Seks ufine Google-tricks får Microsoft til at klage til EU

Google spænder ben for andre søgemaskiner, låser kunderne fast og chikanerer, anklager Microsoft.

Google er hyklerisk, når firmaet prædiker åbenhed.

Det mener Microsoft, som nu har besluttet at indsende en officiel klage til Europa Kommisssionen, der allerede er i gang med en indledende undersøgelse af Google. Anklagen er monopolmisbrug, og hvis man spørger Microsoft, så er der noget om snakken.

"Som den eneste reelle søgekonkurrent til Google i USA og i det meste af Europa har vi stor respekt for Googles tekniske bedrifter og deres konkurrenceevne. Google har gjort meget for at opfylde deres egen mission om at organisere alt information i verden, men vi er bekymrede over de voksende tegn på, at Google er i færd med at forhindre andre i at lave en alternativ søgemaskine," siger Microsofts underdirektør Brad Smith.

Ifølge ham sidder Google på 95 procent af søgemarkedet i Europa. I USA har Microsoft og Yahoo en lidt større bid af markedet, tilsammen cirka 25 procent.
 

Må ikke få snablen i YouTube

Men hvad er det, at Google gør forkert? Microsoft har flere anklager om ufine tricks.

For det første hævder Microsoft, at Google begrænser andre søgemaskiners adgang til YouTube, så de ikke kan lave de samme relevante søgeresultater, som Google. Det er med til at fastholde Googles brugere.

For det andet forhindrer Google, at Microsoft kan lave en optimal integration af YouTube på de nye mobiler med Windows Phone 7. Microsoft undrer sig over, at Apple gerne må lave en veldesignet udgave af YouTube til iPhones, men at den samme mulighed ikke gælder for Microsoft. Brad Smith mener, at det skyldes, at Google og Microsoft konkurrerer på søgemarkedet.

En tredje grund hænger sammen med den aktuelle afgørelse, hvor Google fik nej til at scanne bøger. Afvisningen skyldtes blandt andet, at Google også her ville begrænse andre søgemaskiners mulighed for at tilgå de digitaliserede bøger.

Microsoft er også fortørnet over, at Google ikke lader annoncørerne bruge den indtastede information fra Googles annoncenetværk andre steder. Det er for svært og dyrt at køre kampagner på flere søgemaskiner af gangen, og Microsoft-bossen hævder, at det er med til at fastholde mange annoncører hos Google.

Microsoft hævder derudover, at Google ikke tillader, at hjemmesider bruger andre søgebokse på deres hjemmeside, hvis de har indlejret en Google-søgeboks på siden.

Afslutningsvist siger Microsoft, at Google gør det meget dyrt for konkurrerende firmaer at købe sig til plads i reklamesystemet AdWords. Microsoft har indsendt oplysninger til kommisssionen for at understøtte de mange anklager.

 

Det er ironisk, at det er os der klager

Microsoft har selv prøvet at være i kommissionens søgelys, og har både i USA og Europa selv afleveret gigantiske bøder for monopolmisbrug. Nu ønsker Microsoft at sende Google ind i en tilsvarende tidskrævende og dyr sag hos EU-Kommissionen.

Brad Smith erkender det ironiske i, at Microsoft nu frivilligt bevæger sig tilbage til kommissionen, men at firmaet simpelthen er forpligtet til at tilslutte sig sagen mod Google.

"Som et firma, der selv har tilbragt mere end et årti på den anden side af bordet i kommissionen, er en officiel klage om monopolmisbrug selvfølgelig noget, vi tager meget alvorligt. Det her er første gang, at Microsoft nogen sinde har taget sådan et skridt. Om nogen; ved vi, at det er vigtigt at fastholde et fokus på, at konkurrencelovgivningen fungerer, og at den teknologisk innovation bevæger sig fremad."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere