Kamerakrig: Så gode er de nye kameraer fra Nikon og Canon

Både Canon og Nikon har lanceret topmodeller, som er ude i butikkerne om ganske kort tid. De har mange lighedstræk, og vi stiller Nikon D800 og Canon 5D Mark III op til duel.

Kamerakrig: Så gode er de nye kameraer fra Nikon og Canon

2011 var et forfærdeligt år for de to japanske kameraproducenter, Nikon og Canon.

Først ramte den voldsomme tsunami Japan i marts, hvor den smadrede fabrikker, infrastruktur og tog næsten 20.000 liv.
Måneder senere blev Thailand ramt af store oversvømmelser, der blandt gik ud over Nikons fabrikker i landet.

Derfor er kameraproduktionen ikke gået helt efter planen det seneste år for de to japanske firmaer.

Men trods de voldsomme naturkatastrofer er både Nikon og Canon blevet klar med nye topmodeller. De slippes løs om få uger i de danske butikker, hvor det allerede er muligt at forudbestille.

Og der kan blive pres på fotohandlerne det næste stykke tid, for begge kameraer, Nikon D800 og Canon 5D Mark III, byder på massevis af nye funktioner til både de seriøse amatører og professionelle fotografer.

Canon 5D Mark III er efterfølger til succesen 5D Mark II, der er blevet en nyklassiker, og som mange pressefotografer er begejstrede over at have med i tasken.

Nikon D800 er efterfølger til D700, der med sin full frame sensor og mange lånte funktioner fra den topprofessionelle D3 har fået en enorm fanskare.

Meget ens kameraer

Umiddelbart ligner de to nye topmodeller fra Canon og Nikon hinanden på en lang række punkter.

Der lægges vægt på videodelen, hvor kameraerne naturligvis skyder full HD i 1080p (1920 gange 1080 pixel), og de har begge fået indgang til mikrofon og hovedtelefoner.

Netop porten til hovedtelefonerne har været en efterspurgt funktion på spejlreflekskameraer med video, da det tidligere har været besværligt at undersøge, om lydoptagelser forløb planmæssigt.

Det er med begge kameraer blevet væsentlig nemmere.

Vægten på både Nikon D800 og Canon 5D Mark III ligger lidt over 900 gram, og de er begge udstyret med 3,2 tommer skærme.

De har også plads til to typer hukommelseskort: SD og CompactFlash.

Samtidig har de indbygget HDR-funktion, der med det samme kan skabe et billede med et højt dynamisk område.

Tidligere var du tvunget til at kombinere billeder og skabe et HDR-foto foran computeren. Du kan læse mere om HDR-teknikken i denne artikel.

Stor prisforskel

Der er dog to punkter, hvor de virkelig er forskellige.

Noget af det mest opsigtsvækkende er den billedsensor på 36 megapixel (7.360 gange 4.912 pixel), som Nikon D800 er udstyret med.

Lige siden lanceringen i februar har der været heftig debat på nettet, om det er genialt eller alt for meget. 

Canon 5D Mark III holder sig til billeder i en opløsning på 22 megapixel (5.760 gange 3.840 pixel), og der er dermed ikke den store forskel i forhold til forgængeren 5D Mark II med 21 megapixel. 

Det kræver naturligvis mere motorkraft at skyde store filer, og Nikon D800 er noget langsommere end Canons model.

Du kan skyde fire fotos i sekundet med D800, mens 5D Mark III tager seks på samme tid. 

Når det gælder ISO-niveau, har Canon på papiret væsentlig mere at byde på.

Det er muligt at skrue ISO-indstillingen op til 102.400, mens Nikon D800 kan gå til 25.600. 

Tallene siger dog ikke alt, og det kræver en egentlig test at vurdere, hvilket kamera som reelt er bedst til at håndtere billedstøj, når der skrues op for ISO'en. 

Frem med tusindekronesedlerne

Prisen er også et af de punkter, hvor de to kameraer ikke er helt ens.

Den vejledende pris på Canon 5D Mark III er 27.000 kroner for kamerahuset alene, mens prisen for Nikon D800 er 21.495 kroner. 

De vejledende priser skal dog altid tages med et gran salt, da kameraproducenterne sætter dem meget højt. 

I øjeblikket er det eksempelvis muligt at forudbestille D800 til 18.000 kroner, mens Canon 5D Mark III har et prisskilt på 25.000 kroner ved en pre-ordre. 

Der er dermed en god portion tusindekronesedler at spare på at gå efter Nikons topmodel i øjeblikket. 

Men for mange entusiaster og professionelle er valget af model givet på forhånd - næsten uanset pris.

For hvis der først er investeret tusindvis af kroner i dyre objektiver og flash til et bestemt mærke, er det ikke nogen helt nem beslutning at sælge det hele og begynde forfra med et nyt. 

Kamerakrigen mellem Canon og Nikon skydes officielt i gang fredag den 23. marts, hvor de første modeller efter planen skulle lande i butikkerne. 

Der er ingen tvivl om, at foråret vil byde på en heftig debat om, hvilket kamera som er det bedste af de to modeller.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske Contractbook henter 185 millioner - anden kapitalindsprøjtning på kun fire måneder
Danske Contractbook henter en investering på 185 millioner kroner. Det sker blot fire måneder efter, at selskabet modtog en investering på 58 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.