Videokamera udstyret med GPS og laserstråler

Contours hjelmkamera optager i HD og er udstyret med både GPS og laserstråler. Kameraet er perfekt til de fleste fritidsaktiviteter.

Videokamera udstyret med GPS og laserstråler

Et hjelmkamera kan sidde på en cykelhjelm, crosshjelm, motorcykelhjelm, skihjelm, skaterhjelm, på en støvle, et cykelstyr eller en overarm. Faktisk kan man også få en vandtæt kasse til det lille kamera, så man kan lave undersøiske optagelser.

Mulighederne for at lave spændende optagelser i høj kvalitet er overvældende, og kameraet kræver ikke megen tilvænning, så det er bare at gå i gang.

Planen var i første omgang at teste kameraet på en offroad motorcykeltur fra den norske hovedstad Oslo til Helsingborg. En tur på 1.300 til 1.400 kilometer med masser af muligheder for at afprøve kameraet under forskellige forhold.

Senere blev kameraet prøvet på mountainbike, racercykel, rulleskøjter og gademotorcykel.

Bip bip for tænd/sluk

Som ny med kameraet er det en stor usikkerhed ikke at være sikker på, om man nu optager, det man gerne vil, eller om kameraet er vippet for meget opad eller for meget nedad.

Først når man er hjemme igen og kobler kameraet til computeren og overfører sine videoer, er det muligt at se, hvad man egentlig fik optaget. Undertegnede tester havde held i sprøjten med indstillingen i fire ud af fem tilfælde.

Problemet er tit, at man ikke holder hovedet i samme stilling, når man holder stille og indstiller kameraet, som når man efterfølgende kører på en cykel eller motorcykel. Men der findes en app, som eliminerer problemet med ikke at vide, hvad man optager, men mere om den senere.

Når kameraet er tændt, starter og slutter man med at optage ved at skubbe en pænt stor rektangulær skyder frem og tilbage oven på kameraet, som kvitterer med et bip eller to bip, alt efter om det bliver slukket eller sat i gang.

Inden man starter optagelsen, trykkes der en gang til på on/off-knappen for at aktivere de to laserstråler, som på en væg eller hånd viser, om kameraet optager vandret. Hvis kameraet sidder skævt på for eksempel en hjelm, kan linsen drejes, indtil de to laserstråler er vandret.

Bliver sygt kedeligt

En af de første lektioner var, at man skal optage korte klip af forholdsvis få minutters varighed. Optagelsen på 20 minutter fra færgen og ud af Oslo var sygt kedelig at se på, og så var batteriet allerede godt brugt.

Når LED-lampen lyser grønt, er der 80 procent tilbage i batteriet, når den lyser gult, er der 20 til 80 procent tilbage, mens rødt indikerer mindre end 20 procents kapacitet.

Jens Eskildsen fra offroadklubben Tenere Klub Danmark har en af de tidlige Contour-modeller, og han blev hurtigt træt af den forholdsvis begrænsede batterilevetid, men det er der råd for.

For eksempel kan man bruge batterier fra forskellige Nokia mobiltelefoner i Contour-kameraet. Jens Eskildsen søgte på eBay ved at skrive batteriets modelnummer, 'high capacity' og 'mah', som står for milliamperetimer.

"Jeg fandt hurtigt et batteri på 2050 mah, hvor standardbatteriet er på 1050 mah, så det er næsten dobbelt op. Og så til en 50'er inklusive fragt," fortæller Jens Eskildsen, hvis Contour har nogle år på bagen og er en model uden GPS eller andre narrestreger.

"De batterier, jeg har nu, holder små tre og en halv time, så er det ved at være tåleligt," siger Jens Eskildsen.

Videovenner i hele verden

Objektivets vinkel er 135 grader, hvilket er vidvinkel, men uden den fiskeøjeeffekt, man får med andre kameraer med lignende vidvinkelobjektiver.

ContourGPS kan ud over HD-videoer også tage stillbilleder med intervaller på 3, 5, 10, 30 eller 60 sekunder, så action-videoerne kan kombineres med en fotomontage.

Med kameraet følger et microSD-kort med to gigabyte, men vi valgte at sætte et 16 gigabyte-kort i svarende til omkring fire timers optagelse i HD-kvalitet. Bemærk, at det ikke betyder, at batteriet holder i fire timer, for det gør det langt fra.

Contour leveres med adgang til redigeringssoftware og et verdensomspændende 'community', som samler Contour-brugere og giver dem mulighed for at uploade resultatet af anstrengelserne og dele dem med alverden.

Desværre er det ikke så nemt, hvis man hellere vil redigere og vise sine optagelser uden om Contours software. Contour bruger filtypen .mov, og den kan konverteres til andre formater, så man kan redigere i eksempelvis Windows Moviemaker eller andre redigeringsprogrammer. Men det kræver et konverteringsprogram og er ikke bare lige til, hvis ikke man er inde i den slags og måske heller ikke interesserer sig for det.

Prismæssigt ligger GPS-versionen af Contour-hjelmkameraerne næsten i top. Dyrest er Contour+, som ud over GPS har mulighed for at montere en ekstern mikrofon og HDMI-stik til live streaming. Prisen er 4.799 kroner.

Næstdyrest er den testede model ContourGPS til 3.399 kroner.

Det nye og vandtætte (ned til én meter) ContourROAM koster 1.899 kroner, mens det billigste hjelmkamera fra Contour er ContourHD, som koster 1.450 kroner. Alle priser fundet på hjelmkamera.dk

En nærdødsoplevelse

Efter et par ugers brug var jeg tæt på at tage livet af det fine GPS-baserede hjelmkamera. Jeg var blevet så fortrolig med brugen af det, at jeg kastede mig ud i at opdatere kameraets firmware. En noget omstændelig proces, der omfatter at formattere hukommelseskortet og kopiere en fil over i kameraets 'rod'.

Alt gik helt som beskrevet i den pædagogiske vejledning på Contours hjemmeside indtil der, hvor den 'hemmelige knap' skal holdes nede, mens tænd/sluk-knappen holdes inde og slippes.

De to LED-lamper bag på kameraet blinkede, som de skulle, men så skulle de fortsætte med at blinke rødt på skift, og så var opdateringen gennemført og kameraet slukket. Men LED-lamperne blinkede ikke rødt, og til sidst slap kræfterne op, og jeg måtte slippe den 'hemmelige knap'.

Processen kan ifølge vejledningen tage op til "fem minutter eller mere", men vil normalt bare vare sekunder. Det glippede nok for mig med den hemmelige knap, før der var gået fem minutter, men der gik i hvert fald adskillige minutter, før fingeren smuttede.
 
Nu er kameraet tændt, men kan ikke optage og vil ikke slukke. Jeg må besøge et Contour-forum.

Nu prøver jeg igen. Jeg tog batteriet ud og voldslukkede på den måde kameraet, så må det briste eller bære. Opdagede i øvrigt, at jeg havde firmwareversion 1.09 installeret, hvilket ifølge vejledningen betyder, at jeg først skal downloade og installere version 1.13, før den seneste version 1.17 kan installeres.

Ok, så meget klogere går jeg nu i gang igen. Og vupti - denne gang blinkede alt, som det skulle - og gik ud, som det skulle.

Nu er kameraet opdateret med den nyeste firmware, der blandt andet betyder, at jeg på en smartphone kan se, hvad jeg netop nu optager.

Det er smart, for når kameraet er monteret på eksempelvis en styrthjelm eller noget andet, kan man godt nok tjekke, om kameraet er vandret og hvis ikke, så kan man justere linsen ved hjælp af de to laserstråler - men man kan ikke se, hvad kameraet rent faktisk optager. Det kan man ved hjælp af disse apps til iPhone 4, iPhone 3GS og iPod Touch (3. og 4. generation) og nu også Android OS version 2.2.1 eller højere.

Den mulighed skulle prøves, så vi installerede først et lille kort (ekstraudstyr) i kameraet ved siden af batteriet og hentede dernæst en brugbar app på internettet i Android Market.

Næste skridt var at holde den 'hemmelige' knap på kameraet nede i nogle sekunder. Så blinker lampen foran på kameraet blåt, og nu forsøger kamera og den Bluetooth-aktive telefon at finde hinanden. Det lykkedes uden problemer i første forsøg, og det er en særdeles brugbar funktion at kunne se 'live', hvad man filmer.

Herudover kan man også via telefonen ændre på kameraets indstillinger, opløsning, hastighed, mikrofonens følsomhed og slå GPS-funktionen til og fra.

Når ret skal være ret, måtte vi af en eller anden grund efter den første succes reinstallere Contour Mobile App for igen at få den Bluetooth-baserede fjernbetjening til at virke. Siden prøvede vi flere gange uden problemer.

Konklusion:
Hjelmkameraet ContourGPS er en rigtig god opfindelse. Det fylder meget lidt, det er nemt at bruge (når man har vænnet sig til det), og det optager i høj kvalitet. Vi giver det fire ud af seks stjerner for et rigtig godt produkt med plads til forbedringer.

I æsken:
ContourGPS-kamera, opladeligt batteri, microSD-kort (to gigabyte), justerbare beslag til to hjelme og beslag til eksempelvis cross- eller skibriller, beskyttelseskappe til objektiv, to sikkerhedssnore og USB-kabel.

Man kan købe ekstraudstyr i form af en anden slags beslag til eksempelvis cykelstyr og cykelhjelm. Sidstnævnte spændes fast med en nylonbændel, så man slipper for at lime beslaget til hjelmen.

I denne video kan du se hjelmkameraet in action:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere