Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Rosenmeier ked af at Actebis ikke fik kamp til stregen

Image 2011: Springet fra familievirksomhedens værdier til en amerikansk Tech Data-virkelighed har ikke altid været en dans på roser, erkender afgående Tech Data-direktør Jørn Rosenmeier, som glæder sig over at fastholde Tech Datas andenplads.

Værdier. Loyalitetsfølelse. Motiver. Diplomatiets kunst.

Ifølge Tech Datas afgående direktør, Jørn Rosenmeier, er listen lang over de dyder, der værdsættes forskelligt i en familievirksomhed og i en amerikansk børsnoteret virksomhed.
Noget, han gennem det seneste år har lært meget om.

For efter i næsten to årtier at have stået i spidsen for familiens mere end 100 år gamle virksomhed i Nørresundby, Rosenmeier Electronics, valgte Jørn Rosenmeier at følge med over i Tech Data, da den amerikanske distributør købte den hollandske kapitalfond Triade, der siden 2007 havde siddet på aktiemajoriteten i den nordjyske familievirksomhed.

Hans oplevelse er, at den største forskel ligger i værdierne.

»I et familiefirma træffes beslutninger ud fra, hvad der er bedst for firmaet på langt sigt. Og hvis man har samme efternavn som firmaet, stilles der aldrig spørgsmålstegn ved ens autoritet. Omvendt er det nok svært at nå til tops, hvis man ikke har efternavnet,« siger Jørn Rosenmeier og fortsætter:

»I et stort børsnoteret firma kan alle komme til tops. En nødvendighed for at gøre sig positivt bemærket er naturligvis, at man når sine budgetmål, og kvartalsregnskabet kommer derfor til at dominere. Det har ofte den konsekvens, at der træffes beslutninger, som er korrekte på den korte bane, men ikke nødvendigvis de bedste på lidt længere sigt på et marked som det danske,« siger han og understreger, at han ikke ser det ene værdisæt som bedre end det andet.

Han konstaterer blot forskellene.

Da Jørn Rosenmeier takkede ja til jobbet, takkede han dermed ja til udfordringen om at få disse to tankeverdener til at mødes. To verdener placeret på hver sin side af Storebælt - i Nørresundby og i Birkerød - med hver deres historie, normer og kultur.

En nordjysk familievirksomhed med stolte traditioner over for en succesfuld gigantkoncern, der, som Rosenmeier ikke glemmer at nævne, med sin placering som nummer 109 på Fortune 500-listen, er større end selveste McDonald's.

Over for kunderne lader Rosenmeiers opgave til at være lykkedes.

Tech Data fastholder sin plads som nummer to i det samlede Image og går frem på parametrene »produkternes salgbarhed« og »virksomhedens ledelse«.

Men trods glæden over at fastholde positionen, lægger Jørn Rosenmeier ikke skjul på ærgrelsen over den evige rolle som toer.

»Jeg er ked af, at det ikke lykkedes at give Actebis mere modstand. Men fundamentet er lagt for mere kamp om førstepladsen til næste år.«

Jørn Rosenmeier erkender, at fusionen personligt har været en rejse ind i ukendt land.

»Jeg har hørt, at en medarbejder sagde følgende, da det blev officielt, at jeg stopper: 'Det kan godt være, at han var en hund i et spil kegler, men han var sgu vores hund'. Det er nok en meget rammende beskrivelse, især for den første tid. Jeg forstod ikke spillet i begyndelsen,« siger Rosenmeier og tilføjer, at han med sin baggrund har haft svært ved at forlige sig med den tilvænning til røde tal, som har præget kulturen i Tech Data. Her skal man da også tilbage til 2004 for at finde et sort regnskab.

Det var ifølge Jørn Rosenmeier aldrig gået i familievirksomheden vest for Storebælt.

Vellykket fusion

Men måske endnu mere svært har det været at forlige sig med de indskrænkede muligheder for at gøre noget ved det.

»Det har været en belastning at have en begrænset handlefrihed, hvor der skulle tages hensyn til en nordisk og europæisk strategi og organisation. Derfor har det nødvendige arbejde med at få skiftet farven på tallene alt for ofte været ved hjælp af besparelser frem for en aggressiv strategi,« siger Rosenmeier og roser medarbejderne for at have holdt modet oppe i et år, der på mange måder har været hårdt.
Alligevel mener han, at fusionen er veloverstået, og at der er blevet rykket ved tingene.

»Fusionen er gået godt. Vi har stort set fastholdt samme omsætning, som der før var i de to selvstændige firmaer, og vigtigst af alt er vi i løbet af året gået fra ikke at kunne læse bundlinjen på rødt papir til nu at kunne skimte den,« siger Jørn Rosenmeier og tilføjer, at medarbejderstaben under hans ledelse er blevet reduceret med omkring en tredjedel, og at der samtidig er indført SAP, et nyt CRM-system og et nyt telefonanlæg.

Så på trods af måske at have lignet en hund i et spil kegler, mener han, at hans manglende corporate skoling samtidig har været hans styrke.

»Generelt mener jeg, at der har været brug for en chef som mig, for hvem røde tal var totalt uacceptabelt,« siger han og fortæller, at en af de største udfordringer derfor har været at få medarbejderne i øst til at forstå, at underskud er lig med forandring. Og at få vest til at forstå, at Tech Data-modellen fungerer.

Den sværeste beslutning

I oktober meddelte Tech Data, at Jørn Rosenmeier stopper som direktør ved årsskiftet og helt forlader virksomheden den 1. februar. Han bliver erstattet af den i it-branchen ukendte Hanne Sjøberg. Jørn Rosenmeier har tidligere slået fast, at det hele tiden har været planen at sige farvel, når fusionen var overstået.

Alligevel fortæller han nu, at beslutningen er blevet skubbet på vej af en anden beslutning, han har måttet tage i årets løb.

Nemlig beslutningen om at sige farvel til loyale Rosenmeier-medarbejdere med mere end 30 års tro tjeneste i familievirksomheden bag sig.

»I Rosenmeier kunne man skabe jobbet til medarbejderen. Havde man en loyal medarbejder, så skabte man et job, der passede til evnerne. I en global virksomhed skal medarbejderen passe til jobbet.«

Den manglende mulighed for at belønne loyalitet har i den grad været imod den virksomhedskultur, Jørn Rosenmeier har fået ind med modermælken.

»Når man fyrer de medarbejdere, man har kendt, siden man selv var en ung knægt og arbejdede på lageret i skoleferierne, så begynder man at overveje, om man ikke også skal sætte sit eget navn på listen,« siger Rosenmeier og tilføjer: »Så det gjorde jeg.«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere