Test: Sonys kulfiber-kraftværk er guf for feinschmeckere

Den vejer under 1,2 kilo, men er alligevel udstyret med en 13,1 tommer skærm og spækket med power. Vi har testet Sony Vaio Z - en kulfiber-bærbar for feinschmeckere, som ikke kender ordet finanskrise.

Test: Sonys kulfiber-kraftværk er guf for feinschmeckere

Anmeldelse: Sony Vaio Z er udstyret med et prisskilt, der giver din bankrådgiver tics og truer med at knockoute din privatøkonomi.

24.000 kroner koster Sonys bærbare computer, der dog også kan prale af at være et lille, veldesignet kraftværk.

Pc'en er pakket ind i kulfiber, og for at understrege den slanke linje er den klædt i sort - det slanker, som der står i damebladene.

Vægten er dog allerede meget lav, og med sine 1,2 kilo skal du ikke forvente at få rygproblemer, selv om du dagligt slæber den flade følgesvend med på farten.

Skærmen er 13,1 tommer og har en høj opløsning på 1600 gange 900 pixel. Til sammenligning har Apple MacBook Air ligeledes på 13 tommer en opløsning på 1.440 gange 900 pixel.

Den højere opløsning giver dig mere plads på skrivebordet, og det er nemmere at jonglere rundt med flere åbne programmer og mapper.

Styresystemet er Windows 7 Professional. Det understreger, at denne computer er målrettet business-brug, og der er nok nogle virksomhedsejere, som vil være glade for at trække momsen fra på denne kostbare maskine.

Specifikationerne på Sony Vaio Z er helt i top, og det skal de også være for at retfærdiggøre prisen.

Computeren har en Intel Core i7 processor, otte gigabyte ram og en 256 gigabyte SDD-disk, der i modsætning til en gammeldags mekanisk harddisk er meget hurtigere og ikke helt så skrøbelig.

Fuld power og grafikmuskler

Vi har testet Sony Vaio Z mod konkurrerende ultrabooks, og den slår dem alle. I benchmark-programmet PC Mark Vantage scorer Vaio Z 11.854 point, mens Asus Zenbook UX31 får 10.411 point, Samsung Series 9 får 6.895 point, og Acer S3 får 4.912 point.

Der er med andre ord mere power i Sonys model end de nærmeste Windows-konkurrenter, der dog også alle ligger i et prisleje mellem 6.500 og 11.000 kroner.

For at stikke endnu mere af fra det voksende felt af ultrabooks følger en lille, sort kasse med Vaio Z.

Den huser en ekstern dvd-brænder og et AMD Radeon HD 6650M grafikkort, og når boksen er koblet til maskinen, får den ekstra grafikmuskler. I benchmarkprogrammet PC Mark Vantage scorer computeren med tilkoblet boks nu 12.317 point.

Helt konkret betyder det, at computeren bedre bliver i stand til at afvikle avancerede 3D-spil, som de konkurrerende bærbare med indbyggede grafikkort kun kan drømme om.

Fungerer også som gamer-pc

Vi spillede blandt andet det nye fodboldspil Fifa 2012 i fuld opløsning på maskinen, og den klarede det rigtig flot. 

Der var hverken slør eller forsinkelse, og detaljer stod skarpt. Det var en fornøjelse, og vi glemte ret hurtigt, at vi sad og spillede på en 13 tommer bærbar på sølle 1,2 kilo.

Oplevelsen var på højde med en rigtig fin gamer-pc. Imponerende.

Den eksterne boks med det ekstra grafikkort er smart og godt tænkt af Sony, selv om det naturligvis bliver lidt mere besværligt både at have den og den bærbare med på farten.

Samtidig skal den have strøm for at virke, så du må affinde dig med at være i nærheden af en stikkontakt. 

Men det er prisen for at spille de nyeste 3D-spil på en så lille maskine. 

Højst overraskende kan dvd-drevet i boksen ikke håndtere eller brænde Blu-ray-skiver. Det havde vi ærlig talt forventet, og det er virkelig et minus, når Sony nu forlanger 24.000 kroner for maskinen.

Så måtte der gerne være fuld power på festfyrværkeriet - og ikke mindst afspilning af HD-filmsamlingen.

Gode tilslutningsmuligheder

Computeren er udstyret med to USB-porte, hvor den ene understøtter USB 3.0, der giver højere overførselshastigheder.
Der er blevet plads til en HDMI-port i fuld størrelse, hvilket er usædvanligt i ultrabook-klassen. 

Det samme kan siges om VGA-porten, der ikke er specielt køn, men der vil nok blive sat pris på det i mange virksomheder, hvor du fortsat kobler dig til projektoren i mødelokalet via denne port.

Med MacBook Air og Asus Zenbook UX31 skal du eksempelvis bruge adaptere for at få computerne til at foretage samme manøvre. 

Tastaturet er udmærket på Sonys maskine, men det fjedrer en smule, hvis du trykker tasterne hårdt ned.

Generelt er det dog udmærket at skrive på, og det skyldes ikke mindst, at der er luft mellem tasterne. Det minimerer slåfejl. 

Touchpad'en er forholdsvis lille, og der er ikke megen plads til at danse den vilde samba med fingrene.

I stedet må du nøjes med lidt afmålt standarddans med din pegefinger. Vi var ikke generet af det i testperioden, men hvis du bruger touchpad'en meget, kan det måske på længere sigt være irriterende, at den ikke er større. 

Computerens sorte indpakning giver den et lidt anonymt design, og der er måske nogen, der havde forventet, at pc'en havde et mere ekstravagant udseende, når de mange tusindkronesedler kastes i armene på Sony. 

Der er dog ingen tvivl om, at Sony Vaio Z er en virkelig lækker luksusmaskine med en muskelmasse, der matcher Arnold Schwarzenegger i hans velmagtsdage. 

Computeren er på ingen måde et fornuftigt valg for den prisbevidste forbruger, der får en bedre handel ved at investere i en MacBook Air eller en Asus Zenbook UX31, der koster under halvdelen af Sonys pc. 

Sony Vaio Z ender på karakteren 5 ud 6.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere