Artikel top billede

Klage: Kommunale it-udbud er kæmpespild af penge

Både kommunerne og de danske it-leverandører spilder millioner af kroner på den måde, som de store it-udbud kører på i dag, mener Dansk IT. Nu klager Dansk IT til Folketinget.

KL og Dansk IT er så trætte af kommunernes indkøbspraksis, når det gælder it-systemer, at de sammen har formuleret et otte sider langt klagebrev, som de vil sende til Folketinget.
 
Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten fremgår det af brevet, at KL og Dansk IT mener, at den nuværende praksis fører til et gigantisk spild af både arbejdstimer og penge. 
 
Ifølge avisen er kommunerne bange for at overtræde "en dansk rigid tolkning af EU-direktiver og danske særregler," når de skal sende indkøbet af et it-system i udbud.

Det fører til overdreven forsigtighed, som igen fører til, at kommunerne  udarbejder tungt udbudsmateriale fyldt med det ene strenge krav efter det andet til leverandørerne. 

Regelrytteri

Det betyder, at udbuddene ikke længere bliver en konkurrence om de bedste løsninger, men istedet rent regelrytteri, hedder det.
 
Det er dyrt for både kommunerne og for leverandørerne, der bliver mistænksomme og kører klagesager mod hinanden. 
 
Og det fører til, at de leverede systemer peger bagud, mener Dansk IT ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.
 
"Alle går med livrem og seler til skade for branchen," siger politisk afdelingschef Anders Sparre fra Dansk IT til avisen.
 
Han ønsker, at kommunerne og leverandørerne i stedet får indført en praksis, der er båret af dialog fremfor fastlåste krav fra kommunernes side.
 
"For man kan ikke på forhånd sætte sig ned og definere fra ende til anden, hvordan en it-løsning skal se ud," siger han.
 
Socialdemokraternes it-ordfører, Trine Bramsen, er ifølge avisen enig i problematikken, men mener, at Danmark i første omgang bør forsøge at bearbejde EU's udbudsregler under Danmarks formandskab.

Computerworld har tidligere beskrevet problematikken med de umulige kontrakt-krav. Det kan du læse mere om her.

Læs også:

Hård kritik: Kombit stiller umulige kontrakt-krav

Sådan vil du kunne byde på de fede kommune-ordrer

Sådan kan Danmark score 60 milliarder kroner på it

Kommuner: Det skal være slut med KMD's monopol

KMD beskyldes for at malke kommuner

Kommune kritiserer KMD's priser: "Simpelthen ublu"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere