NemID får forældre til at droppe ForældreIntra

Login-funktionen er for besværlig.

Forældre på en nordsjællandsk skole er så frustrerede over NemID, at det har fået dem til at droppe det såkaldte ForældreIntra.

Via ForældreIntra kan forældrene blandt andet få svar fra skolen og kommunikere med andre forældre. Men i stedet er forældrene nu gået tilbage til at sende emails til hinanden. Det skriver Lokalavisen.dk.

Det er forældre til elever på Skovlyskolen i Holte, der er trætte af, at de skal bruge NemID for at komme ind på ForældreIntra.

"Dette er en fantastisk forringelse af Forældreintra, og vil gøre kommunikationen mellem forældre og skole/lærere samt forældre imellem væsentlig ringere end hidtil. Vi modtager stort set dagligt beskeder i Forældreintra, og det var dejligt nemt at logge ind før. Det tog under 30 sekunder, så var man ved de nye beskeder. Det tager alt, alt for lang tid, at logge ind via Nem ID - som er alt andet end nemt at have med at gøre. I forvejen er der forældre på skolen, som det har været svært at lokke til at læse Forældreintra med det gamle login, og det bliver jo umuligt fremover," siger en af forældrene Tine Andersen.

Hun er sikker på, at forældrene nu holder sig til emails, og at kommunikationen mellem lærer og forældre forbliver på et beskedent niveau.

Argumentet for at lukke systemet inde bag NemID er, at det indeholder personfølsomme oplysninger som elevplaner. Tidligere var det nok at bruge telefonnummer og adgangskode for at logge på.


Besværligt men sikkert

ForældreIntra udvikles af SkoleSoft og drives af UNI*C og bruges på stort set alle kommunale folkeskoler.

Ifølge UNI*C er det op til kommunerne at beslutte, hvilken loginløsning man bruger. Der kan vælges en simpel logonløsning med brugernavn/kodeord, digital signatur (NemID) eller en valgfrihed mellem de to.

Rudersdal Kommune har valgt at tvinge forældrene til at bruge NemID.

“Der er selvfølgelig nogle fordele og ulemper ved udelukkende at vælge digital signatur. Man opnår en form for rationaliseringseffekt ved bruge et enkelt kodeord på tværs af forskellige tjenester, og så er der en højere sikkerhed med NemID. Den tydeligste ulempe er, at det for nogle forældre kan opleves som mere bøvlet at skulle bruge NemID, hvor de flere gange i løbet af en måned skal have deres kort frem,” siger Ole Windeløv, salgschef i UNI•C Uddannelse.

I gennemsnit er forældrene logget på systemet hver anden dag.

Selv om forældrene anvender NemID, så får de præcist de samme oplysninger, som hvis de havde brugt en ganske normal kombination af et kodeord og et brugernavn. For kommunernes side har NemID-valget den fordel, at det er lettere at integrere med andre tjenester - for eksempel Borger.dk.

“Der er pt. ikke nogen forskel i forhold til, hvad man kan se, når man er logget ind på ForældreIntra med henholdsvis kodeord eller NemID. Men når vi hører om ting som i Rudersdal Kommune, så tænker vi selvfølgelig på, om vi kan lave nogle mere differentierede løsninger,” siger Ole Windeløv.

Det kunne for eksempel være, at forældre kun skal finde deres NemID-kodekort frem, hvis der virkelig er tale om personfølsomme data, og havde adgang til de mere harmløse oplysninger med et simpelt logon.

“For hvis man ser på det, så er 90 procent af de ting, som forældrene foretager sig helt uskyldige. For eksempel at de tilmelder sig arrangementer, eller at de sige ja til at tage kage med til et møde,” siger Ole Windeløv.


Den nemme adgang er stadig mulig

Hos Rudersdal Kommune mener områdechef Jette Bondo, at der er blevet lyttet til kommunens forældre i forbindelse med NemID-valget fra d. 1. juni. Hun hæfter sig ved, at der kun er kommet kritik fra to ud af kommunens 13 skoler.

Hun forklarer, at forældrene også stadig har adgang til oplysninger uden papkortet.

"Vi valgte at gå over på NemID udfra et datasikkerhedshensyn. Der ligger en masse ting på ForældreIntra, for eksempel elevudviklingsplaner, og der mener vi simpelhen ikke, at en pinkode er sikker nok. Men forældrene har stadig mulighed for at logge ind på vores egen borgerserviceløsning MobilRuden og se de mere dag til dag-agtige ting, der sker i skolen," siger Jette Bondo, der er områdechef for borgerservice og digitalisering.

MobilRuden vandt Digitaliseringsprisen i 2010. 

"Så vi har givet MobilRuden et lille løft nu, og der kommer et større teknisk løft til efteråret. Men når det er sagt, så synes jeg da også kun, at det kan gå for langsomt med at få gjort NemID mere mobil og lettere at bruge. Men alle rygter siger også, at der kommer en mere brugervenlig version til efteråret" siger Jette Bondo. 

I forbindelse med overgangen til NemID var der i sidste uge tekniske problemer, som gjorde, at der blev lukket ned for ForældreIntra i Rudersdal Kommune.

Der var cirka 550.000 forældre, der anvendte ForældreIntra i 2010.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Boozt.com har med CTO Jesper Brøndum i spidsen udviklet sine 15 vigtigste it-systemer helt selv: "Vi er simpelthen nødt til at være i kontrol"
Om få dage går e-handelsgiganten Boozt.com på børsen i Danmark. CTO Jesper Brøndum har stået i spidsen for at udvikle 15 af selskabets kernesystemer selv. "Det er vores kerneprocesser, som vi gerne selv vil have kontrol over, og derfor har valgt selv at bygge. Vi har eksempelvis bygget vores eget finanssystem," fortæller han.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hvor klogt er dit netværk?
Er dit netværk klar til fremtiden? Nye tider kræver fleksibilitet. I denne eGuide får du en håndfuld konkrete eksempler på, hvordan du kan optimere og fremtidssikre virksomhedens netværk.