Sådan gik Mortens exit fra store Nokia til lille Endomondo

Nokia-ansatte skal forberede sig på en helt ny hverdag.

Morten Keldebæk er fristet. Skal han tage pengene? Vi er tilbage to år i tiden, og Morten Keldebæk står i en situation, som på mange måder ligner  dén, mange danske Nokia-ansatte står over for nu med lukningen af den danske udviklingsafdeling. Nokia har netop indledt fyringsrunden i sommeren 2009. Softwareudvikleren er glad for sit arbejde, og trygheden hos Nokia er rar. De to børn, han har, skal han jo forsørge. Men med dét tilbud, Nokia giver, vil han få fuld løn i et helt år, hvis han selv siger op. Med fritstillelse, så han kan altså i princippet gå på ferie et år. Han har efterhånden været hos Nokia i 10 år og har selv så små tænkt over, om han skal videre på et tidspunkt. Hvorfor så ikke kombinere et exit med en stor pose penge?

"10 år er nok," tænker Morten Keldebæk og siger ja tak til pengene og usikkerheden - og farvel til sine kolleger.

 

Jobtilbud kom hurtigt

Trods en raserende finanskrise går der ikke længe, før han får et jobtilbud. Allerede inden han stopper hos Nokia foreslår en ven, der netop har investeret den lille danske opstartsvirksomhed Endomondo, at søge ind i firmaet. Det er et lille firma med en trænings-app til mobiler og dertilhørende web-community. Med de 10 års erfaring med både softwareudvikling og projektledelse er civilingeniøren Morten Keldebæk perfekt egnet til at stå for den videre teknologiske udvikling, tænker vennen. Og Endomondo-app'en skal også rulles ud på de mange mobilplatforme, deriblandt Nokias.

Der er et stort "men". Endomondo har ikke en kæmpe finsk pengetank i ryggen. Faktisk svarer lønnen, Endomondo kan tilbyde i rede penge, til dagpenge-niveauet. Til gengæld tilbyder ejerne aktieoptioner, som vil svare til Nokia-lønnen, baseret på en nylig værdifastsættelse i en investering i virksomheden. Morten Keldebæk takker ja.

"En vigtig del er, at jeg er medejer. Det er også min virksomhed. Jeg kæmper også for min egen virksomhed," siger Morten Keldebæk, som i dag er glad for, at hans lønniveau er steget, så den ligner Nokia-lønnen.

 

Endomondo-dagligdag er meget anderledes

I dag, knap to år efter, tænker Morten Keldebæk, at det har betydet meget for hans nye arbejdsliv, at han har sin dagligdag i en lille virksomhed med en mission, som også er blevet hans egen.

"Vi prøver at banke et firma op fra bunden. Hos Nokia forsvarer man en position, man allerede har," siger Morten Keldebæk. 

Iværksætter-rollen har stor betydning for Morten Keldebæks dagligdag, hvor han er udvikler og er ansvarlig for al mobiludvikling. 

"Hos Nokia er alt systematiseret. Rollerne er meget specialiserede og er en del af en lang proces. I det daglige arbejde hos Endomondo føles det som om, at alt går meget hurtigere. Du bestemmer selv dine features og laver dem selv. Du tester også selv koden," siger Morten Keldebæk.

"Hos Nokia er du et lille tandhjul i en stor maskine. Hos Endomondo er du et stort tandhjul i en lille maskine," siger han.

Netop på grund af, at Nokia har været en mastodont, må Nokia-udviklere overveje, hvordan de sørger for at passe ind i de mindre virksomheder, de sandsynligvis vil få job i. Hvor Nokia udviklere specialister, vil mange virksomheder have brug for ansatte, som både er i stand til at nytænke, udvikle, kode, dokumentere og teste. De basale færdigheder i C-programmeringssprog og desuden websprog som Java vil til gengæld være attraktive for kommende arbejdsgivere, vurderer han.

I dag er Morten Keldebæk både bedrøvet og på en sær måde lidt glad for, at Nokia lukker udviklingen i Danmark. På den ene side har han stor respekt for Nokia som arbejdsplads og teknologivirksomhed. På den anden side, så har han nu mulighed for at hyre nogle af de velkvalificerede softwareudviklere, der kommer til at stå uden job. Endomondo skal selv netop nu ansætte en til to softwareudviklere og får efter planen brug for flere senere.

Morten Keldebæk vil blive glad for ansøgninger fra sine gamle kolleger.

"Folk fra Nokia er godt opdraget. De laver kvalitetssoftware, der ikke er smækfyldt med fejl. De er attraktive," siger han.

 


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.