Artikel top billede

Her har vi Microsofts software-chef Ray Ozzie. Han laver sikkert gode PowerPoint-præsentationer, men mange folk skam-misbruger hans produkter

Hallo - vi gider ikke se dine dødssyge PowerPoints

Din PowerPoint-præsentation stinker mere, end du tror.

Under et møde i Kabul i 2010 blev den daværende øverstkommanderende for de amerikanske styrker i Afghanistan, Stanley McChrystal, præsenteret for en komplet uforståelig PowerPoint-slide.   

"Når vi en dag har forstået den slide, har vi vundet krigen," lød generalens tørre kommentar til det uforståelige diagram, der mest af alt lignede en væltet skål spaghetti bolognese.

Og alt for ofte bliver vi præsenteret for elendige og drønkedelige PowerPoint-slides, der hæmmer formidlingen i stedet for at styrke den, forklarer foredragsholder og virksomhedsrådgiver Soulaima Gourani. 

Hun blev sidste år kåret som årets danske foredragsholder og oplever ofte, at selv fagligt dygtige folk ikke får deres budskab igennem, fordi de er elendige til at formidle det.

"Ja, hold kæft, hvor findes der bare mange dårlige præsentationer derude," udbryder hun, da PC World Business Center forklarer problemstillingen for hende.

Er dine PowerPoints også kedelige?

Det er muligt, at du selv synes, at dine Powerpoint-præsentationer er superfede.

Men hvis dine tilhørere er tavse som graven under din præsentation, er det ikke nødvendigvis, fordi de er opslugte af dine slides og dine mange kloge ord. Det kan også meget vel være, at de ligesom general McChrystal ikke fatter en dyt, eller i bedste fald bare drønkeder sig.

Sådan finder du ud af, om din præsentation stinker

Modstanden mod de kedelige og absurde PowerPoint-præsentationer er endda kommet så vidt, at det er blevet en global-bevægelse. 

Det hævder det nye schweiziske parti The Anti PowerPoint Party - og ja, de findes faktisk - i hvert fald.

Partien ønsker en folkeafstemning om et forbud mod PowerPoint-præsentationer i Schweiz. Men formanden, Matthias Poehm, forklarer på partiets hjemmeside, at der tale om et globalt projekt. 

Koster milliarder

Proehm ser partiet som et talerør for næsten 250 millioner borgere i verden, der hver eneste måned er tvunget til at overvære kedelige præsentationer i virksomheder, på universiteter og i skoler.

The Anti PowerPoint Party hævder at have lavet beregninger, der viser, at  ligegyldige  PowerPoint-præsentationer koster det samlede Europa intet mindre end 850 milliarder kroner om året i produktionstab. 

Men selv om om det scweizistiske parti måske er skabt med et glimt i øjet, har de alligevel fat i en væsentlig pointe, mener Soulaima Gourani. 

"Jeg synes, virksomheder skal tænke meget nøje over, hvad det rent faktisk er, de byder deres kunder og medarbejdere, når de disker op med PowerPoint-præsentationer," siger hun.


Opskriften på en rædselsfuld præsentation

De dårlige præsentationer er kendetegnet ved at indeholde mange tal, bestå af alt for mange slides og være alt for teksttunge. 

Men i mange tilfælde er personen, der laver præsentationen, også for inaktiv. 

Soulaima Gourani oplever ofte, at folk står helt stive og passive ved siden af deres PowerPoint-præsentation og nærmest er tilskuer til deres eget show. 

"Jeg har lige været til en præsentation hos en af verdens største producenter af økonomisystemer. I løbet af tre kvarter fik jeg smidt 83 forskellige slides i hovedet. Det var ganske enkelt rædselsfuldt - rædselsfuldt!," siger hun opgivende.  

Tilhørerne bliver irriteret

Og Soulaima Gourani fortæller, at hun sidder og bliver irriteret under foredraget, når hun oplever den slags. Og hun kan hurtigt se, at hun er ikke den eneste.

"Det var tydeligt, at folk slet ikke lyttede efter. Der gik simpelthen en mental klap ned for folk, og i spørgerunden bagefter spurgte tilhørerne om ting, der allerede var blevet forklaret i præsentationen," fortæller hun.
 
Står du selv og holder en præsentation, kan du ifølge Gourani hurtigt spotte, hvis den mentale klap går ned for publikum. 

Det første du vil opdage er, at deres respons bliver dårlig. Det vil udmønte sig i, at der bliver langt mellem smil og grin på tilhørerpladserne. Og kort tid efter vil du opleve, at nogle folk begynder at cirkulere ind og ud af lokalet, mens andre forsigtigt vil liste deres mobiltelefoner frem fra lommerne.

Læs også:
Sådan laver du en superfed PowerPoint-præsentation
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?