Artikel top billede

Hjerne-Madsen: Derfor skal du høre Spotify på arbejdet

Er chefen utilfreds med, at du lytter til Spotify, mens du arbejder? Læs her, hvorfor hjerneforsker Peter Lund Madsen mener, at musik kan få dig til at arbejde mere effektivt.

Den populære musiktjeneste Spotify har det sidste års tid gået sin sejrsgang i store dele af verden, og takket være programmets indbyggede sladrehank kan vi se, hvad vores venner og bekendte lytter til.

Det gælder også, når vores kolleger lytter til Lady Gaga i arbejdstiden.

Men er det en god idé at høre musik, når vi arbejder? 

Kan musikken distrahere og være skadelig for koncentrationen, eller kan den ligefrem gøre os mere effektive?   

Nogle lader sig distrahere

Det er svært at svare entydigt på, fordi det er meget individuelt, hvordan vi lader os påvirke af musik, fortæller den danske hjerneforsker Peter Lund Madsen. 

Han mener, at musik ganske rigtigt kan virke distraherende for nogle mennesker, som har brug for absolut ro, når de skal fordybe sig i et stykke arbejde.  

"Men har du ikke koncentrationsbesvær, vil der i langt de fleste tilfælde være en positiv effekt ved at lytte til musik i arbejdstiden," siger han. 

Chefer skal ikke gribe ind

Derfor mener han også, at chefer skal være meget forsigtige med at gribe ind over for ansatte, der sidder og rocker til musik i arbejdstiden. 

"Bare fordi du som boss ikke selv kan lave regneark og høre musik samtidig, kan det meget vel være, at dine medarbejdere godt kan finde ud af det," siger han.

Eksempelvis kender han hjernekirurger, der kun kan føre kniven, hvis de hører opera-musik imens. Men han ved også, at den skandaleombruste hjerneforsker Milena Penkowa kun kan arbejde, når hun lytter til musik med Metallica.

Her er musikkens fordele

Peter Lund Madsen foretrækker også selv at lytte til musik, når han arbejder. 

"Det er nok også derfor, at jeg har et ret large forhold til det her spørgsmål. Men der er da også nogle arbejdssituationer, hvor jeg har brug for at være superkoncentreret og derfor må stoppe musikken," fortæller han. 

Perfekt til fysisk arbejde

Musik og arbejde kan især være en god cocktail, hvis du skal udføre fysisk eller rutinepræget arbejde.

"I den slags situationer kan musik være med til at skabe en følelse af flow. Det skyldes, at vi har et særligt område i hjernen, der bruges til at opfatte musik, og når det bliver stimuleret, mens vi bevæger os, kan der opstå en underlig vekselvirkning mellem musik og bevægelse," siger han. 

Peter Lund Madsen forklarer, at mange mennesker derfor oplever at få nogle helt særlige og specielle musikoplevelser, når de kører bil eller løber, mens de lytter til musik.

Men musik er i høj grad en følelsesmæssig oplevelse, fortæller han. Derfor kan musik være et effektivt middel til at skabe en stemning, der kan være kreativitets-stimulerende. 

"Eksempelvis er jeg sikker på, at det vil kunne hjælpe en forfatter, der skal skrive et uhyggeligt kapitel, til at komme i den rette stemning, hvis vedkommende samtidig hører noget musik, der understøtter den stemning," siger han.

Læs også:
 
Fem tips til at arbejde super-effektivt hjemmefra  

Sådan dræber du dine net-overspringshandlinger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.