Artikel top billede

Rantek-sagen: Krav om bedre kontrol med dansk software-salg til diktatur-stater

Sager som den om Ranteks eksport af overvågningssoftware til Iran bør få politiske konsekvenser, mener Dansk IT.

Regler for eksport af software til diktatur-stater er uklare og bør laves om, så danske it-firmaer ikke kan være i tvivl om, hvad der er i orden, og hvad der ikke er.

Det mener formanden for Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen.

"Man får jo det indtryk, at det meste lovgivning kun tager udgangspunkt i den analoge verden. Vi opfordrer politikerne til at tage software med i overvejelserne, når der lovgives, for eksempel i forbindelse med eksportbegrænsninger til bestemte lande. Som det er i dag, kan det kan være uklart, hvad reglerne omfatter," siger Klaus Kvorning til ComON.

Til Ritzau sagde han i går, at danske virksomheder ikke, som reglerne er i dag, har begrænsninger for eksport af software:

"Der er ifølge loven ikke noget til hinder for, at danske virksomheder sælger overvågningssoftware til for eksempel Syrien eller Iran. Det er stærkt bekymrende, hvis vestlige demokratier udstyrer regimer med software, der kan anvendes til at knægte ytringsfriheden", lød det.

I den et år gamle forordning om sanktioner mod Iran, som styrer, hvad danske virksomheder må eksportere til landet, står der kun en henvisning til produkter, der kan anvendes til intern undertrykkelse.

Ranteks direktør har i en email udtrykt, at selskabet har haft sine eksporttilladelser på plads.

Men tilladelser eller ej så har Ranteks salg af overvågningssoftware til Iran givet Danmark dårlig omtale internationalt.

"Jeg er enig i, at det er image-mæssigt dårligt med disse sager. Men det er også derfor, at vi gerne ser, at der kommer klarere regler på det her område," siger formanden for Dansk IT.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.