Forhandlere skjuler jobklausuler

It-ansatte rammes af hemmelige jobklausuler, der hæmmer deres karriere.

Sælgere og konsulenter hos it-forhandlere rammes i stigende omfang af hemmelige jobklausuler. Tal fra Business Danmark viser, at andelen af sælgere og konsulenter i it-branchen, som er omfattet af de lovregulerede kunde- og konkurrenceklausler, er faldet fra næsten hver tredje, 30 procent i 2001, til blot hver ottende, 13 procent i dag.

Ifølge Business Danmark skyldes faldet, at forhandlerne og deres kunder i stedet for de traditionelle kunde- og konkurrenceklausuler laver indbyrdes hemmelige aftaler om at lade være med at plukke hinandens nøglemedarbejdere. Og medarbejderne får ikke noget at vide.

Formanden for Business Danmark, Jens Neustrup Simonsen, mistænker forhandlerne for at benytte de hemmelige aftaler til at drible uden om Funktionærlovens bestemmelser om åbenhed og ikke mindst retten til økonomisk kompensation til de ansatte.

»Det er meget mystisk, at vi ser en så voldsom nedgang i kunde- og konkurrenceklausuler. Vi kan kun se det som et udtryk for, at branchen har ændret praksis på området, så man omgår Funktionærlovens bestemmelser om kompensation. Der er tale om et klart brud på aftale-lovgivningen, når virksomheder opfører sig på denne måde,« siger Jens Neustrup Simonsen til CRN.

En erfaren branchemand med mange års direktørerfaring bekræfter overfor CRN, at de hemmelige jobklausuler er meget udbredte.

»Aftaler, der begrænser eksempelvis en kundes mulighed for at rekruttere en nøglemedarbejder
hos en leverandør, er fast standard i salgskontrakter. Men jeg har aldrig set det sort på hvidt i en sælgers eller en konsulents ansættelseskontrakt. Det bør det selvfølgelig være. Men i min virksomhed laver vi ikke den slags aftaler,« siger branchemanden, der ikke ønsker sit navn frem.

Læs mere i den trykte udgave af CRN, der udkommer i dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere