Artikel top billede

Softwarefejl sendte Mars-sonde til den forkerte planet

Var det amerikansk sabotage der ødelagde en russisk Mars-mission? Forklaringen er mere banal.

Den russiske Mars-sonde Phobos-Grunt nåede aldrig frem til den røde planets måne Phobos. Allerede kort tid efter opsendelsen den 9. november sidste år mistede russerne kontrollen over rumsonden og den ramte den forkerte planet - Jorden - hvor den styrede i havet den 15. januar.

Nu har en russisk regerings-kommission placeret ansvaret for milliard-fiaskoen - og det ligger ikke hos USA.

Den russiske vice-premierminister Dmitry Rogozin har ellers hævdet at amerikanske radarstationer er skyld i, at det russiske kontrolcentrum mistede forbindelsen til Mars-sonden. Pentagon afviser at man har saboteret Ruslands rummission - og ifølge Wired er det da også umuligt at sabotere en sonde med radarstråler fra jorden.

De russiske anklager mod USA kommer på et tidspunkt, hvor de to nationer ellers samarbejder om rumfarten - og USA er henvist til at sende sine astronauter op med russiske raketter.

Ifølge nyhedsbureauet RIA Novosti har regerings-kommissionen nu konkluderet at fiaskoen skyldes "en programmeringsfejl som genstartede to arbejdskanaler samtidig på en computer ombord".

Samtidig afvises enhver form for ekstern påvirkning - man har testet en kopi af Phobos-Grunt og den er i stand til at modstå selv det højeste niveau af elektromagnetisk stråling.

Rusland (og det gamle Sovjetunionen) har ikke haft meget held med sine Mars-missioner. Alle 17 forsøg på at komme tæt på den Røde Planet er endt som en fiasko. Senest skete det i 1996, hvor Rusland mistede sin Mars-96 orbiter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere