Artikel top billede

Ekstrem amerikansk piratlov dropper DNS-blokering

Det Hvide Hus lægger afstand til SOPA.

Den amerikanske kongres får ikke gennemført sin ekstreme antipiratlov SOPA helt uden sværdslag.

Loven, der vil give rettighedshaverne mulighed for at få hjemmesider lukket alene på påstande om piratkopiering, beskyldes for at ville smadre internettet, som vi kender det.

Firmaer som Google, Reddit og andre af it-branchens koryfæer har uddelt sværdslag til loven og dens bagmænd og støtter, nemlig filmindustrien i Hollywood, musikbranchen og de store mediehuse.

Seneste indvending mod det urimelige i SOPA kommer fra højeste sted: Det Hvide Hus offentliggjorde i lørdags en erklæring, hvoraf det fremgik, at præsidenten og hans regering godt nok støtter den vigtige kamp mod piratkopiering, men "ikke vil støtte lovgivning, der reducerer retten til at udtrykke sig, øger risikoen for cyberkriminalitet eller underminerer det dynamiske og innnovative internet".
 
Dermed har modtanderne af SOPA tilsyneladende fået så meget medvind, at de kan begynde at lugte sejrens sødme - eller i hvert fald en mildere udgave af den ellers meget harske lovgivning, som SOPA i første omgang lagde op til.
Oppositionen mod SOPA er ikke kommet fra de traditionelle medier - især tv-stationerne har nærmest ignoreret lovforslaget.
I stedet er det et blandet kor af stemmer fra tech-eliten, så som Google, Facebook, Twitter og Reddit, der sammen med bloggere og internetskribenter har skabt tilstrækkeligt meget støj om lovforslaget til, at det nu foreløbigt ser ud til at blive begrænset.

Lovforslagets formelle bagmand (I amerikansk lovjargon, dets sponsor) er formanden for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, republikaneren Lamar Smith. Han erklærede i sidste uge, at SOPA skal fjerne et af de mest omstridte elementer i forslaget, nemlig DNS-blokeringen af (udenlandske) sites, der har bragt copyright-krænkende indhold.

Larmar selv er naturligvis blevet genstand for kritikernes granskning af, hvad han selv måtte være kommet til at bringe af materialer, som er beskyttet af copyright. Og faktisk har SOPA-lovens bagmand selv været copyright-krænker, så han i princippet kunne få sit personlige site lukket efter klage fra en ophavsretshaver.

Lamar har ifølge denne blog krænket ophavsretten ved på sin hjemmeside at bringe et fotografi med Creative Commons-licens uden at nævne licenshaveren. Den sag kunne rettighedshaveren godt have blæst op, men det er så vidt vides ikke sket. Og fotografiet er siden blevet fjernet.

Uantset om SOPA-loven bliver helt skrottet eller gennemført i mildere udgave, vil debatten om den stadig have gjort indtryk, mener New York Times.

Avisen peger på, at det er første gang, at it-branchens ellers apolitiske firmaer og personer står sammen om en fælles sag.
Sammenholdet fører blandt andet til, at flere store sites på onsdag gennemfører en "strejke" altså en organiseret midlertidig lukning i protest mod SOPA.

En af hovedkræfterne bag black-out-protesten er Reddit, men så bred er modstanden, at selv de ellers så fornøjelige sites i Cheezburger-imperiet - bedst kendt for sjove katte-fotos med pudsige tekster - slutter op om kampen og lukker for siderne på  onsdag den 18. januar i protest mod den internetfjendske lovgivning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere