Elselskab satser på gratis strøm

Strøm kan nu købes for nul kroner om natten. Men høje afgifter gør det dyrt.

Det lille elselskab Modstrøm lancerede for et par dage siden en ny forretningsstrategi, der skal skaffe langt flere kunder i butikken: Gratis strøm om natten.

Tilbuddet kommer ifølge selskabet uden prisstigninger på den elektricitet, der leveres i dagtimerne, og som fortsat er relativt billig (spotmarkedsprisen plus 10 øre).

For at kunne udnytte tilbuddet, skal man investere i en intelligent elmåler fra Modstrøm. Den koster 1500 kroner, og giver samtidigt mulighed for at spare yderligere på strømmen, fordi man kan bedre kan holde øje med sit forbrug.

Afgifter koster
Men selvom Modstrøm tager nul kroner for den strøm, selskabet leverer mellem midnat og klokken seks om morgenen, skal man ikke regne med at spare nogen formue.

De danske el-afgifter er nemlig stadig ikke differentierede, så uanset om strømmen er gratis og leveres af vindmøller, skal man betale den fulde pakke af afgifter – inklusive ”grønne afgifter” på strømmen.

Til trods for gratis-elementet i Modstrøms knald-tilbud, sparer forbrugerne kun omkring 50 øre pr kilowattime. Der skal stadig betales cirka 1,18 kroner i afgifter.

”Politikerne har talt om differentierede afgifter længe, men det er ikke blevet til noget endnu,” konstaterer Roar Seeger, direktør for Modstrøm.

Politikere giver ikke årstal
ComON har spurgt to af Folketingets energi-ordførerer, om hvornår der vil blive indført differentierede afgifter, så tilbud om gratis natstrøm kunne blive mere attraktivt for forbrugerne.

Selvom både Socialdemokraternes og de Konservatives energiordførerer er meget postive og mener, at de nok skal komme på et tidspunkt, kan ingen af dem komme med et konkret løfte.

”Vi skal bestemt have kigget på afgifterne. Jeg vil arbejde for reformer på området, og der er flere ting, der skal ændres,” siger Konservatives nye energiordfører Jørgen Lundgaard.

Omtrent samme budskab kommer fra Socialdemokraternes energiordfører, Ole Hækkerup.

”Vi vil gennemføre det så hurtigt som muligt,” siger han, men kan dog ikke sætte noget årstal på.

Ole Hækkerup nævner Socialdemokraternes mål om, at 50 procent af elproduktionen i 2020 skal komme fra vindmøller, men er dog ikke i stand til at sige, om der vil gå et, to eller fem år, før der ikke længere pålægges ”grønne afgifter” på gratis, grøn natstrøm fra vindmøller.

Konservativ optimisme
Ole Lundsgaard er mere opmistisk: Han mener, at differentierede afgifter godt kan komme i løbet af et år.

Før det kan ske, skal politikerne dog gennem tunge og komplicerede forhandlinger med elselskaberne. Det store spørgsmål ved en ændring af el-afgifterne er nemlig, hvem der skal betale for de intelligente el-målere, som bliver nødvendige. Det er en milliard-regning, som eksemplevis DONG er meget lidt villig til at finansiere.

Modstrøm satser dog på, at folk selv gerne vil betale de 1500 kroner for en lidt smartere elmåler.

”Man får en ny mulighed for at holde øje med sit forbrug og dermed begrænse det,” fortæller Roar Seeger.

Modstrøms tilbud gælder i første omgang kun private forbrugere.

Selskabet har i dag cirka 20.000 kunder, hvoraf halvdelen allerede har anskaffet sig en intelligent elmåler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere