NemID får forældre til at droppe ForældreIntra

Login-funktionen er for besværlig.

Forældre på en nordsjællandsk skole er så frustrerede over NemID, at det har fået dem til at droppe det såkaldte ForældreIntra.

Via ForældreIntra kan forældrene blandt andet få svar fra skolen og kommunikere med andre forældre. Men i stedet er forældrene nu gået tilbage til at sende emails til hinanden. Det skriver Lokalavisen.dk.

Det er forældre til elever på Skovlyskolen i Holte, der er trætte af, at de skal bruge NemID for at komme ind på ForældreIntra.

"Dette er en fantastisk forringelse af Forældreintra, og vil gøre kommunikationen mellem forældre og skole/lærere samt forældre imellem væsentlig ringere end hidtil. Vi modtager stort set dagligt beskeder i Forældreintra, og det var dejligt nemt at logge ind før. Det tog under 30 sekunder, så var man ved de nye beskeder. Det tager alt, alt for lang tid, at logge ind via Nem ID - som er alt andet end nemt at have med at gøre. I forvejen er der forældre på skolen, som det har været svært at lokke til at læse Forældreintra med det gamle login, og det bliver jo umuligt fremover," siger en af forældrene Tine Andersen.

Hun er sikker på, at forældrene nu holder sig til emails, og at kommunikationen mellem lærer og forældre forbliver på et beskedent niveau.

Argumentet for at lukke systemet inde bag NemID er, at det indeholder personfølsomme oplysninger som elevplaner. Tidligere var det nok at bruge telefonnummer og adgangskode for at logge på.


Besværligt men sikkert

ForældreIntra udvikles af SkoleSoft og drives af UNI*C og bruges på stort set alle kommunale folkeskoler.

Ifølge UNI*C er det op til kommunerne at beslutte, hvilken loginløsning man bruger. Der kan vælges en simpel logonløsning med brugernavn/kodeord, digital signatur (NemID) eller en valgfrihed mellem de to.

Rudersdal Kommune har valgt at tvinge forældrene til at bruge NemID.

“Der er selvfølgelig nogle fordele og ulemper ved udelukkende at vælge digital signatur. Man opnår en form for rationaliseringseffekt ved bruge et enkelt kodeord på tværs af forskellige tjenester, og så er der en højere sikkerhed med NemID. Den tydeligste ulempe er, at det for nogle forældre kan opleves som mere bøvlet at skulle bruge NemID, hvor de flere gange i løbet af en måned skal have deres kort frem,” siger Ole Windeløv, salgschef i UNI•C Uddannelse.

I gennemsnit er forældrene logget på systemet hver anden dag.

Selv om forældrene anvender NemID, så får de præcist de samme oplysninger, som hvis de havde brugt en ganske normal kombination af et kodeord og et brugernavn. For kommunernes side har NemID-valget den fordel, at det er lettere at integrere med andre tjenester - for eksempel Borger.dk.

“Der er pt. ikke nogen forskel i forhold til, hvad man kan se, når man er logget ind på ForældreIntra med henholdsvis kodeord eller NemID. Men når vi hører om ting som i Rudersdal Kommune, så tænker vi selvfølgelig på, om vi kan lave nogle mere differentierede løsninger,” siger Ole Windeløv.

Det kunne for eksempel være, at forældre kun skal finde deres NemID-kodekort frem, hvis der virkelig er tale om personfølsomme data, og havde adgang til de mere harmløse oplysninger med et simpelt logon.

“For hvis man ser på det, så er 90 procent af de ting, som forældrene foretager sig helt uskyldige. For eksempel at de tilmelder sig arrangementer, eller at de sige ja til at tage kage med til et møde,” siger Ole Windeløv.


Den nemme adgang er stadig mulig

Hos Rudersdal Kommune mener områdechef Jette Bondo, at der er blevet lyttet til kommunens forældre i forbindelse med NemID-valget fra d. 1. juni. Hun hæfter sig ved, at der kun er kommet kritik fra to ud af kommunens 13 skoler.

Hun forklarer, at forældrene også stadig har adgang til oplysninger uden papkortet.

"Vi valgte at gå over på NemID udfra et datasikkerhedshensyn. Der ligger en masse ting på ForældreIntra, for eksempel elevudviklingsplaner, og der mener vi simpelhen ikke, at en pinkode er sikker nok. Men forældrene har stadig mulighed for at logge ind på vores egen borgerserviceløsning MobilRuden og se de mere dag til dag-agtige ting, der sker i skolen," siger Jette Bondo, der er områdechef for borgerservice og digitalisering.

MobilRuden vandt Digitaliseringsprisen i 2010. 

"Så vi har givet MobilRuden et lille løft nu, og der kommer et større teknisk løft til efteråret. Men når det er sagt, så synes jeg da også kun, at det kan gå for langsomt med at få gjort NemID mere mobil og lettere at bruge. Men alle rygter siger også, at der kommer en mere brugervenlig version til efteråret" siger Jette Bondo. 

I forbindelse med overgangen til NemID var der i sidste uge tekniske problemer, som gjorde, at der blev lukket ned for ForældreIntra i Rudersdal Kommune.

Der var cirka 550.000 forældre, der anvendte ForældreIntra i 2010.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere