Artikel top billede

Første kommercielle flyvning til ISS er udsat

PayPal-stifteren Elon Musks nye rumkapsel kommer alligevel ikke afsted den 7. februar.

Den første flyvning med en ubemandet privatbygget rumkapsel til den internationale rumstation ISS er nu udsat på ubestemt tid. Dragon-kapslen skulle efter planen sendes op fra Cape Canaveral den 7. februar, men firmaet SpaceX fortæller nu at man vil finde en ny dato sammen med NASA.

I en kortfattet kommentar oplyser rumfirmaet, at der er behov for yderligere arbejde inden kapslen er klar til at blive sendt op.

SpaceX har indgået en kontrakt med NASA om at transportere fragt til rumstationen. Kontrakten har en værdi på omkring 10 mia. kr. NASA har sendt de gamle rumfærger på pension og må derfor bruge private firmaer og russiske rumkapsler for at nå ISS.

Den første opsendelse er en test, som skal vise om Dragon er klar til opgaven. Nu ser det ud til at turen må vente. Den kan blive flyttet til senere på februar - efter opsendelsen af en militær satellit fra Cape Canaveral - men hvis der er brug for mere tid, bliver opsendelsen muligvis først til april.

Det private firma har selv udviklet raketten, der skal bruges til at transportere kapslen ud i rummet.

ComON har tidligere skrevet om den 39-årige sydafrikansk-fødte SpaceX-stifter Elon Musk, der blev milliardær med salget af PayPal til eBay. Han har både startet elbil-firmaet Tesla Motors og SpaceX.
 
Firmaet gennemførte sin første vellykkede raketopsendelse i 2008, hvor en Falcon 1 raket blev sendt op fra en lille ø i Stillehavet.
 
De to første opsendelser i marts 2006 og marts 2007 blev en fiasko, og i 2008 gik den første 21,3 meter lange og 27,7 tons tunge raket tabt allerede to minutter og 20 sekunder efter start. Det samme gjorde de tre satellitter ombord på raketten - to fra NASA og én fra Pentagon.
 
Men den anden opsendelse i 2008 var altså vellykket og SpaceX har senere udviklet en større Falcon 9 raket, som kan transportere tungere satellitter og rumkapsler ud i verdensrummet.

Firmaet satser på, at man fremover ville kunne transportere fragt ud i rummet til en tiendedel af den hidtidige pris.
 
Dragon kan transportere seks tons fragt eller op til syv passagerer. Indtil videre er fartøjet ikke godkendt til mennesker, men SpaceX har store planer om at nå månen og Mars.
 
Sidste år kunne SpaceX præsentere sin nye Falcon Heavy raket, der kan transportere op til 53 tons ud i rummet. Falcon Heavy beskrives som den kraftigste raket siden Saturn V, der blev brugt til Apollo-missionerne til Månen.
 
Elon Musk har tidligere udtalt, at det privatejede SpaceX kan sende fragt ud i rummet billigere end verdens folkerigeste land, Kina.

denne side hos SpaceX er der billeder og en video af Dragon-rumkapslen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere