Artikel top billede

Fremtidens tøj kan tænke selv

Intelligente tekstiler debateres i de kommende dage på en konference i Herning.

Som ComON kunne fortælle forleden, har der siden starten af måneden været mulighed for at opleve fremtidens højteknologiske beklædning på en udstilling i Herning. Her kan man blandt andet se en kjole der også er et bærbart musikinstrument, en frakke med indbygget overvågningskamera og skærm samt en halsbeklædning, der giver mulighed for at lytte til kroppens indre.

Udstillingen er en del af et større arrangementet med titlen ”Future Textiles”, som også omfatter en konference der starter i dag og varer resten af ugen. Her mødes 45 eksperter fra flere lande for at diskutere intelligente tekstiler.

Målet med konferencen er, at deltagerne danner netværk på tværs af brancher og landegrænser og vedtager en ’deklaration’ for, hvordan de vil arbejde videre på området.

Konferencen er arrangeret af Videncenter for Intelligente Tekstiler ved TEKO, VIA University College sammen med Innovation Lab. Foruden udstillingen er der også en designkonkurrence, workshops og et åbent seminar for virksomheder og andre interesserede.

”Danmark er i forvejen kendt globalt på tekstilområdet for at producere godt design, for at være nytænkende og for at være så stærk i konkurrencen, at 80 procent af den danske tøj- og tekstilproduktion eksporteres. Der er tilsvarende mulighed for at gøre Danmark til et foregangsland, når det gælder intelligente tekstiler. Det handler ikke kun om at fremstille intelligente tekstiler. Det handler også om at være ekspert på de udfordringer, der knytter sig til området – f.eks. at få minimeret brugen af kemi,” siger Hanne Troels Jensen, der er leder af Videncenter for Intelligente Tekstiler i Herning.

Der findes allerede nogle få eksempler på intelligente tekstiler, der bruges i professionelt øjemed. Det gælder f.eks. beklædning til brandmænd med en indbygget alarm, der hyler, hvis der bliver for varmt dér, hvor brandmanden opholder sig. Der findes også uniformer med indbygget opvarmning til f.eks. vejarbejdere på kolde dag og bluser til ældre, der bipper, hvis personen har fået for lidt at drikke og er i fare for at dehydrere.

"Noget af det nyeste, der er på tegnebrættet, er tøj, der ikke krøller, og som afviser pletter, kulde og svedlugt. Teknologien findes, og mulighederne er utallige, men vi skal være oppe på mærkerne, hvis vi vil gøre os gældende internationalt på området,” siger Hanne Troels Jensen.

Blandt de i 10 danske deltagere på konferencen er virksomhederne Bestseller, Kvadrat og Gabriel. Fra udlandet er bl.a. Philips og Adidas med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere