Artikel top billede

Sådan skal ophavsretten moderniseres

Spotify vil kunne slippe for flere kringlede KODA-forhandlinger i fremtiden. Nyt initiativ skal give lovlige online-tjenester nemmere adgang til rettigheds-administration.

Digitale tjenester er et at de vigtige omdrejningspunkter i en ny plan, som skal skaffe vækst i Europa. Planen, som EU's ledere vedtog tidligere på ugen, kræver en modernisering af ophavsrets-systemet.

Der er tilsyneladende hverken lagt op til 3-strikes eller andre stramninger af ophavsrets-håndhævelsen. I stedet skal moderniseringen gøre det mere enkelt og billigt at udbyde lovlige tjenester med rettighedsbeskyttet indhold.

"Moderniseringen går på, at man vil gøre det nemmere at være lovlig. Det er ment som et boost for det indre marked for kreative værker, ikke mindst de digitale værker," siger juridisk konsulent i DI, Kunal Singla, der har fulgt ophavsrettedebatten i EU på nærmeste hold.

Analog ophavsret

Moderniserings-projektet har været undervejs, siden EU Kommissionen lancerede den digitale agenda i 2010. Allerede har et udspil været i høring. Næste skridt er et direktiv, og derpå skal moderniseringen ophøjes til national lov.

At den gamle analogt tænkte ophavsret overhovedet kan gøres moderne i en digital tidsalder, er der sikkert delte meninger om. Men i denne omgang er det blot selve administrationen af det eksisterende ophavsrets-koncept, som skal forbedres. Det indebærer helt konkret, at der kommer en paneuropæisk pendant til KODA.

Med baggrund i de langtrukne og besværlige forhandlinger, musikudbydere som Spotify og små bloggere har haft med KODA, lyder moderniseringsprojektet måske ikke som noget stort fremskridt. Men det kan det nemt blive, mener DI-konsulenten:

"Som det er i dag, er der meget store transaktionsomkostninger forbundet med at komme ud på de forskellige EU-markeder, fordi rettigheder skal licenseres, og cleares i hvert enkelt land. Der er ikke én fælles licenserings-mekanisme. Derfor skal onlinetjenester først forhandle rettigheder på plads med hvert enkelt lands rettighedsforvaltings-organ, før de kan tilbyde deres ydelser. Det ville selvfølgelig være meget nemmere, hvis onlinetjenesterne kunne nøjes med at forhandle med et rettigheds-organ frem for 27, og så rulle sin tjeneste ud i hele EU," siger Kunal Singla.

Nyt håndhævelses-direktiv på vej

Mens udspillet fra EU's topledere primært handler om modernisering og forenkling af ophavsrets-forvaltningen, så kan der ligeledes komme initiativer vedrørende håndhævelse af ophavsretten og de andre immaterielle rettigheder i EU.

"Moderniseringen er kun første led i en længere proces, hvor man løbende kigger på, hvordan man kan booste det her marked til gavn for slutbrugerne og for virksomhederne - så man får et endnu bedre indre marked," siger DI-konsulenten. 

Ifølge de formelle planer skal EUs direktiv om håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder, som er fra 2004, revideres i år. Muligvis skal det ske med en koordinering af reglerne i forhold til ACTA, hvilket dog først vides når EU-Parlamentet til sommer har enten sanktioneret eller forkastet den kontroversielle EU-ratificering af piratktraktaten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.