Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Fuglefløjt skaber rettigheds-koks

Svage fuglelyde i baggrunden af lydbilledet fik rettighedsmaskineriet til at fjerne YouTube-video om salat-plukning i den frie natur.

Det lød angiveligt som rettighedsbeskyttet musik, da en fugl af ukendt art - muligvis var der tale om en krage? - lod nogle svage, halvhæse skrig høre i baggrunden på en video optaget i naturen. Måske var det en endnu mere fjern kvidren, muligvis fra en sangfugl af en slags, der blev fanget et kort øjeblik af det lavteknologiske optagegrej, nemlig en ældre Nokia-telefon.

I hvert fald blev videoen, som handlede om plukning af vild salat, krævet fjernet, fordi den krænkede nogens copyright.
Det var en salad-interesseret YouTube-bruger med brugernavnet Eeplox, der åbenbart havde krænket en rettighedshavers beskyttede rettigheder.

YouTube fik i sidste måned besked fra rettighedsorganisationen Rumblefish om, at videoen "picking a wild salad" indeholdt copyright-krænkende musik, og derfor skulle fjernes fra YouTube.

Rumblefish repræsenterer kunstnere og rettighedshavere, der sælger licenser til brug af deres musik, og som vil håndhæve rettigheder til beskyttede værker. Firmaet har en database med 5,3 millioner numre. Heraf er en halv million egentlige musiknumre, mens resten betegnes som "sociale lydspor".

Ophavsmanden til salat-videoen skrev til YouTube og Rumblefish for at forfægte sin video: Han havde netop undladt at bruge musik for ikke at komme i de rettighedsklemmer, han havde hørt så meget om.
Efter brugerens klager tog Rumblefish sagen op igen, kiggede på salat-videoen endnu engang og vente tilbage med svaret: "Den er god nok - din video krænker rent faktisk vores copyright, så den skal tages af."

Eeplox gik forundret til skærmen og genså sin video, og med lyden skruet helt op kunne han høre nogle fugle-lyde. Han klagede igen, men ingenting skete.

Så skrev han en kommentar på Slashdot, og så skete der noget. Slashdot-kommentaren gik på det nærmeste viralt og kort efter måtte Rumlefish rykke ud med en beklagelse og en undskyldning, og kravet om fjernelse af salat-videoen blev trukket tilbage.

"Det er utroligt, at vi har krævet rettighederne til fuglesang. Det er klart, at det ikke er det, vi ønsker. Vores analytiker har ikke undersøgt materialet ordentligt, og vi arbejder stadig på at finde ud af hvorfor," sagde Rumblefish-direkør Paul Anthony til Daily Dot.

Men fejl eller ej, så sætter sagen gang i debatten om rettighedshavernes ønske om endnu mere håndhævelse.

Formanden for IT-politisk Forening  Niels Elgaard siger til internetmagasinet Atlas, at sagen om salad-videoen sætter streg under truslen om nye stramninger på copyright-fronten: 

"Selvfølgelig er manden uskyldig, og i princippet kunne han føre en sag, men i praksis er det umuligt. Han bøjer hovedet. Det er det, der vil ske med ACTA,  at domstolene i praksis bliver sat ud af billedet,« sagde han for nylig i forbindelse med en høring om antipirattraktaten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Efter Microsofts løfte om at holde data i Europa: "Der falder et stengærde af bekymring fra hjerterne hos alle europæiske dataansvarlige"
Rådet for Digital Sikkerheds Henning Mortensen har haft armene oppe over hovedet siden igår. Micrsoft har lovet at holde alle europæiske brugeres cloud-placerede data i EU. Dog vil formanden gerne se hele udrulningens betingelser på skrift før festen.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.