Artikel top billede

Nu kommer gigabit-WLAN

Den femte generation af WLAN-teknologien med gigabit-hastighed har premiere på CES.

I mobilnettet har vi nået den fjerde generation, 4G, men når det gælder trådløse computernetværk er man klar til at tage springet til den femte, 5G. Den nye standard 802.11ac understøtter en teoretisk hastighed på mere end en gigabit i sekundet (afhængig af hvor mange kanaler der kombineres). I praksis er hastigheden noget lavere - men det er stadig meget hurtigere end de nuværende trådløse netværk.

Broadcom fortæller i en meddelelse at man vil introducere sine første chipsæt med 802.11ac på Consumer Electronics Show i Las Vegas, der starter i dag.

Mange af de store hardware-producenter har allerede erklæret at de vil bruge teknologien i deres produkter - herunder Asus, Belkin, D-Link, Lenovo, LG og Netgear.

Så det ser ud til, at vi snart kan vente en bølge af routere, netkort og computere med indbygget gigabit-WLAN.

Det nye 802.11ac-chipsæt fra Broadcom skulle være tre gange hurtigere og bruge seks gange mindre energi sammenlignet med 802.11n. De arbejder i 5 GHz frekvensbåndet.

Den maksimale hastighed oplyses til 450 megabit i sekundet, og denne hastighed kan opnås med kun én antenne og én datastrøm. Med to antenner (MIMO) stiger hastigheden til 867 Mbps, og med tre antenner krydser man så gigabit-grænsen.

Producenten Quantenna viste et chipsæt i november, hvor man kan kombinere hele fire datastrømme for at opnå en maksimal hastighed på hele 1,7 gigabit i sekundet. 

Qualcomm-datterselskabet Atheros udvikler også et 802.11ac-chipsæt, hvor man kombinerer tre datastrømme og dermed kommer op på en (teoretisk) gigabit-hastighed.

Den faktiske hastighed er sandsynligvis omtrent det halve for alle produkterne.

Broadcom fortæller at det nye chipsæt også skal øge rækkevidden i det trådløse netværk med en teknologi kaldet beamforming, hvor antennesignalet sendes i modtagerens retning.

Den endelige version af 802.11ac er stadig ikke vedtaget, men det ventes ikke at specifikationen vil ændre sig væsentligt. IEEE er berygtet for at arbejde langsomt. Først i 2009 kom den endelige 802.11n-standard, selvom "draft-N" produkter allerede havde været på markedet i flere år. Det samme kan ske med ac-standarden.

Buffalo, Cisco, Netgear og Trendnet er de første, der har annonceret produkter med teknologien. Flere ventes at følge efter inden længe.

Det ser ud til at Broadcom forsøger at etableret navnet "5G Wi-Fi" i stedet for det mere besværlige 802.11ac. Der er også oprettet en hjemmeside om standarden på www.5gwifi.org.

Den første generation var 802.11 med 2 Mbps. Den rækker helt tilbage til 1997. Så kom 802.11b med 11 Mbps. I 2002 fik vi 802.11a/g med 54 Mbps. I 2007 kom så 802.11n med 600 Mbps, og nu er det 802.11ac, der krydser gigabit-grænsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere