Artikel top billede

Landsdækkende dns-blokering mod Grooveshark: Andre teleselskaber følger i 3s fodspor

Resten af telebranchen vil sandsynligvis følge 3s dom og eksempel.

Når Rettighedsalliancen kræver, at 3 stopper sine kunders adgang til Grooveshark, så er det med antagelsen om, at de andre danske teleselskaber vil følge fogedrettens kendelse og uden at protestere også blokerer sine kunders adgang til Grooveshark.

Den antagelse ser alliancen ud til at få ret i.

Hos Telenor siger firmaets regulatoriske chef, Nikolaj Pfeiffer, at Telenor vil dns-blokere adgangen, så snart Rettighedsalliancen skulle anmode om det.

Blandt hans konkurrenter i den øvrige telebranche er der umiddelbart samme holdning til blokeringssagen.

"Jeg mener, at der ligesom er lagt en linje, hvordan de her sager fungerer. Den normale procedure er, at vi følger afgørelserne, når der ligger sådan en dom," siger direktør for telebranchens brancheforening Telekommunikationsindustrien, Jakob Willer, der nu vil drøfte med sine medlemmer, om firmaerne vil afvige fra den normale praksis i denne sag.

Hvem repræsenterer Grooveshark?

Fogedretten på Frederiksberg afgjorde i går ikke, om Grooveshark er ulovlig eller ej i Danmark. I fogedretssager skal en sagsøger blot sandsynliggøre at der sker en krænkelse for at opnå et fogedforbud. En nærmere granskning af lovligheden vil finde sted i en efterfølgende justifikationssag.

I dansk retspraksis er der indtil videre ikke praksis for at inddrage og høre det firma, som bedes blokeret, i dette tilfælde Grooveshark. Det er med til at skævvride debatten, mener teleselskaberne.

"Det problematiske er jo, at det er en teleudbyder, som skal stå og repræsentere Groovesharks interesser og forsvare dem. Det er der jo ingen, der gør. Det har de heller ingen forudsætninger for at gøre. Så hvor er Grooveshark henne i den afgørelse?," spørger Jakob Willer.

Valgt den mindste modpart

Da Antipiratgruppen krævede at få lukket danskernes adgang til The Pirate Bay, skete det via en lignende fogedretssag anlagt mod det daværende Tele2.

Mange spekulerede i, at sagsøgerne udvalgte netop Tele2 blandt rækken af større teleudbydere for at få en modstander med mindst mulige muskler til at føre sagen videre end fogedretten (Telebranchen endte dog med at støtte Tele2 i sagen).

En lignende taktik med at udpege den mindste modpart kunne man forestille sig, at Rettighedsalliancen har anlagt i den aktuelle sag, hvor Rettighedsalliancen har valgt at trække 3 i fogedretten.
3 har for flere år siden meldt sig ud og er stadig ikke medlem af brancheforeningen Telekommunikationsindustrien (TI). Derfor kan 3 ikke umidelbart forvente rygstøtte fra konkurrenterne,

Ifølge Rettighedsalliancens talskvinde Maria Fredenslund er det fuldstændigt tilfældigt, at man har valgt at anlægge sagen mod 3.

Hos 3 føler man heller ikke, at man er udpeget som et "let bytte".

"Vi er jo ikke helt uden "muskler", bare fordi vi har meldt os ud af Telekommunikationsindustrien. Så det tror jeg ikke, får nogen betydning for sagens udvikling," siger Stine Green Paulsen, kommunikationschef hos 3.

Hun peger på, at der altid er en dialog blandt selskaberne uanset medlemskabet af TI, og at 3 indtil videre føler sig klædt på til at mønstre et habilt forsvar, hvis sagen kører videre efter den første fogedretsafgørelse.

3s juridiske afdeling har fire uger til at vurdere, om firmaet vil anke dommen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.