Artikel top billede

Fildeling anerkendt som ny religion

Svenskemyndigheder godkender pirat-kirke som officiel trossamfund.

For andre troende handler det om at ære gud og behandle sine medmennesker godt. Men det er ikke det vigtigste, hvis man tilhører Kopimistkirken.

Her er det øverste hellige budskab: "Kopier og del".

Det lyder måske fjollet, men kopimisterne, der tror på fri information, er netop blevet blåstemplet af de svenske myndigheder. Den besynderlige trosretning har fået myndigheden Kammarkollegiets ord for, at den er et trossamfund på lige fod med buddisterne og katolikkernes.

Det har krævet tre ansøgninger, men nu er godkendelsen officiel. 

"Forhåbentlig betyder det, at vi nu endelig kan begynde at udøve vores tro uden trusler om repressalier," udtaler stifter og åndelig leder Isak Gerson. missionsleder

Drilleri?

Der er mere information om Det Missionerende Kopimistsamfund på Kopimistsamfundet.se.
Altsammen skrevet i et meget rørstrømsk og tydeligt sarkastisk toneleje.

De talrige ansøgninger og den ihærdige kamp for godkendelse kunne meget vel være drilleri fra svenske pirater og fildeleres side, der på det seneste har oplevet en ny hård kurs over for ulovlig fildeling. Tilslutningen til piratpartiet er stagneret og flagskibet Pirate Bay er blevet dømt for medvirken til copyright-krænkelser.

Det har ikke været muligt at få bekræftet godkendelsen hos Kammarkollegiet i Sverige, der holder lukket i dag. Men kopimisterne har sendt deres godkendelse til ComON. Se den ude til højre.

Men er det hele en stor joke?

"Der er en portion humor, men der er også en stor del alvor i det her," siger talsmand Gustav Nipe, der også er kendt fra det svenske Piratparti, til ComON.

"Der findes mange rundt omkring i verden, der tror på de værdier, som vi tror på. Vi har bare formaliseret dem. Men det hænger selvfølgelig sammen med, at vi føler os forfulgte, og måske kan det her give os lidt fred," siger Gustav Ripe til ComON.

Han forklarer, at trossamfundet nok blev afvist de første gange, de søgte godkendelse, fordi de manglede beviser for, at der var et spirituel element i samfundet. Dem har de nu sørget for at tilføje.

George Lucas er også gud

Selv om medier i hele verden i dag har omtalt det nyslåede trossamfund og skabt opmærksomhed om fildeling, så er det nok begrænset, hvad godkendelsen har andet end symbolsk værdi.

"Det betyder ikke, at ulovlig fildeling er på vej til at blev lovlig. Lige som det heller ikke betyder, at vi alle skal til at gå rundt med lyssværd, hvis "jedi" bliver ophøjet til en religion," siger musikanalytiker Mark Mulligan til BBC.

Der har længe rumsteret rygter om, at jediridderne fra Star Wars skulle have fået deres religion blåstemplet i både England og Australien. Det er dog en vandrehistorie.

Kopimisterne nævner ikke ulovlig fildeling som en del af trosbekendelsen. Det handler mere om fri adgang af viden til alle.

Kopimisterne har ctrl+c og ctrl+v som sine hellige symboler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.