Artikel top billede

Sådan skal ophavsretten moderniseres

Spotify vil kunne slippe for flere kringlede KODA-forhandlinger i fremtiden. Nyt initiativ skal give lovlige online-tjenester nemmere adgang til rettigheds-administration.

Digitale tjenester er et at de vigtige omdrejningspunkter i en ny plan, som skal skaffe vækst i Europa. Planen, som EU's ledere vedtog tidligere på ugen, kræver en modernisering af ophavsrets-systemet.

Der er tilsyneladende hverken lagt op til 3-strikes eller andre stramninger af ophavsrets-håndhævelsen. I stedet skal moderniseringen gøre det mere enkelt og billigt at udbyde lovlige tjenester med rettighedsbeskyttet indhold.

"Moderniseringen går på, at man vil gøre det nemmere at være lovlig. Det er ment som et boost for det indre marked for kreative værker, ikke mindst de digitale værker," siger juridisk konsulent i DI, Kunal Singla, der har fulgt ophavsrettedebatten i EU på nærmeste hold.

Analog ophavsret

Moderniserings-projektet har været undervejs, siden EU Kommissionen lancerede den digitale agenda i 2010. Allerede har et udspil været i høring. Næste skridt er et direktiv, og derpå skal moderniseringen ophøjes til national lov.

At den gamle analogt tænkte ophavsret overhovedet kan gøres moderne i en digital tidsalder, er der sikkert delte meninger om. Men i denne omgang er det blot selve administrationen af det eksisterende ophavsrets-koncept, som skal forbedres. Det indebærer helt konkret, at der kommer en paneuropæisk pendant til KODA.

Med baggrund i de langtrukne og besværlige forhandlinger, musikudbydere som Spotify og små bloggere har haft med KODA, lyder moderniseringsprojektet måske ikke som noget stort fremskridt. Men det kan det nemt blive, mener DI-konsulenten:

"Som det er i dag, er der meget store transaktionsomkostninger forbundet med at komme ud på de forskellige EU-markeder, fordi rettigheder skal licenseres, og cleares i hvert enkelt land. Der er ikke én fælles licenserings-mekanisme. Derfor skal onlinetjenester først forhandle rettigheder på plads med hvert enkelt lands rettighedsforvaltings-organ, før de kan tilbyde deres ydelser. Det ville selvfølgelig være meget nemmere, hvis onlinetjenesterne kunne nøjes med at forhandle med et rettigheds-organ frem for 27, og så rulle sin tjeneste ud i hele EU," siger Kunal Singla.

Nyt håndhævelses-direktiv på vej

Mens udspillet fra EU's topledere primært handler om modernisering og forenkling af ophavsrets-forvaltningen, så kan der ligeledes komme initiativer vedrørende håndhævelse af ophavsretten og de andre immaterielle rettigheder i EU.

"Moderniseringen er kun første led i en længere proces, hvor man løbende kigger på, hvordan man kan booste det her marked til gavn for slutbrugerne og for virksomhederne - så man får et endnu bedre indre marked," siger DI-konsulenten. 

Ifølge de formelle planer skal EUs direktiv om håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder, som er fra 2004, revideres i år. Muligvis skal det ske med en koordinering af reglerne i forhold til ACTA, hvilket dog først vides når EU-Parlamentet til sommer har enten sanktioneret eller forkastet den kontroversielle EU-ratificering af piratktraktaten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere