Google brød dansk persondatalov med Buzz

Lanceringen af Buzz var i strid med dansk persondatalov. Amerikansk sagsanlæg på vej.

Googles lancering af det sociale netværk Buzz i sidste uge, var et groft brud på den danske persondatalov. Ved lanceringen indlemmede Buzz automatisk alle brugerens Gmail kontakter som kontakter i det sociale netværk. Herefter kunne alle kontakterne se hinanden og se billeder og tekster brugeren havde liggende på Googles tjenester. Også personer man hyppigt mailede sammen med blev en del af netværket. Siden har Google ændret Buzz, og med god grund. For den oprindelige udgave af Buzz var i høj grad i strid med blandt andet den danske persondatalov.

"Det er en alvorlig sikkerhedsbrist og i strid med persondataloven, at andre kan se, hvem man skriver med uden, man har givet tilladelse. I praksis betyder persondatalovens bestemmelser blandt andet, at man er beskyttet mod, at ens kone Lone kan se, at man har skrevet meget med sin arbejdskollega Suzanne. De personolysninger må Google ikke gøre tilgængelige for andre uden accept fra brugeren," siger professor Peter Blume fra Juridisk Fakultet på Købehavns Universitet til ComON.

Med mindre en privatperson anmelder sagen til Datatilsynet eller Datatilsynet selv tager sagen op, vil der dog ikke ske mere.

"Hvis Datatilsynet tager sagen, så vil Google få en advarsel. Hvis de ikke havde ændret tjenesten, så ville den formentlig blive lukket ned i Danmark, men det er stadig uklart om det er danske eller amerikansk lov der gælder i sådanne tilfælde," siger Peter Blume.

Datatilsynet har endnu ikke taget stilling til sagen.

ComON har været i kontakt Google, men Google har valgt at besvare et andet spørgsmål end det som ComON stillede. Ifølge Google Danmark, så har Gmail brugere formentlig accepteret uspecificerede fremtidige ændringer da de oprettede Gmail kontoen. længere oppe i Google systemet vil man dog hverken be- eller afkræfte det, men fokuserer i sit svar i stedet på, at Buzz er blevet ændret. (se boks).

Amerikansk søgsmål

Lanceringen af Buzz er dog muligvis også i strid med de amerikanske regler. Et advokatfirma har anlagt sag mod Google for brud på persondataloven i forbindelse med den miserable lancering af Buzz, skriver avisen San Fransisco Chronicle.

Det er advokatfirmaet Audet & Partners der har anlagt massesøgsmålet på vegne af kvinden Eva Hibnick, som repræsentant for de 31,2 millioner Gmail brugere der blev ramt.

Advokatfirmaet mener Buzz brød en lang række tele- og presondatalove. Også Electronic Privacy Information Center, EPIC, har klaget over Buzz til de amerikanske telemyndigeder for at få Buzz ændret, så man melder sig til, istedet for at melde fra.

Google har ingen kommentarer til den amerikanske sag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere