Artikel top billede

Bruger dansk politi stille sms til overvågning af din telefon?

Dansk politi vil ikke fortælle, om man bruger usynlige sms-beskeder til at overvåge mistænkte. Men advokat mener, at det er lovligt at anvende teknologien.

I mandags kunne ComON fortælle om de såkaldte "stille" sms-beskeder, også kaldet "Silent sms" eller "stealthy ping", som sendes til mobiltelefoner og returnerer oplysninger om telefonens position - uden at beskeden dukker op på telefonen. Det fungerer næsten som en ping - man sender et signal til telefonen, som svarer tilbage og dermed afslører hvor den befinder sig.

I Tyskland har politiet indrømmet at man har brugt denne "stealthy ping" næsten 1,7 millioner gange til overvågning mellem 2006 og 2011. Det hollandske politi har også brugt stille sms siden 2006, og meget tyder på at det også bliver benyttet i Frankrig.

ComON har spurgt Rigspolitiet, om usynlige sms-beskeder også bliver anvendt i Danmark. Men politiet ønsker hverken at be- eller afkræfte, om man benytter denne teknologi.

"Rigspolitiet ønsker af præventive årsager generelt ikke nærmere at redegøre for, hvilke typer efterforskningsskridt vi anvender og hvornår vi anvender dem. I sagens natur efterforsker vi indenfor de rammer, der er udstukket i retsplejeloven," siger Niels-Otto Fisker, der er pressechef hos Rigspolitiet.

Formålet med de usynlige sms-beskeder er egentlig at hjælpe teleoperatørerne med at teste kvaliteten i deres netværk, men det har vist sig, at teknologien også er nyttig til overvågning. En mobiltelefon opdaterer sin position med regelmæssige mellemrum, men når en person bevæger sig, bliver denne information ikke opdateret med det samme. Ved at sende en stille sms kan man straks få telefonens position opdateret.

Advokat Kasper Heine fra BvHD mener ikke umiddelbart, at politiet krænker dansk ret hvis man anvender stille sms uden en kendelse.

"Der er tilsyneladende ikke tale om et indgreb i meddelelses-hemmeligheden (retsplejelovens § 780), og en stille sms medfører ikke andre indgreb (eksempelvis ransagning eller beslaglæggelse), som forudsætter en forudgående retskendelse. For en god ordens skyld nævner jeg, at hvis der er tale om indgreb i meddelelseshemmeligheden må sådanne indgreb kun foretages efter forudgående retskendelse (medmindre indgrebets formål konkret vil forspildes)," forklarer Kasper Heine.

Han tilføjer at der kan være en persondataretlig vinkel på problemstillingen, men generelt er politiets efterforskning undtaget fra persondatalovens regler.

Den stille sms er kun én af flere metoder til at overvåge mobiltelefon-brugere. En anden er den såkaldte IMSI Catcher, hvor man kan "fange" signaler fra mobiltelefoner i nærheden og dermed registrere telefonernes kortnummer (IMSI) og apparatnummer (IMEI). I Tyskland har forfatningsdomstolen tidligere afgjort at det er lovligt at anvende denne teknologi, fordi indholdet i kommunikationen - altså samtalerne og beskederne - ikke bliver registreret. Dermed bliver meddelelses-hemmeligheden altså ikke krænket.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.