Sådan redder du en computer hærget af virus

Med en smart finte i Windows 7 kan du spole tiden tilbage og redde en malware-smadret maskine. Samtidig kan du med et gratis værktøj genskabe forsvundne filer, som den onde virus har slettet.

Sådan redder du en computer hærget af virus

Alle ikoner var væk på skrivebordet, og det samme var samtlige dokumenter og fotos. Backup? Det var der ingen af.

En af mine bekendte var derfor yderst desperat, da hendes bærbare computer pludselig opførte sig fuldkommen suspekt.

Hun indrømmede, at hun havde været forbi nogle af nettets mere skumle sider med gratis videostreaming af amerikanske tv-serier, og at der måske var kommet en trojaner eller lignende med strømmen.

Nu stod pc'en på mit skrivebord og lugtede langt væk af timevis af hårdt arbejde, hvis det ikke var, fordi jeg kendte et usædvanligt smart trick, der virker i både Windows 7 og Vista.

Spøgelsesdans

Min bekendte fortalte, at computeren pludselig var begyndt at opføre sig mærkeligt en aften, og alt forsvandt fra skrivebordet, og cursoren dansede spøgelsesdans.

Nogen havde tydeligvis fået adgang til hendes pc. I højre hjørne dukkede en stor, blinkkende boks frem, hvor der stod, at hendes pc var inficeret med virus.

Hun skulle bare finde sit kreditkort frem og betale, så ville det hele gå væk.

Heldigvis var hun smart nok til at dræbe internetforbindelsen, men programmer, dokumenter, fotos og andre personlige data var væk.

Selv om hun havde installeret det gratis antivirusprogram Windows Security Essentials på maskinen, var det lykkedes to trojanere at snige sig ind, blandet andet den ubehagelige Win32.FakeSysdef-J.Trj.

Gendan maskinen

Heldigvis krævede det ikke den store indsats at få computeren til at fungere normalt igen.

Med Windows 7 og Windows Vista er det nemt at "spole tiden tilbage". Du kan ganske enkelt vælge et tidspunkt, hvor computeren virkede fint, altså før trojanerne kom på besøg. 

I Windows 7 skal du vælge Alle programmer og derefter Vedligeholdelse og så Sikkerhedskopiering og gendannelse

Til slut skal du klikke på Gendan systemindstillingerne for computeren efterfulgt af Åben Systemgendannelse

Du kan også blot vælge at skrive "systemgendannelse" i søgefeltet, som dukker op, når du åbner Windows' Start-menu.

Systemgendannelse skal du klikke på et udvalgt gendannelsespunkt, og Windows vil derefter gå tilbage til en tilstand, hvor computeren fungerede normalt. 

Det får ingen betydning for filer som dokumenter og fotos, at du gendanner maskinen. Det er kun Windows-filer og programmer, som ændres. 

Ved at vælge et gendannelsespunkt et døgn før trojanerne angreb, kom alle de forsvundne programmer og ikoner fra skrivebordet tilbage igen på min bekendtes maskine. 

Det samme gjorde baggrundsbilledet, som også var forsvundet. 

Hjælp: ingen backup!
Alt så fint og normalt ud, men hendes mapper med dokumenter og fotos var stadig væk. 

Hun havde ikke sikkerhedskopieret dem, selv om det faktisk er muligt med Windows' Systemafbildning. 

Hun havde heller ikke backup på USB-harddisk eller -nøgle. Ak, det var straks værre.

Genskab vigtige filer

Derfor måtte programmet Recuva sættes på arbejde. Det fås både i en betalingsversion og en gratis udgave, og det er et glimrende værktøj til at finde og genskabe filer, der er forsvundet. 

Programmet er meget nemt at bruge, men det kræver stor tålmodighed, når det sættes til at foretage en såkaldt dyb scanning af harddisken. Det kan tage flere timer. 

Det er muligt at søge efter både billeder, dokumenter og musik, som pludselig er blevet væk. 

Den helt korrekte - og lidt langsommelige - fremgangsmåde vil være at fjerne harddisken fra maskinen og koble den sammen med en anden pc, hvor Recuva er installeret. 

Den mulighed var dog ikke til stede, da der kun var meget begrænset tid til at reparere min bekendtes maskine. 

Derfor blev Recuva installeret på hendes computer, selv om der er risiko for, at hendes slettede og forsvundne filer ville blive overskrevet og dermed ikke mulige at gendanne. 

Næsten 100 procent gendannet

Men vi var heldige. Gratisversionen af Recuva fandt frem til alle dokumenter, som tidligere havde ligget på den bærbare computer. 

Det var dog ikke alt, som Recuva kunne trylle om til brugbare Word-filer. Det lykkedes dog for meget tæt på 100 procent af dokumenterne, heriblandt nogle meget vigtige noter. 

Min bekendte var naturligvis jublende lykkelig for at få sin computer normaliseret, og hun slap ikke for et foredrag om at bruge web-tjenester som Dropbox.com, USB-harddiske og lignende til at huse vigtige dokumenter, som ikke må gå tabt. 

Samtidig er hun nu klar over, at et antivirusprogram ikke nødvendigvis fanger al virus og malware, og at det bestemt ikke hjælper på sikkerheden at bevæge sig ind på nettets skumle websider.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.