Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Fuglefløjt skaber rettigheds-koks

Svage fuglelyde i baggrunden af lydbilledet fik rettighedsmaskineriet til at fjerne YouTube-video om salat-plukning i den frie natur.

Det lød angiveligt som rettighedsbeskyttet musik, da en fugl af ukendt art - muligvis var der tale om en krage? - lod nogle svage, halvhæse skrig høre i baggrunden på en video optaget i naturen. Måske var det en endnu mere fjern kvidren, muligvis fra en sangfugl af en slags, der blev fanget et kort øjeblik af det lavteknologiske optagegrej, nemlig en ældre Nokia-telefon.

I hvert fald blev videoen, som handlede om plukning af vild salat, krævet fjernet, fordi den krænkede nogens copyright.
Det var en salad-interesseret YouTube-bruger med brugernavnet Eeplox, der åbenbart havde krænket en rettighedshavers beskyttede rettigheder.

YouTube fik i sidste måned besked fra rettighedsorganisationen Rumblefish om, at videoen "picking a wild salad" indeholdt copyright-krænkende musik, og derfor skulle fjernes fra YouTube.

Rumblefish repræsenterer kunstnere og rettighedshavere, der sælger licenser til brug af deres musik, og som vil håndhæve rettigheder til beskyttede værker. Firmaet har en database med 5,3 millioner numre. Heraf er en halv million egentlige musiknumre, mens resten betegnes som "sociale lydspor".

Ophavsmanden til salat-videoen skrev til YouTube og Rumblefish for at forfægte sin video: Han havde netop undladt at bruge musik for ikke at komme i de rettighedsklemmer, han havde hørt så meget om.
Efter brugerens klager tog Rumblefish sagen op igen, kiggede på salat-videoen endnu engang og vente tilbage med svaret: "Den er god nok - din video krænker rent faktisk vores copyright, så den skal tages af."

Eeplox gik forundret til skærmen og genså sin video, og med lyden skruet helt op kunne han høre nogle fugle-lyde. Han klagede igen, men ingenting skete.

Så skrev han en kommentar på Slashdot, og så skete der noget. Slashdot-kommentaren gik på det nærmeste viralt og kort efter måtte Rumlefish rykke ud med en beklagelse og en undskyldning, og kravet om fjernelse af salat-videoen blev trukket tilbage.

"Det er utroligt, at vi har krævet rettighederne til fuglesang. Det er klart, at det ikke er det, vi ønsker. Vores analytiker har ikke undersøgt materialet ordentligt, og vi arbejder stadig på at finde ud af hvorfor," sagde Rumblefish-direkør Paul Anthony til Daily Dot.

Men fejl eller ej, så sætter sagen gang i debatten om rettighedshavernes ønske om endnu mere håndhævelse.

Formanden for IT-politisk Forening  Niels Elgaard siger til internetmagasinet Atlas, at sagen om salad-videoen sætter streg under truslen om nye stramninger på copyright-fronten: 

"Selvfølgelig er manden uskyldig, og i princippet kunne han føre en sag, men i praksis er det umuligt. Han bøjer hovedet. Det er det, der vil ske med ACTA,  at domstolene i praksis bliver sat ud af billedet,« sagde han for nylig i forbindelse med en høring om antipirattraktaten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere