Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Telias hovedkabel gravet over af TDC-entreprenør

Klodset TDC-entreprenør savede det forkerte teleselskabs kabler over. Nu er han fyret.

Gårsdagens store nedbrud på Telias netværk, som forhindrede mange firmaer i at tale i fastnettelefon, skyldes en grave-mester, der med god ret kan kaldes klodset. Temmelig klodset.

Faktisk lykkedes det den pågældende entreprenør, der arbejdede med nogle TDC-kabler på Ny Ellebjergvej i Valby, først at save et hovedkabel i Telias backbone over, og lidt senere endnu et kabel i firmaets netværk.

Den klodsede entrenprenør arbejdede i underenterprise for TDCs entreprenørfirma. Han blev fyret fra opgaven samme dag. Nu kan han imødese et erstatningskrav, fortæller netværksdirektør i Telia Lars Blach Jensen.

Der er ikke mistanke om TDC-entreprenørens overgravning af konkurrentens vigtige kabler skulle være sket af andre grunde end uheld.

Udover den mistede opgave kan den klodsede entreprenør også ærgre sig over en regning, han snart modtager fra Telia. Han kommer dog ikke til at betale for andet end udgifterne for sammensplejsningen af klippede kabler. Telias omkostninger i form af tabt indtjening og eventuelle tab, som selskabets kunder måtte have lidt, bliver som praksis er ikke opkrævet hos den uheldige entreprenør.

Ifølge Telia blev det store fiberkabel gravet fri, som det skulle. Derefter gik det galt.

"Han har ikke fulgt de gældende regler. Han har simpelthen savet vores rør over uden at tjekke, om der var kabler i dem. Og så har han savet en forkert operatørs rør over," fortæller Lars Blach Jensen.

Da den saveglade entreprenør savede endnu et Telia-kabel over på lokaliteten senere samme eftermiddag, henvendte Telia sig til TDCs hovedentreprenør og fortalte om sagen, og kort efter var den uheldige gravemester på Ny Ellebjergvej uden arbejde.

App med røntgen-syn

Overgravede kabler skaber med jævne mellemrum forstyrrelser i teletrafikken, men faktisk burde kabelovergravninger slet ikke forekekomme.

Normalt har den gravende entreprenør pligt til at forespørge i Ledningsejer-registret. Her sendes forespørgslen videre til de net-ejere, som har kabler på den pågældende lokalitet. Net-ejerne kan så fremsende oplysninger om hvilke kabler, der ligger hvor.

Disse oplysninger ligger dog ikke nødvendigvis i en nemt tilgængelig elektronisk form, som man kan tilgå fra en smartphone i kabinen på en gravko.

Ingeniørgiganten Grontmij-Carlbro, der driver registret for Erhvervs- og Byggestyrelsen, har derfor leget med tanken om at udvikle en simpel app, der via augmented reality kunne give landets entreprenører et hurtigt overblik over kabler på et gravested. ComON har tidligere beskrevet projektet, der ville give gravefolket røntgen-syn.

Udviklingen af app'en er dog siden blevet sat i bero. Markedschef i Grontmij-Carlbro fortæller i dag, at det eksisterende GPS-system er for unøjagtigt til at gøre en augmented reality-app'en anvendelig i praksis, og selv hvis det lykkedes at omgå den forhindring, ville ingeniørselskabet stadigt skulle bakse med udfordringerne i at skabe en tilgængelig database - og få ledningsejerne til at lægge alle oplysninger frit frem. Og selv hvis dét også skulle lykkedes, ville systemet måske ikke kunne gardere sig mod typer som ham, der i går savede det forkerte selskabs kabler over to gange.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere