Artikel top billede

Google misbruger data fra kenyansk startup

Et lille keniansk internet-firma anklager nu giganten Google for at stjæle data og lyve overfor kunderne. Google undskylder.

Internet-firmaet Mocality i Kenya har fanget Google med fingrene dybt nede i kagedåsen. Det nystartede firma mener at kunne dokumentere at Google har misbrugt firmaets database til at reklamere for sit eget produkt. Ifølge Mocality-chef Stefan Magdalinski har Google kopieret data om 170.000 lokale firmaer i Kenya fra Mocalitys database. Herefter har Google ringet til firmaerne og tilbudt sit eget produkt, som er en konkurrent til Mocality.

Det lille firma har opbygget en form for virksomheds-fortegnelse, hvor brugerne kan tilføje nye data med mobiltelefonen og så bliver belønnet med et lille beløb i det mobile betalingssystem M-Pesa. Indtil videre har Mocality udbetalt omkring 100.000 dollar.

Google er også repræsenteret i Kenya og har startet et "Get your business online" initiativ, der skal hjælpe de små og mellemstore virksomheder med at etablere sig på nettet.

Magdalinski mener at kunne dokumentere at Google er gået på rovhugst i firmaets database. Han lavede en fælde for Google ved at ændre nogle af telefonnumrene i databasen og kunne samtidig spore nogle af database-forespørgslerne til Googles ip-adresser.

Ifølge Mocality-chefen er det op mod en tredjedel af firmaerne i databasen, der har modtaget en henvendelse fra Google. Han er især vred over, at Google-sælgerne påstår at Mocality er ejet eller samarbejder med Google for så at kunne sælge hjemmesider.

"Det er vigtigt at tilpasse sin virksomhed til den lokale kultur, men etik kan ikke gradbøjes. Jeg beundrer Googles kamp for etiske principper rundt om i verden, men det er bedrøvende at se at disse principper åbenbart ikke gælder i Kenya," skriver han.

Google har nu undskyldt overfor Mocality og lover at man vil undersøge sagen nærmere.  Magdalinski fortæller at man indtil videre ikke vil tage juridiske skridt mod Google.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere