Artikel top billede

Sverige og Skotland slås om rumlufthavn

Virgin Galactic vil måske åbne en rumlufthavn i Europa. Flere lande står i kø.

I oktober sidste år kunne Virgin-milliardæren Richard Branson indvie verdens første kommercielle lufthavn Spaceport America i New Mexico. Først til næste år er Virgin Galactic klar til at sende turister ud i rummet, men der spekuleres allerede på en mulig europæisk rumlufthavn. Ifølge BBC har både Skotland og Sverige allerede meldt interesse.

Mindst 500 personer har allerede betalt de 200.000 dollar for en tur med SpaceShipTwo, som flyver ud til kanten af rummet. I fem minutter kan passagererne opleve vægtløshed og nyde udsigten fra rummet.

Skotland mener at man har gode kort på hånden. Den tidligere chef for Virgin Galactic, Will Whitehorn, har sagt at Skotland er en mulig placering, og det skotske højland skulle være ideelt - her er langt til civilisationen.

Men Sverige er også godt med. Her har man allerede etableret et selskab, Spaceport Sweden, som forsøger at gøre Kiruna til den førende europæiske rumlufthavn. Svenskerne har allerede en samarbejdsaftale med Virgin Galactic.

Hos Spaceport Sweden kan man allerede bestille en tur med SpaceShipTwo ud i rummet. Men man kan ikke være sikker på, om der er afgang fra New Mexico eller Lapland.

"Der er flere andre i verden, der forsøger at etablere dette, men ingen er kommet så langt som os," siger Karin Nilsdotter, der er chef for Spaceport Sweden, til BBC.

Blandt selskabets ejere er også det berømte svenske ishotel, hvor man kan bo i et værelse bygget af isblokke.

Virgin Galactic har været ramt af mange forsinkelser. Nu ser det ud til at man først bliver klar i 2013 med afgange fra New Mexico. Branson havde ellers lovet at de første turister kunne sendes op allerede i 2007, men det blev ikke til noget.

Et andet selskab, XCOR Aerospace, vil sende rumturister op fra Curacao i Caribien i første halvdel af 2014.

Det kan også være at den næste rumlufthavn bliver bygget i Mellemøsten. En arabisk investor fra Abu Dhabi købte i 2009 en tredjedel af Virgin Galactic for 280 millioner dollar.

Der spekuleres i, at de Forenede Arabiske Emirater vil investere det nødvendige milliardbeløb for at bygge en kommerciel rumlufthavn. Her er man i forvejen kendt for sine gigantprojekter.

I sidste ende er det måske den europæiske lovgivning og ikke pengene, der vil spænde ben for en europæisk rumlufthavn. Selv ESA sender sine raketter op fra Fransk Guiana, som også ligger ideelt for rumopsendelser med sin placering tæt ved Ækvator.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere