrud

Her er smuthullet i den nye persondata-love




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere