Artikel top billede

(Foto: http://www.flickr.com/photos/rosengrant/)

Guide: Sådan gør du når Windows 7 bryder ned

Læs her, hvordan du reparerer en fejlramt Windows 7-installation og beholder alle dine programmer og personlige dokumenter og indstillinger.

Guide: Sådan gør du når Windows 7 bryder ned

Alle styresystemer får på et eller andet tidspunkt brug for reparation; her er Windows 7 ingen undtagelse. Hvad enten det drejer sig om korrupte data, et særligt brutalt stykke malware eller noget andet alvorligt, kan du komme ud for at være nødt til at geninstallere din kopi af Windows.

Det kan dog være en hård omgang at skulle slette alt på sin harddisk om og foretage en helt ny installation. Heldigvis findes der en måde at reparere en fejlramt Windows 7-installation, så du beholder alle dine programmer, personlige data, dokumenter og brugerkonti.

Med Windows 7 er det muligt at gennemføre en såkaldt opgraderings-installation for på den måde at reparere en fejlramt installation. Selv om opgraderings-valgmuligheden i installationsproceduren teknisk set er designet til at opgradere ældre versioner af Windows såsom Vista, kan den altså også bruges til at reparere en eksisterende installation af Windows 7.

Bemærk, at denne opgradering kun kan startes fra Windows. Så hvis din pc ikke kan starte Windows helt op, så kan du ikke bruge denne vejledning.

Der dukker nogle flere begrænsninger op undervejs i vejledningen, så sørg for at læse hele artiklen grundigt igennem, før du forsøger at reparere din fejlramte Windows 7-installation.

Det bør desuden være din sidste udvej at udføre en reparations-installation. Det er noget, du kun bør overveje, hvis der stadig er problemer, efter du har fjernet eventuel malware, geninstalleret drivere eller uden succes forsøgt at gendanne systemet med Systemgendannelse fra et gendannelsespunkt, hvor alting fungerede, som det skulle.

Forbered din pc til Windows 7

Før du udfører en reparations-installation, bør du foretage visse foranstaltninger. Allerførst bør du lave backup af dine vigtigste filer til et eksternt lagermedie.

Selv om det er usandsynligt, at reparationsprocessen mislykkes eller resulterer i, at dine filer bliver slettet, så de ikke kan gendannes, så er det altid en god idé at lave backup, før man går i gang med større operationer.

Når du har lavet backup af dine vigtige data, anbefaler vi, at du afinstallerer enhver form for sikkerhedssoftware fra tredjeparter såsom firewalls eller antivirusprogrammer. Du kan altid geninstallere dem, når reparationen er veloverstået, men da proceduren startes fra Windows, så er det bedst at fjerne ethvert sikkerhedsprogram, der aktivt skanner systemets filer.

Du bør også på forhånd downloade og gemme alle de drivere, som dit system har brug for - især netværksdrivere så du ved, at du kan oprette forbindelse til internettet, hvis noget går galt.

Slet midlertidige filer

Herefter bør du slette alle de midlertidige filer, som i tidens løb ophober sig op i Windows. Det gør du ved at åbne Start-menuen og skrive "diskoprydning" i søgefeltet. Vælg programmet med et klik med venstre museknap eller tryk på tastaturets enter-/returtast.

Værktøjet Diskoprydning vil herefter gennemsøge systemet for filer, der kan slettes for at frigøre plads på harddisken.

I det vindue, der fremkommer, får du en liste, hvor du kan vælge hvilke typer af filer, du vil slette. Når du har sørget for, at alt på denne liste er valgt, går du ind i fanebladet Flere indstillinger, hvor du under Systemgendannelse og øjebliksbilleder vælger Ryd op.... I den dialogboks, der fremkommer, klikker du på Slet. Når du klikker OK går værktøjet Diskoprydning i gang med at rense systemet for gamle systemfiler, midlertidige filer og andet digitalt skrammel.

Afhængig af blandt andet hvor meget skrammel, der er på din harddisk, kan det tage alt fra få sekunder til nogle få minutter.

Når du har kørt værktøjet Diskoprydning, er der stadig nogle få mapper, der skal tømmes manuelt.

Først gør du ind i Mappeindstillinger, som du finder ved at skrive "mappeindstillinger" i søgefeltet i Start-menuen. I det vindue, der fremkommer, går du ind i fanebladet Vis, hvor du under Avancerede indstillinger vælger Vis skjulte filer, mapper og drev. Klik OK. Nu kan du i Windows Stifinder se filer, mapper og drev, der ellers ville være skjulte. Du finder Windows Stifinder ved at skrive "stifinder" i søgefeltet i Start-menuen.

I Windows Stifinder åbner du C:-drevet og dobbeltklikker på mappen Windows. Slet alle eventuelle filer i mapperne Prefetch og Temp, men sørg for ikke at slette selve disse to mapper.

Herefter navigerer du tilbage til C:-drevet, dobbeltklikker på mappen Brugere og dobbeltklikker på mappen med dit eget brugernavn. Her bevæger du dig ved at dobbeltklikke på dem ned i mapperne AppData, Local og endeligt Temp. Slet alle filer i denne mappe og genstart herefter dit system.

Installation af Windows 7

Når dette forberedende arbejde er udført, kan du trygt gå i gang med reparations-installationen af Windows 7. Du får brug for en Windows 7-installationsdisk i samme udgave af Windows 7, som i forvejen er installeret. Der skal desuden være mindst 10 gigabyte ledig plads på din harddisk.

Installationsdisken skal være i stand til at gennemføre en helt ny Windows-installation, hvilket betyder, at en gendannelsesdisk fra pc-producenten sandsynligvis ikke vil fungere til formålet.

For at begynde installationsprocessen indsætter du installationsdisken i dit cd/dvd-drev. Dobbeltklik på drevet i Stifinder og kør Setup, hvis det ikke starter automatisk. I installationsvinduet klikker du på knappen Installer nu, hvorefter du får mulighed for at vælge, om du vil fortsætte installationen med eller uden at downloade opdateringer.

Hvis du har en fungerende internetforbindelse, så vælg at downloade opdateringer, men det er ikke så afgørende. Herefter skal du acceptere licensbetingelserne og tage stilling til, om du vil foretage en opgradering eller en brugerdefineret installation. Da du er ved at reparere en korrupt installation, skal du her vælge Opgrader.

Med valgmuligheden Brugerdefineret bliver dine personlige filer og indstillinger ikke gemt.

Hold øje med de røde flag

Når du har valgt Opgrader vil installationsprocessen kontrollere, om din pc opfylder systemkravene til Windows 7. Det burde ikke give nogen problemer, da du jo i forvejen kører denne udgave af Windows 7, men kig alligevel efter, om der er nogen røde flag. Når du klikker på Næste, går reparationsprocessen i gang.

Hvis valgmuligheden Opgrader ikke er til rådighed, kan du alligevel foretage en reparation ved hjælp af en lille spidsfindighed: Annuller installationsprocessen. I Stifinder højreklikker du på Setup-filen og går ind i Egenskaber. Her går du ind i fanebladet Kompatibilitet, hvor du under Kompatibilitetstilstand sætter flueben i Kør dette program i kompatibilitetstilstand for: og vælger Windows Vista (Service Pack 2) i rullemenuen. Sæt også flueben i Kør dette program som administrator under Rettighedsniveau. Klik OK. Kør Setup igen og det skulle nu gerne være muligt at vælge Opgrader.

Sæt kaffe over nu

Den næste del af reparationsprocessen kræver ingen brugerdeltagelse. Installationsprocessen indsamler information om dit system, kopierer de nødvendige installationsfiler og flytter derefter alle personlige filer og programmer over til den nye installation af Windows 7.

Denne proces tager lidt tid (en typisk reparations-installation tog omkring 40 minutter på vores testmaskine), men det kan variere fra system til system afhængig af hvor stor en mænge data, der skal overføres.

De fleste indstillinger og programmer fra din oprindelige installation af Windows 7 vil blive overført, men nogle få ting såsom tilpassede temaer kan ikke overføres. Så den slags må du tilpasse eller installere på ny på din nye installation.

Oprydning efter installationen

Når opgraderingen er fuldført, vil du blive bedt om at aktivere din nye installation og indstille nogle grundlæggende ting såsom tid og dato. Sidst i opsætningen vil Windows teste din maskines ydeevne og genere en opgørelse af, hvor din maskine ligger på Windows Experience Index.

Når hele installationsprocessen er gennemført, bør du undersøge, om alle dine filer er intakte og om alle dine programmer fungerer. Kør Windows Update for at sørge for, at din nye installation af Windows 7 er helt opdateret.

Afslutningsvis bør du fjerne resterne fra din gamle installation af Windows 7. De er gemt i to systemmapper ved navn $INPLACE.~TR og $WINDOWS.~Q.

Hvis alting fungerer, som det skal, kan du uden problemer slette disse to mapper og eventuelt andre midlertidige filer fra installationsprocessen ved at følge de samme trin i værktøjet Diskoprydning, som vi beskrev tidligere.

Tillykke! Du har nu reddet din Windows 7-pc fra afgrundens rand.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere