Artikel top billede

Sverige og Skotland slås om rumlufthavn

Virgin Galactic vil måske åbne en rumlufthavn i Europa. Flere lande står i kø.

I oktober sidste år kunne Virgin-milliardæren Richard Branson indvie verdens første kommercielle lufthavn Spaceport America i New Mexico. Først til næste år er Virgin Galactic klar til at sende turister ud i rummet, men der spekuleres allerede på en mulig europæisk rumlufthavn. Ifølge BBC har både Skotland og Sverige allerede meldt interesse.

Mindst 500 personer har allerede betalt de 200.000 dollar for en tur med SpaceShipTwo, som flyver ud til kanten af rummet. I fem minutter kan passagererne opleve vægtløshed og nyde udsigten fra rummet.

Skotland mener at man har gode kort på hånden. Den tidligere chef for Virgin Galactic, Will Whitehorn, har sagt at Skotland er en mulig placering, og det skotske højland skulle være ideelt - her er langt til civilisationen.

Men Sverige er også godt med. Her har man allerede etableret et selskab, Spaceport Sweden, som forsøger at gøre Kiruna til den førende europæiske rumlufthavn. Svenskerne har allerede en samarbejdsaftale med Virgin Galactic.

Hos Spaceport Sweden kan man allerede bestille en tur med SpaceShipTwo ud i rummet. Men man kan ikke være sikker på, om der er afgang fra New Mexico eller Lapland.

"Der er flere andre i verden, der forsøger at etablere dette, men ingen er kommet så langt som os," siger Karin Nilsdotter, der er chef for Spaceport Sweden, til BBC.

Blandt selskabets ejere er også det berømte svenske ishotel, hvor man kan bo i et værelse bygget af isblokke.

Virgin Galactic har været ramt af mange forsinkelser. Nu ser det ud til at man først bliver klar i 2013 med afgange fra New Mexico. Branson havde ellers lovet at de første turister kunne sendes op allerede i 2007, men det blev ikke til noget.

Et andet selskab, XCOR Aerospace, vil sende rumturister op fra Curacao i Caribien i første halvdel af 2014.

Det kan også være at den næste rumlufthavn bliver bygget i Mellemøsten. En arabisk investor fra Abu Dhabi købte i 2009 en tredjedel af Virgin Galactic for 280 millioner dollar.

Der spekuleres i, at de Forenede Arabiske Emirater vil investere det nødvendige milliardbeløb for at bygge en kommerciel rumlufthavn. Her er man i forvejen kendt for sine gigantprojekter.

I sidste ende er det måske den europæiske lovgivning og ikke pengene, der vil spænde ben for en europæisk rumlufthavn. Selv ESA sender sine raketter op fra Fransk Guiana, som også ligger ideelt for rumopsendelser med sin placering tæt ved Ækvator.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere